“το πιο όμορφο χαμόγελο”
1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩ ΚΑΛΎΤΕΡΑ –ΕΥ ΖΗΝ
ΥΓΕΙΑ
ΤΊΤΛΟΣ: “ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ”
Οι Διδακτικοί Στόχοι που καλλιεργήθηκαν και υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος είναι οι παρακάτω:
Ως προς τις Δεξιότητες του 21ου (4C’s): Τα νήπια να ερμηνεύσουν και να κατανοήσουν πλήρως τη σχέση της στοματικής υγιεινής σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή μέσα από πολλαπλές οπτικές και απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και προσωπικές πεποιθήσεις (Κριτική Σκέψη), να μετασχηματίσουν τα προσωπικά τους βιώματα με την κατασκευή ενός παιχνιδιού για τη στοματική κοιλότητα και την υγιεινή διατροφή (Δημιουργικότητα), να συνεργαστούν με τα μέλη της ομάδας τους κατά την από κοινού μελέτη του θέματος μέσα από δραστηριότητες που περιέχουν συνέργεια, διαπραγμάτευση, σεβασμό στις απόψεις των άλλων (Συνεργασία), να αξιοποιήσουν κατάλληλα μέσα ώστε να επικοινωνήσουν την οπτική τους για τη στοματική υγιεινή και την υγιεινή διατροφή με αυθεντικό τρόπο (Επικοινωνία).
Ως προς τις Δεξιότητες του Νου : Τα νήπια, να είναι σε θέση να οδηγούνται στην αναγνώριση και επίλυση προβλημάτων, στην κατανόηση προτεραιοτήτων, στην συγκέντρωση σχετικών πληροφοριών, στην ερμηνεία δεδομένων από διαφορετικές οπτικές, στην αναγνώριση λογικών σχέσεων μεταξύ διαφόρων προτάσεων, στην εξαγωγή και δοκιμή συμπερασμάτων και γενικεύσεων, στην ανακατασκευή πεποιθήσεων με βάση την ευρύτερη εμπειρία, στην τάση για ερευνητικότητα και πειραματισμό, στην πρωτοτυπία-καινοτομία, στη σύνθεση-επεξεργασία-μετασχηματισμός, στην κατασκευή, στη δημιουργική προσαρμογή και τέλος στην εναλλακτική σκέψη «έξω από το συμβατικό».
Ως προς το θέμα: Τα νήπια: α)να γνωρίσουν τη στοματική κοιλότητα, τα όργανα που βρίσκονται σ’ αυτή και τις λειτουργίες που επιτελούν β) να γνωρίσουν γενικά τα δόντια, γ)να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της διατροφής των δοντιών, δ)να κατανοήσουν την αξία της φροντίδας των δοντιών και τα προϊόντα της στοματικής υγιεινής ε) να συνειδητοποιήσουν το ρόλο του οδοντιάτρου τη σημασία της προληπτικής ιατρικής του.
Ως προς το πρόγραμμα Σπουδών: Το πρόγραμμα συνδέεται με το πρόγραμμα Σπουδών των γνωστικών αντικειμένων της τάξης ( Μελέτη περιβάλλοντος, Γλώσσα,, Αισθητική Αγωγή) και έρχεται σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών, Ζωντανών Προγραμμάτων Σπουδών και Διαδικασιών.
Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης:
- Τα μέλη της ομάδας γνωρίστηκαν με παιγνιώδη τρόπο.
Παίξαμε τις μουσικές καρέκλες και όποιο παιδί χάνει φοράει το καπέλο της Ροζίνας, της μασκότ της τάξης μας. Το παιδί λέει το όνομά του, το αγαπημένο χρώμα του, το αγαπημένο φρούτο του και σε ποια γωνίτσα του αρέσει να παίζει. Κρατάει το καπέλο και το βάζει στο κεφάλι του επόμενου παιδιού που θα χάσει. Ανακαλύπτουμε αν υπάρχουν παιδιά που τους αρέσει το ίδιο χρώμα, φρούτο και γωνίτσα.
