ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ

 

Ανθρώπινα Δικαιώματα

ΤΙΤΛΟΣ: «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!»

 

Σκοπός του προγράμματος είναι να καταγράψουμε τις αρχικές ιδέες και αντιλήψεις των παιδιών για το τι σημαίνει οικογένεια και τι κάνουμε μαζί ως οικογένεια. Να κατανοήσουν τα παιδιά πως το σχήμα και η δομή της οικογένειας μπορεί να μεταβάλλεται και να αναδιαμορφώνεται αναλόγως, λόγω διαφόρων κοινωνικών, πολιτικών και φυσικών παραγόντων. Επίσης, να εντοπίσουν οι μαθητές και να αναδείξουν τον ρόλο των μελών της οικογένειας στη ζωή μας ανεξάρτητα από το πλαίσιο, τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία της δομής της οικογένειας.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ που αναπτύχθηκαν μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων:

Επικοινωνία, Συνεργασία, Υπευθυνότητα,   Πρωτοβουλία,  Κριτική σκέψη, Ευαισθησία, Ενσυναίσθηση, Έκφραση συναισθημάτων, Δημιουργικότητα, Επίλυση προβλημάτων, Επίλυση συγκρούσεων, Πολιτειότητα.

 

Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης:

  • Το κάθε παιδί ζωγράφισε την οικογένειά του σε μία κόλλα Α4, σύμφωνα με το πρότυπο που τους δόθηκε

13

15

Στην ολομέλεια της τάξης, τα παιδιά παρουσίασαν την οικογένειά τους  με τη βοήθεια της ζωγραφιάς τους.  Σχολίασαν τις ομοιότητες και τις διαφορές που παρατήρησαν στις οικογένειες των άλλων παιδιών, όπως αυτές εικονίζονται στις ζωγραφιές τους. (συνέχεια του φύλλου εργασίας 1-ερωτήσεις)

  • Ακολούθησε το παιχνίδι με τίτλο: «πες μου φίλε κάτι για την οικογένειά σου». Το παιχνίδι συνεχίστηκε και με άλλες ερωτήσεις: «  πες μου φίλε ,πότε είσαι ευτυχισμένος με την οικογένειά σου;», «πότε περνάς καλά;», « τι κάνει η οικογένεια σου για σένα», «τι θα ήθελες να κάνει περισσότερο για σένα;». Έτσι μιλήσαμε όλοι για την οικογένειά  μας και μάθαμε πολλά για τις οικογένειες των φίλων μας.

 

  • Προβολή ψηφιακού παραμυθού με τίτλο: «Η μονα-δική μου οικογένεια» της Ι. Μανάφη (άδεια Creative Commons).

http://play.byethost8.com/elfi/?i=1

Υλοποιήσαμε  και κάποιες από τις  διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνοδεύουν το παραμύθι.

Συζητήσαμε για τις οικογένειες των ζώων που πρωταγωνιστούν σε αυτό  και για το ποια νομίζουν πως είναι τα καλύτερα υλικά για να χτίσει κανείς το σπίτι για τη μοναδική οικογένειά του;
Μήπως γερά τούβλα, μεγάλες πέτρες και σίδερα δυνατά;
Όχι, δεν είναι μόνον αυτά!
Τα πιο πολύτιμα «λιθαράκια» για ένα γερό και ευτυχισμένο σπιτικό είναι άλλα…

Φύλλο εργασίας 2

16

Δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών με το ερώτημα «ποια λέξη σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη οικογένεια;»

    • Παρατηρήσαμε, και αναλύσαμε πίνακες ζωγραφικής μεγάλων ζωγράφων, πως καθένας από αυτούς ζωγραφίζει οικογένειες.
    • 14

     

    Με αφορμή το φύλλο εργασίας 3 αποφασίσαμε να μάθουμε για τις διαφορετικές οικογένειες. Τέλος ζωγραφίζουμε την δική μας οικογένεια όπως οι μεγάλοι ζωγράφοι.

    Φύλλο εργασίας 4.

  • 10   
    • Με αφορμή το παραμύθι που διαβάσαμε στο 1ο Εργαστήριο, είπα στα παιδιά ότι ένας από τους ήρωες του παραμυθιού, ο πιγκουίνος, τους στέλνει χαιρετισμούς με μια αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων, στην οποία είναι «τιμώμενα πρόσωπα» ο ίδιος και η οικογένειά του! Μαζί με αυτήν μας έστειλε και στον υπολογιστή ένα βίντεο από τον νότιο πόλο, την ανταρκτική. Είδαμε το παρακάτω  βίντεο:

    https://youtu.be/lZHGm2Xhf1E

    Πιγκουίνοι – Ο μαγικός κόσμος των ζώων, της Disney

    Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του πιγκουίνου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδήγησε  στον ορισμό της πυρηνικής οικογένειας.

