28η Οκτώβρη – Η γιορτή του ΟΧΙ

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η επέτειος του ΟΧΙ

Στα πλαίσια  για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου – σχολικό έτος 2020-2021, παρουσιάσαμε στα παιδιά οπτικοακουστικό υλικό με τα ιστορικά γεγονότα του πολέμου. Συζητήσαμε, γράψαμε, ζωγραφίσαμε, τραγουδήσαμε, φτιάξαμε εικαστικές δημιουργίες για την ελληνική σημαία και το ΟΧΙ.

Τέλος μιλήσαμε για την Ειρήνη και όλοι μαζί φτιάξαμε την αφίσα του σχολείου μας με το σήμα της ειρήνης. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο Νηπιαγωγείο Μεσορόπης

 

 

 

 

 

Πρόγραμμα eTwinning 2020-21 “Journey to Shapes Island”

eTwinning 2020-2021

“Journey to Shapes Island”

Το Νηπιαγωγείο μας (πρωινό και ολοήμερο τμήμα) συμμετέχει στο eTwinning έργο με τίτλο: “Journey to Shapes Island” 

 “Ταξίδι στο νησί των σχημάτων”.

Στο έργο συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία. Τα  συνεργαζόμενα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι χώρες παρουσιάζονται στο συνεργατικό padlet εδώ

 

Η γλώσσα του μεγάλου βιβλίου της φύσης είναι τα μαθηματικά. (Γαλιλαίος)

Οι  κεντρικοί στόχοι της μαθηματικής εκπαίδευσης δεν είναι η τυπική μάθηση εννοιών και διαδικασιών αλλά η ανάπτυξη ενός τρόπου σκέψης που αξιοποιεί χαρακτηριστικά της μαθηματικής επιστήμης. Η εκπαίδευση αυτή αρχίζει από τις μικρότερες ηλικίες στη διάρκεια των οποίων, παράλληλα με την υπόλοιπη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη, μπαίνουν τα θεμέλια και για την νοητική ανάπτυξη του ατόμου και κατά συνέπεια και την καλλιέργεια αυτού του ιδιαίτερου τρόπου σκέψης και δράσης. Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των μαθηματικών εννοιών και διαδικασιών κάνει απαραίτητη τη θεμελίωση από την προσχολική ηλικία και τη βαθμιαία προσέγγιση τους με συστηματικές εμπειρίες και δράσεις. Τα παιδιά ζουν σε ένα γεωμετρικό κόσμο (τα κτίρια που βλέπουν στο δρόμο, τα τρόφιμα που τρώνε, τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν κ.τ.λ. έχουν τη μορφή γεωμετρικών σχημάτων). Σχεδόν όλα όσα σχετίζονται με τα παιδιά σχετίζονται με τη γεωμετρία. Όπως και άλλες μαθηματικές έννοιες, πολλές γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τα γεωμετρικά σχήματα αρχίζουν να κερδίζονται στην προσχολική ηλικία. 

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο μας θα βασιστεί σε μια φανταστική ιστορία με  έναν χαρακτήρα που θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία των μαθητών μας που θα σχεδιάσουν και θα αποφασίσουν ένα όχημα (υποβρύχιο, πλοίο, αεροπλάνο κ.λπ.)  για αυτόν τον χαρακτήρα ο οποίος θα πάρει το όχημά του για να επισκεφθεί το νησί των κύκλων, το νησί των τριγώνων, των τετραγώνων και των ορθογωνίων. Θα δημιουργήσει  τραγούδι-παιχνίδι για τα γεωμετρικά σχήματα σε αυτά τα νησιά ώστε να βρει έναν κωδικό πρόσβασης για κάθε νησί. Ο χαρακτήρας μας θα φτάσει με το όχημά του θα επισκεφθεί το νησί των κύκλων, το νησί των τριγώνων, το τετράγωνο νησί και το ορθογώνιο νησί αντίστοιχα.  Θα συνεργαστεί για τραγούδια-παιχνίδια-εικαστικές δραστηριότητες, web 2 εργαλεία για γεωμετρικά σχήματα σε αυτά τα νησιά. Θα κάνουμε ψηφιακή εργασία με web2 εργαλεία σε κάθε νησί. Τελικά θα βρει έναν κωδικό πρόσβασης για κάθε νησί. Τέλος θα γίνει ένα συνεργατικό προϊόν σχετικά με τον κωδικό πρόσβασής μας με συνεργασία των παιδιών.

Στόχοι

-Να παρέχει βασικές έννοιες και δεξιότητες μαθηματικών  όπως ταξινόμηση, αντιστοίχιση, σύγκριση, ακολουθία, έννοια αριθμών, χωρική αντίληψη, γεωμετρικά σχήματα, μέτρηση και γραφικά.

– Να προετοιμάσει εκπαιδευτικές εμπειρίες στις οποίες οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά σε έννοιες μαθηματικών.

-Να συμβάλλει στη διαρκή μάθηση και ένταξη των μαθηματικών στη ζωή των μαθητών.