- Μαντεύω ποιος είναι
Φωτογραφίσαμε τα χαμόγελα όλων των παιδιών και παίξαμε το παιχνίδι: «μαντεύω ποιος είναι». Βλέποντας τις φωτογραφίες στον υπολογιστή, προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε τους συμμαθητές μας μόνο από την οδοντοστοιχία τους. Αποφασίσαμε ότι θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για ότι βρίσκεται μέσα στο στόμα μας.
Εκτυπώσαμε τα χαμόγελα και το κάθε παιδί πήρε από ένα το παρατήρησε προσεκτικά, και έκανε τις υποθέσεις του οι οποίες καταγράφηκαν.
- Φτιάξαμε τους κανόνες της ομάδας μας-το συμβόλαιο της τάξης μας.
Μαζευτήκαμε σε κύκλο και σε χαρτί Α3 γράψαμε τους κανόνες, συνάπτοντας το συμβόλαιο της τάξης.
- Το σπίτι των δοντιών
Είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με την στοματική υγιεινή, παρατηρήσαμε καλά με το καθρεφτάκι το στόμα μας και δώσαμε απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την στοματική κοιλότητα.
Μάθαμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας σωστά.
Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα…
Φτιάξαμε χαμογελόμετρό.
Ανάλογα με το πώς είναι το στόμα μας (χαμογελαστό η σοβαρό) και τον αριθμό των δοντιών που φαίνονται όταν χαμογελάμε, εκφράζονται τα συναισθήματα και η ψυχική μας διάθεση. Το βάζουμε στη γωνιά των δοντιών. Θα το χρησιμοποιήσουμε σαν συναισθηματικό βαρόμετρο καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
- Πείραμα
Για να κατανοήσουμε τη σημασία της αδαμαντίνης για την υγεία των δοντιών, να καταλάβουμε την αξία της καθημερινής και σωστής φροντίδας των δοντιών καθώς και της σωστής χρήσης της οδοντόβουρτσας κάναμε το πείραμα που βρήκαμε στον παρακάτω σύνδεσμο: «Στοματική υγιεινή» -ΠΕΙΡΑΜΑ by 64 perifereia p.a. – Issuu
- Πως μπορώ να ζωγραφίσω με το στόμα;
Γνωρίσαμε την ιδιαίτερη αξία της στοματικής κοιλότητας για τα άτομα με αναπηρία και την ιδιαίτερη διασύνδεσή της με την Τέχνη με αξιοποίηση έργων τέχνης και σχετικών βίντεο.
Προσπαθήσαμε και εμείς να φτιάξουμε έργα τέχνης με το στόμα…
Το διασκεδάσαμε πολύ!!!!!!!
- Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη», της Άννας Ράσελμαν,
Αφού διαβάσαμε το παραμύθι με τίτλο: «ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη», της Άννας Ράσελμαν, συζητήσαμε για όλα όσα έκαναν τα δυο μικρά γλυκοτερατάκια κόψαμε και κολλήσαμε τροφές που κάνουν το δοντάκι μας χαρούμενο και τροφές που το κάνουν λυπημένο.
Ακούσαμε το παραμύθι και στην ηλεκτρονική του μορφή.
- Διδακτική αξιοποίηση της στρατηγικής «Χρώμα-Σύμβολο-Εικόνα»
Τα νήπια πρότειναν τις δικές τους αποτυπώσεις και συμβολισμούς για τα δόντια, αιτιολογώντας την απάντησή τους.
- « Η Δόνα η Τερηδόνα και η γαμήλια τούρτα» του Ευγένιου Τριβιζά.
Αφού διαβάσαμε το παραμύθι, η Δόνα Τερηδόνα μας μοίρασε καραμέλες με σκοπό να χαλάσει το χαμόγελό μας για να έχει αυτή το πιο ωραίο χαμόγελο.