    Φύλλο εργασίας 5

  • 12  
    • Τα παιδιά μίλησαν για τις εμπειρίες τους και για τις φροντίδες της δικής τους οικογένειας.

    Δραματοποιήσαμε καθημερινές δραστηριότητες της οικογένειας του κάθε παιδιού κάνοντας καταμερισμό   των ρόλων.

        Φύλλο εργασίας 6

  • 8
  • 11
    • Το λυκάκι από το παραμύθι του 1ου εργαστηρίου μας έστειλε τους δικούς του χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, στην οποία είναι «τιμώμενα πρόσωπα» οι γιαγιάδες του και οι παππούδες του. Μαζί με αυτή μας έστειλε και στον υπολογιστή ένα βίντεο για την οικογένειά του, την αγέλη του. Είδαμε το παρακάτω  βίντεο:
  • https://www.youtube.com/watch?v=4_lrTveNQrg&ab_channel=MariaT.Λύκοι – Ο μαγικός κόσμος των ζώων, της DisneyΑκολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του λύκου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδήγησε στον ορισμό της εκτεταμένης  οικογένειας.
    • Το λυκάκι μας έστειλε και το παρακάτω βίντεο για τον παππού και την γιαγιά

    Η γιαγιά και ο παπούς

    https://www.youtube.com/watch?v=3Kjq35LTZUo&t=18s

    Τα παιδιά εκτεταμένης οικογένειας μας μίλησαν για τις εμπειρίες τους και για τις φροντίδες από τον παππού και την γιαγιά.

    Γίναμε όλοι μία εκτεταμένη οικογένεια, κάθε παιδί επέλεξε τι μέλος ήθελε να είναι μέσα  σε αυτήν(μαμά, μπαμπάς, παιδί, θείος, θεία παππούς , γιαγιά, ξαδερφια).

    Σε ένα χαρτί σημειώσαμε τα θετικά και αρνητικά της εκτεταμένης οικογένειας.

    Προτείναμε  λύσεις σε προβληματικές καταστάσεις της εκτεταμένης οικογένειας.

    Στην οικογένειά σας ζείτε πολλοί άνθρωποι στο ίδιο σπίτι και δεν έχετε πολύ χώρο για παιχνίδι, διάβασμα ή άλλη δραστηριότητα: ποιες λύσεις προτείνετε;

    Φύλλο εργασίας 7

    • Το μικρούλη καγκουρό, ενημερώθηκε για τις κάρτες που μας έστειλαν  τα άλλα ζωάκια τους και μας στέλνει  και αυτό τους δικούς του χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, στην οποία «τιμώμενα πρόσωπα» είναι το ίδιο και η μητέρα του.

    Μαζί με αυτή μας έστειλε και στον υπολογιστή ένα βίντεο για την οικογένειά του. Είδαμε   το παρακάτω  βίντεο:

    https://youtu.be/g3icZB__sCM

    καγκουρό – Ο μαγικός κόσμος των ζώων, της Disney

    Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του καγκουρό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδήγησε στον ορισμό της μονογονεϊκής   οικογένειας.

     

    • Τα παιδιά χωρίζονται σε διμελείς ή τριμελείς ομάδες προσομοιώνοντας σε κάθε ομάδα μία μονογονεϊκή οικογένεια με έναν γονέα (μητέρα ή πατέρα) και ένα ή δύο παιδιά. Οι ρόλοι μοιράζονται στην ομάδα με τη συνεργασία και συμφωνία όλων των μελών της.

    Γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια των μαθητών για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει μια μονογονεϊκή οικογένεια στη λειτουργία της, αλλά και για τις όμορφες στιγμές που μπορούν να έχουν τα μέλη της.

    Αν η οικογένειά μου ήταν μονογονεϊκή:

    με ποιον να μοιραστώ όσα με απασχολούν;

    Φύλλο εργασίας 8

  • 9 

    • Ένας κούκος ήρθε στο σχολείο μας και μας έφερε  μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Υιοθεσίας, στην οποία φωτογραφίζονται ο κούκος και η οικογένειά του.

    Είδαμε ένα απόσπασμα από το βίντεο του BBC Earth με τίτλο “Cuckoo Hijacks Warbler Nest”, που παρουσιάζει τον θηλυκό κούκο να αφήνει το αυγό του σε ξένη φωλιά.  Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του κούκου και τα

    Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του κούκου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδηγεί στον ορισμό της θετής οικογένειας.

     

    • Διαβάσαμε το παραμύθι της Κατερίνας Αναγνώστου, με τίτλο: «η πάπια που ήθελε να γίνει… μαμά», και συζητήσαμε για την περίπτωση, όπου μια οικογένεια δεν έχει δικά της παιδιά και παίρνει από μια άλλη μαμά..

