Παιχνίδια του…χειμώνα για το σπίτι!

Παιχνίδι με “χιόνι”

Για να μην λείψει από κανέναν το παιχνίδι με το χιόνι, όπου και αν είμαστε, φτιάχνουμε χιόνι με τον δικό μας τρόπο. Στο βίντεο θα δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε “χιόνι” με δύο υλικά που έχετε στο σπίτι.

Ταΐστρες για πουλιά

Τον χειμώνα τα ζωάκια δυσκολεύονται να βρουν τροφή. Για να μην πεινάσει κανείς τις κρύες μέρες του χειμώνα, φτιάχνουμε με τα παιδιά ταΐστρες για πουλιά, χρησιμοποιώντας κουκουνάρια και υλικά που έχουμε στο σπίτι.

Παιχνίδια με τα αξεσουάρ του χειμώνα

Δεξιότητες που εξασκούνται:  παρατηρητικότητα, λεπτή κινητικότητα, οπτικό-κινητικός συντονισμός, προ-μαθηματικές έννοιες (ομαδοποίηση, αντιστοίχιση), αριθμητικές δεξιότητες.

Υλικά: σχοινάκι, μανταλάκια, δυο καρέκλες, τρεις λεκάνες, διάφορα σκουφιά/ κασκόλ/ γάντια, ένα μικρό μπαλάκι.

1ο παιχνίδι: Συγκεντρώνουμε όσα χειμωνιάτικα σκουφάκια, κασκόλ και γάντια έχουμε από όλα τα μέλη της οικογένειας. Προτρέπουμε το παιδί να τα ξεχωρίσει σε ομάδες, τοποθετώντας κάθε ομάδα μέσα στην αντίστοιχη λεκάνη (για να βοηθήσουμε το παιδί, τοποθετούμε πρώτα εμείς ένα αξεσουάρ σε κάθε λεκάνη).

2ο παιχνίδι: Τοποθετούμε δυο καρέκλες σε απόσταση περίπου δυο μέτρων μεταξύ τους και δένουμε ένα σχοινάκι από την μια καρέκλα στην άλλη (στο ύψος των παιδιών). Παίρνουμε μια λεκάνη γεμάτη με γάντια, επιλέγουμε τυχαία ένα γάντι και το τοποθετούμε στο σχοινάκι. Στην συνέχεια, προτρέπουμε το παιδί να βρει το ζευγάρι του και χρησιμοποιώντας μανταλάκι να το τοποθετήσει στο σχοινάκι. Συνεχίζουμε μέχρι να απλώσουμε όλα τα ζευγαράκια με τα γάντια.

3ο παιχνίδι: Κάθε μέλος της οικογένειας έχει μπροστά του ένα σετ από γάντια, σκούφο και κασκόλ. Δίνουμε το σύνθημα και προσπαθούμε να φορέσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τα αξεσουάρ μας. Κερδίζει όποιος καταφέρει να φορέσει τα αξεσουάρ του πιο γρήγορα. *Αν το παιδί δυσκολεύεται, επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές την διαδικασία. Ξεκινάμε παρέχοντας βοήθεια την οποία σταδιακά αποσύρουμε, ώστε να εξασκηθεί η αυτονομία του παιδιού.

4ο παιχνίδι: Κάθε μέλος της οικογένειας τοποθετεί πίσω στην μέση του ένα κασκόλ, σαν ουρά. Στόχος μας είναι να «κλέψουμε» όσες περισσότερες ουρές μπορούμε από τους υπόλοιπους.

5ο παιχνίδι: Ανά δύο άτομα, παίρνουμε έναν μεγάλο σκούφο και 2-3 μικρά μπαλάκια. Σε μικρή απόσταση μεταξύ μας, ο ένας κρατάει τον σκούφο, όσο μπορεί πιο ανοιχτό, και ο άλλος στοχεύοντας προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι μέσα στον σκούφο.

6ο παιχνίδι: Τοποθετούμε δυο καρέκλες σε απόσταση περίπου δυο μέτρων μεταξύ τους και δένουμε ένα σχοινάκι από την μια καρέκλα στην άλλη (στο ύψος των παιδιών). Παίρνουμε δέκα σκουφάκια ή/και γάντια και κολλάμε χαρτάκια post-it με τους αριθμούς 1-10. Προτρέπουμε το παιδί να κρεμάσει τα αξεσουάρ σε σειρά πρώτα από το 1-10 και έπειτα από το 10-1, χρησιμοποιώντας μανταλάκια.

Καλή διασκέδαση!!!