Ενημέρωση……κάποιες σκέψεις

Ενημέρωση……κάποιες σκέψεις

Αγαπητοί γονείς,

τις τελευταίες μέρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, γίνεται λόγος για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύγχρονη και ασύγχρονη. Αναφέρεται περισσότερο στο Λύκειο και λιγότερο στο Γυμνάσιο και Δημοτικό και ίσως και στο Νηπιαγωγείο.

Αυτό που αναμφισβήτητα ισχύει είναι ότι ο δάσκαλος είναι αναντικατάστατος! Σε όλες τις βαθμίδες. Καμιά πλατφόρμα, εφαρμογή, ιστοσελίδα, μέθοδος, εργαλείο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αλληλεπίδραση με τους μαθητές, τη συζήτηση, τη μετάδοση γνώσεων, τη διατύπωση αποριών και δυσκολιών και τη λύση τους από τον εκπαιδευτικό σε συνεργασία με τους μαθητές. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επαφή.

Ειδικά στη δική μας βαθμίδα, το Νηπιαγωγείο, όπου η γνώση έρχεται μέσα από την «ενεργητική, βιωματική και συνεργατική μάθηση», σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ του Νηπιαγωγείου, με το παιχνίδι, τον πειραματισμό, την προσέγγιση των θεμάτων με διάφορους τρόπους.

Ποια τεχνολογία μπορεί να καταλάβει τα ερωτήματα που γεννιούνται στα παιδιά, τους προβληματισμούς τους; Ποια τεχνολογία μπορεί να ενθαρρύνει τον πειραματισμό, την κριτική σκέψη, το να εκφράσει ιδέες και συναισθήματα;

Καταλαβαίνω την αγωνία των γονιών για τις μέρες που χάνονται, για την ύλη που θα μείνει ακάλυπτη και κυρίως για τον αποσυντονισμό των μαθητών από το πρόγραμμά τους. Όμως το κυριότερο, αυτές τις μέρες, είναι να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς! Και κυρίως να μείνουμε σπίτι!

Αυτό που ζούμε στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι κάτι πρωτόγνωρο. Κανείς δεν είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία είτε σε ιατρικό επίπεδο, είτε σε κοινωνικό, επαγγελματικό και πολύ περισσότερο σε εκπαιδευτικό. Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι καθένας μας θα συμβάλλει ώστε σύντομα να βρεθεί τρόπος.

Κι εμείς οι εκπαιδευτικοί, για να μιλήσω για εμάς, βιώνουμε την ίδια αγωνία να ανταποκριθούμε σ’ αυτά τα δεδομένα. Προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη μέθοδο και τον κατάλληλο τρόπο για να καλύψουμε αυτό το κενό που δημιουργείται στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μην πω και για τα πρωτόγνωρα που βιώνει κι ο καθένας στο σπίτι του, που μπορεί να μην έχει δουλειά, να μην πληρώνεται, δε θέλω να πω για την υγεία, εύχομαι αυτό που είναι το κυριότερο να το έχουμε όλοι, να μην έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και κυρίως όρεξη και χρόνο να ασχοληθεί και με τη δική μας την αγωνία.

Παρόλα αυτά, προσπαθούμε να βρούμε εφικτές λύσεις για να συνεχίσουμε το έργο μας, έστω κι έτσι. Το πιο εύκολο θα ήταν να στέλνουμε φύλλα εργασίας, υπάρχουν άπειρα, για κάθε θέμα που θέλουμε και ν’ απασχολούνται τα νήπια. Και πιθανόν να το κάνουμε. Το πιο εύκολο θα ήταν να σας παραπέμψουμε σε εκπαιδευτικά λογισμικά, βίντεο, παιχνίδια online για να ασχοληθούν τα παιδιά. Και αυτό θα το κάνουμε.

Αλλά, αγαπητοί γονείς, μη γελιόμαστε. Καμιά τεχνολογία δε θα μπορέσει να μας φέρει κοντά με τους μαθητές μας. Δε θα μπορέσει να μας μεταφέρει όλα αυτά τα υπέροχα κι αστεία που μας λένε, αυθόρμητα κι αθώα, να μας φέρει ένα λουλούδι, να τους δώσουμε μια αγκαλιά, να γελάσουμε μαζί, να παίξουμε…..να έχουμε προσωπική επαφή. Καμιά τεχνολογία δε θα τους μάθει τους κανόνες και τα όρια που βάζουμε στην τάξη. Να κάθονται στην καρέκλα τους, να περιμένουν τη σειρά τους, να μαζεύουν τα πράγματά τους, να σέβονται τους υπόλοιπους…

Εύχομαι και ελπίζω να περάσει γρήγορα το διάστημα που χρειάζεται να είναι σε αναστολή λειτουργίας το σχολείο και να γυρίσουμε στην τάξη μας με ΥΓΕΙΑ!

Μέσα από το ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου μας θα ανεβάζουμε προτάσεις και δραστηριότητες για τους μικρούς μας μαθητές.

Μας λείπουν πολύ!

Με εκτίμηση και αγάπη

Γάκη Σοφία / Νηπιαγωγός

Κάποιες σκέψεις…..σύμφωνες με το “Γράμμα στους γονείς” της συναδέλφου νηπιαγωγού Κατερίνας Γαστεράτου του 15ου Νηπιαγωγείου Γαλατσίου.

CC BY-NC-SA 4.0 Ενημέρωση……κάποιες σκέψεις από ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΣΟΡΟΠΗΣ διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Αφήστε μια απάντηση