    Φύλλο εργασίας 9

  • 4
  • Αναρωτηθήκαμε και συζητήσαμε πως δημιουργείται μια οικογένεια..Όλες οι οικογένειες (ζώα-φυτά), φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο;Που ζουν οι οικογένειες; ΚατοικίαΓνωρίζουμε τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια: π.χ. ποιος μας γεννά; Τι μας είναι η μαμά του μπαμπά; Τι σχέση έχουν ο αδερφός της μαμάς και ο μπαμπάς; κ.λ.π.Διαβάσαμε το ποίημα “η γελαστή οικογένεια” και μιλήσαμε για το περιεχόμενο του.
  • φύλλο εργασίας 10

    1 2

     

     

    • Πήραμε άλλη μια κάρτα στο σχολείο μας από το χελωνάκι καρέτα καρέτα. Μας στέλνει χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Ορφανών, στην οποία απεικονίζονται το ίδιο και τα αδέρφια του.

    Μαζί με αυτήν μας έστειλε και στον υπολογιστή ένα  πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Είδαμε   το παρακάτω  βίντεο:

    Εγώ, η θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα

    https://www.youtube.com/watch?v=LbZNZY8Iano&ab_channel=Tosxolikopareaki

    και το απίθανο βίντεο…

    https://www.facebook.com/191253310913103/videos/934596173245476/

    • Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια για τα χελωνάκια που στερούνται τους γονείς τους από τη γέννησή τους. Η συζήτηση οδήγησε στα ορφανά παιδιά και στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ζουν στην πατρίδα μας.

    «Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα

    https://youtu.be/WQJhuAfVTqo

    Έγινε  συζήτηση στην ολομέλεια  για τις δυσκολίες που μπορούν να συναντήσουν τα ορφανά παιδιά, αλλά και για τις όμορφες στιγμές που μπορούν να έχουν μαζί. Καταγράφηκαν οι ιδέες των παιδιών σε έναν λευκοπίνακα Google Jamboard με χαρτάκια διαφορετικού χρώματος για τις θετικές και αρνητικές αναφορές τους. Δημιούργησαν  ένα ατομικό εικαστικό έργο με θέμα «Πώς νιώθουν τα μικρά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον καταυλισμό όπου ζουν;».

  • φύλλο εργασίας 11

  • 3 1
    • Τα παιδιά συμπλήρωσαν ατομικά το Φύλλο Αξιολόγησης

    Φύλλο εργασίας 12

  • 22
    • Το Φύλλο Αξιολόγησης για τους διαφορετικούς τύπους οικογένειας που γνώρισαν στα Εργαστήρια.

    Φύλλο εργασίας 13

  • 5
    • Και τελειώσαμε την θεματική ενότητα με το φύλλο εργασίας 14
    • 0

     

Τιμώντας την 25η Μαρτίου

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Μελισσοχωρίου σε συνεργασία με τα παιδιά της Α΄, Β΄, Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου μας θύμισαν ηρωικές στιγμές από την εποχή του 1821.

17

18

19

 

Μέσα από την εκδήλωση αυτή προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την αγάπη για την πατρίδα, το θαυμασμό για τους ήρωες της επανάστασης, και να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν όσο αυτό είναι δυνατό, τι σημαίνει αγωνίζομαι, θυσιάζομαι, πεθαίνω για την ελευθερία. Γιατί λαός που ξεχνάει την ιστορία του, ή παύει να υπάρχει ή αναγκάζεται να την ξαναγράψει με το αίμα του από την αρχή.

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την γιορτούλα μας και οι παραδοσιακοί χοροί.

20

21

ΖΗΤΩ  Η  25η  ΜΑΡΤΙΟΥ

Πως θα είμαστε του χρόνου στο μεγάλο σχολείο;

Στα πλαίσια του σχεδίου δράσης με τίτλο: «Νηπιαγωγείο, Δημοτικό φιλαράκια και τα δυό!», επισκεφτήκαμε τα φιλαράκια μας τα πρωτάκια και τα δευτεράκια με πολλές απορίες για το  πως γίνεται το μάθημα της Γλώσσας της Α΄ τάξης…

1 1

…μόλις χτύπησε το κουδούνι βγήκαμε διάλειμμα να παίξουμε μαζί τους…

1

Τα περάσαμε πολύ ωραία!!!!

Φεύγοντας μας έδωσαν τρία βιβλία γλώσσας της Α΄τάξης και βιβλία μαθηματικών.

Όταν γυρίσαμε στο Νηπιαγωγείο μας φτιάξαμε μια γωνιά όπως ήταν η τάξη τους (βάλαμε ότι είδαμε: θρανίο, καρέκλες, πίνακα, βιβλία, τους ήρωες του βιβλίου γλώσσας, καρτέλες) και την ονομάσαμε γωνιά του Δημοτικού.

Ξεκινήσαμε να ξεφυλλίζουμε τα βιβλία της Α΄τάξης, για να τα γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε τι έχουν μέσα!!!!

3

 

Ανυπομονούμε να πάμε στο μεγάλο σχολείο!!!