-Να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες σε μαθητές  του 21ου αιώνα.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Να αναπτύξουν τα παιδιά δεξιότητες έρευνας και παρατήρησης, να δημιουργήσει σταθερά επιστημονικά θεμέλια και να καλλιεργήσει την επιστημονική σκέψη.

Να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα (επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία, συνεργασία και κριτική σκέψη, ψηφιακές ικανότητες και δεξιότητες αυτοπεποίθησης).

 

Code Week 2020

Code Week 2020

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού / Code Week 2020 με δράσεις προγραμματισμού και ψηφιακού γραμματισμού για τους μικρούς μας μαθητές. Συμμετέχουμε μέσω του eTwinning project “Let’s play every day!” με τη δραστηριότητα: “Favorite Toys – Αγαπημένα παιχνίδια” και μέσω της ομάδας Codally Team με τις δραστηριότητες: “Code with Art” & “Σώστε τους Ωκεανούς”. Επίσης οργανώσαμε τη δραστηριότητα: “Βρίσκω φίλους και παίζω!”. 

Europe Code Week

CodeWeek:   10-25 Οκτωβρίου 2020
Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.
Στιγμιότυπα από τη συμμετοχή μας στην Code Week 2020 

Χρωματιστά επιδαπέδια παιχνίδια

Χρωματιστά επιδαπέδια παιχνίδια!

Η χαρά μας είναι μεγάλη!

Χρώματα στην αυλή του σχολείου μας! Χρώματα που συνθέτουν όμορφα παιχνίδια στο δάπεδο του Νηπιαγωγείου μας!

Οι γονείς ζωγραφίζουν και ομορφαίνουν το σχολείο!

Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές γονείς και την καλλιτέχνη γονέα για αυτό το εξαιρετικά όμορφο αποτέλεσμα!

Η χρήση του από τα παιδιά είναι δημιουργική και ευχάριστη! 

Το σχολείο μας μεταμορφώθηκε…..και συνεχίζουμε!

 

 

Κινητή Βιβλιοθήκη

Κινητή Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης

Η πρώτη επίσκεψη της Κινητής Βιβλιοθήκης, για το σχολικό έτος 2020-2021, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου για το δανεισμό βιβλίων στο Νηπιαγωγείο μας. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και στήριξη της Κινητής Βιβλιοθήκης Ελευθερούπολης στην υλοποίηση προγράμματος φιλαναγνωσίας για τους μικρούς μας μαθητές. 

Με ένα βιβλίο ταξιδεύω……

 

Πρόγραμμα eTwinning 2020-21 “Let’s play every day!”

eTwinning 2020-2021

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει και αυτή τη σχολική χρονιά σε ένα ετήσιο πρόγραμμα-έργο eTwinning με τον τίτλο: “Let’s play every day!”. “Ας παίξουμε κάθε μέρα”.

Στο έργο συμμετέχουν 23 σχολεία από την Ελλάδα, 1 από την Κύπρο, 1 από τη Σερβία, 1 από τη Σλοβακία, 1 από την Πολωνία και 1 από την Τουρκία.

Τα  συνεργαζόμενα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι χώρες παρουσιάζονται στο συνεργατικό padlet εδώ!

Λίγα λόγια για το έργο

Το παιχνίδι αποτελεί τρόπο μάθησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού που μέσα από αυτό αλληλεπιδρά με τους γύρω του, αντιλαμβάνεται τον κόσμο, εκφράζει ιδέες και σκέψεις  αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά και την αυτονομία του. Η αξία του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μοναδική καθώς οδηγεί τα παιδιά στη μάθηση μέσα από την πράξη με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Μέσα από το πρόγραμμα με θέμα τα παιχνίδια οι μαθητές μας θα ενισχύσουν την κοινωνική τους αλληλεπίδραση, την έκφραση, την επικοινωνία, θα αποκτήσουν νέες εμπειρίες, ικανότητες και γνώσεις. Θα συνεργαστούν μέσω των ΤΠΕ για την παραγωγή συνεργατικών προϊόντων με παιχνίδια και δραστηριότητες κοινωνικοσυναισθηματικού χαρακτήρα, καλλιεργώντας δεξιότητες και αξίες διαχρονικές και απαραίτητες για τα ίδια και την κοινωνία του 21ου αιώνα.

Βασικοί στόχοι του έργου είναι τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την αξία και διαχρονικότητα του παιχνιδιού καθώς και τη σημασία του για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Να απολαύσουν και ψυχαγωγηθούν παίζοντας, να επικοινωνήσουν, αλληλεπιδράσουν και συνεργαστούν με τα παιδιά των συνεργαζόμενων σχολείων και χωρών.

 

Ας ξεκινήσουμε…..!

Η παρουσίαση του έργου στα παιδιά του σχολείου μας έγινε με το παρακάτω βίντεο, που δημιούργησαν συνεργάτες εκπαιδευτικοί.

Let’s play every day!