Μένουμε σπίτι …μαζί και στου Πάσχα τη γιορτή!

Ήρθε ήρθε η Πασχαλιά και έχουμε να κάνουμε πολλά κι ας μένουμε στο σπίτι αναγκαστικά! Αυτό το Πάσχα δεν θα έχει Εκκλησιά αλλά έθιμα, τραγούδια, παιχνίδια, βιβλία, φαγητά και βέβαια πολλή πολλή χαρά! Γιατί το Πάσχα είναι η γιορτή της Αγάπης και της Ελπίδας που μας έδωσε ο Ιησούς Χριστός με τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του.

Δείτε και ακούστε στο βίντεο την ιστορία του ΠΑΣΧΑ όπως τη ζωγράφισαν πριν από λίγα χρόνια τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Αρωνίου. Μπορείτε κι εσείς να ζωγραφίσετε ό,τι σας έκανε εντύπωση. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρετε το ίδιο καλά!

Μπορείτε ακόμα να ζωγραφίσετε ό, τι σχέδιο θέλετε για το Πάσχα και να δημιουργήσετε με κολάζ όμορφες ευχετήριες κάρτες. Από κουνελάκια μέχρι πασχαλινά αυγά και πουλάκια,  λουλούδια, πεταλούδες, κοτούλες, πασχαλίτσες, καλαθάκια! Μην ξεχάσετε να γράψετε πάνω την ευχή ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! Μπορείτε να πάρετε ιδέες από ΕΔΩ!

Βέβαια το Πάσχα γιορτάζουμε και με παιχνίδι και ζαχαροπλαστική! Μπορείτε  να ΛΥΣΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ πατώντας εδώ, με τη βοήθεια του Λάκη του Πασχαλινού Λαγού και να φτιάξετε στη συνέχεια πεντανόστιμα πασχαλινά κουλουράκια. Είμαι σίγουρη ότι με αυτό το παιχνίδι θα διασκεδάσετε πολύ!

Όσο περιμένετε να ψηθούν μπορείτε να ΠΑΙΞΕΤΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ πατώντας εδώ, ή να  διαβάσετε με τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου και να μάθετε για τα ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ πατώντας εδώ.  Μπορείτε να εντοπίσετε ένα δικό μας έθιμο ανάμεσα σε όλα αυτά; Για ψάξτε στο χάρτη κοντά στο χωριό μας! Αν το εντοπίσετε ζωγραφίστε το!

Όμως Πάσχα χωρίς κόκκινα  αβγά δεν γίνεται!  Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, τη Μεγάλη Πέμπτη, μέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς, βάφουμε κόκκινα αυγά επειδή συμβολίζουν το αίμα και τη θυσία του για τη σωτηρία του κόσμου. Τα αβγά τα στολίζουμε όπως θέλουμε για να είναι γιορτινά και να τα τσουγκρίσουμε το βράδυ της Ανάστασης. Μπορείτε με τις κηρομπογιές σας να κάνετε όμορφα ανοιξιάτικα σχέδια πάνω στα αβγά και μετά να τα βάλετε στη μπογιά. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Τώρα που δεν μπορούμε να πάμε στην εκκλησία δεν μπορούμε να στολίσουμε τον Επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή. Ξέρετε όμως ποιο λουλούδι προτιμάμε για το στολισμό του; Μπορείτε να φανταστείτε; Είναι μωβ, ανθίζει κάθε Πάσχα και το όνομά του μας θυμίζει αυτή την τόσο όμορφη γιορτή! Μπράβο το βρήκατε! Είναι η πασχαλιά!  Διαβάστε εδώ μία πολύ όμορφη ιστορία για την πασχαλιά και την πασχαλίτσα το μικρούλι κόκκινο ζουζούνι με τις βούλες που όλοι αγαπάμε και κάθε Πάσχα μας θυμίζει: “η Αγάπη όρια δεν γνωρίζει” !

Κι αφού την ακούσετε, είμαι σίγουρη ότι θα συγκινηθείτε κι εσείς πολύ! Φανταστείτε πως ένιωθε η μικρή πασχαλίτσα πριν και αφού βρήκε την πασχαλιά.

Τώρα  μπορείτε να βγείτε στην αυλή σας και αν έχετε πασχαλιά μυρίστε το υπέροχο άρωμά της και ψάξτε για πασχαλίτσες ανάμεσα στα φύλλα και τα λουλούδια. Προσεχτικά προσεχτικά κοιτάξτε γύρω σας, σε κάθε γλάστρα με λουλούδι και σίγουρα θα βρείτε τουλάχιστον μία. Κι αν τη βρείτε μετρήστε πόσες βουλίτσες έχει. Μετά αφήστε την να πετάξει και ζητήστε να σας φέρει παπούτσια για το Πάσχα όπως μας λέει το παραδοσιακό μας τραγουδάκι:

Πέτα πέτα πασχαλίτσα, να μου φέρεις παπουτσάκια
με τα δυο σου τα φτεράκια!

Μπορείτε να φανταστείτε πως πετάτε κι εσείς μαζί της. Τι βλέπετε; Τι ακούτε; Πώς νιώθετε; Πού νομίζετε ότι πάει να βρει τα παπούτσια που θα φέρει;  Ποιον συναντάει και ποιος τη βοηθάει;  Μπορείτε να τη ζωγραφίσετε όπως σας αρέσει και να γράψετε το όνομά της.

Μπορείτε ακόμα να πάρετε καρύδια, και αφού σας βοηθήσει κάποιος μεγαλύτερος να τα σπάσετε, να φάτε τον υγιεινό ξηρό καρπό. Μετά πάρτε τα μισά τσόφλια, βάψτε τα κόκκινα, χωρίστε τα στη μέση με ένα μαύρο χρώμα και βάψτε βουλίτσες στις δύο πλευρές. Έτσι θα φτιάξετε πολλές, όμορφες πασχαλίτσες!

Και για να προετοιμαστούμε για το βράδυ της Ανάστασης ας ετοιμάσουμε όμορφες πασχαλινές λαμπάδες. Μπορείτε να τις στολίσετε με γιορτινές χαρτοπετσέτες που όλοι έχουμε στο σπίτι.  Ζητήστε από κάποιον μεγαλύτερο να σας βοηθήσει να χτυπήσετε ελαφρά ένα ασπράδι αβγού.  Κόψτε τα σχέδια που σας αρέσουν από τις χαρτοπετσέτες. Με ένα λεπτό πινέλο απλώστε ασπράδι στη λαμπάδα και κολλήστε τα σχέδια. Προσεχτικά ξαναπεράστε με το πινέλο ένα στρώμα ασπράδι. Αφήστε να στεγνώσουν και είναι έτοιμες!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!!!