Να τι τρώμε και έχουμε όμορφο χαμόγελο…
- Ακολούθησε η διδακτική αξιοποίηση της στρατηγικής «Επίλυση Προβλήματος»
Τα νήπια καλούνται να επεξεργαστούν κάποιες πληροφορίες ποιοτικού και ποσοτικού χαρακτήρα ώστε να οδηγηθούν σε κάποιο αποτέλεσμα.
- Δόντια οδοντόβουρτσες και τερηδόνα
- 1ο παιχνίδι: Μια ομάδα παιδιών είναι τα δοντάκια. Μια άλλη είναι η τερηδόνα και κάποια άλλα παιδιά είναι οι οδοντόβουρτσες. Με μουσική η τερηδόνα μαυρίζει τα δοντάκια έως ότου εμφανιστεί η οδοντόκρεμα για να τα καθαρίσει. (τα παιδιά δοντάκια κρατάνε από ένα δόντι, η τερηδόνα τα μαυρίζει σε διάφορα σημεία με μαρκαδόρο και οι οδοντόβουρτσες που τα καθαρίζουν γυρίζουν το δοντάκι-χαρτί από το πίσω μέρος όπου έχουμε σχεδιάσει ένα καθαρό δόντι).
- 2ο παιχνίδι: Η τερηδόνα είναι πολύ χαρούμενη που είναι στα παιδικά δοντάκια και τα χαλάει. Έρχονται όμως οι ήρωες των δοντιών οι οδοντόβουρτσες και αναγκάζουν την τερηδόνα να πάρει τα πράγματα της (τα γλυκοτερατάκια που έχουν αγκαλιάσει το παιδί –δόντι ) και να φύγει για άλλα μέρη.
- Αξιοποίηση των βίντεο:
ΤΟ ΔΟΝΤΑΚΙ-ειρηνη κακογιάννη https://youtu.be/qFQn251YF2A
ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΟΥΛΑ https://youtu.be/pPPDT7OuIag
- Διδακτική αξιοποίηση της στρατηγικής «Γέφυρα 3-2-1»
Όπου τα νήπια καλούνται να βρουν και να πουν 3 λέξεις που σκέφτονται ακούγοντας την λέξη δόντι, να φτιάξουν 2 ερωτήσεις με αφορμή την λέξη και τέλος 1 φράση παρομοίωσης χρησιμοποιώντας το «σαν».
- Διδακτική αξιοποίηση των βίντεο:
Ή νεράδια των δοντίων | Tooth Fairy in Greek | παραμυθια | ελληνικα παραμυθια – YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=_AeJvWxAeXE&ab_channel=globalakia
I brush my teeth! Πλένω τα δοντάκια μου! – YouTube
Μέσω των οποίων έγινε γνωστός στα παιδιά ο μύθος της νεράιδας των δοντιών και γνωριμία με τα βασικά προϊόντα στοματικής υγιεινής, κατανόηση της διαδικασίας του σωστού βουρτσίσματος.
- Στην συνέχεια δημιουργήσαμε «Ημερολόγιο Βουρτσίσματος».
- Διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού «Ιππόλυτος ο ιπποπόταμος» και δραματοποίηση του παραμυθιού.
- Διδακτική αξιοποίηση του βίντεο με τίτλο:
- «γιατί πλένουμε τα δόντια» https://youtu.be/czvkBYNe8SQ
- Κατασκευή μασέλας με πλαστελίνη και φασόλια
Γινόμαστε οδοντοτεχνίτες και φτιάχνουμε μια παιδική μασέλα προσπαθώντας να κατασκευάσουμε τα δόντια όσο πιο φυσικά μπορούμε.
- Αξιολόγηση:
«Τότε νόμιζα – Τώρα ξέρω»: οι μαθητές αποτιμούν το πρόγραμμα και την ολοκλήρωση του 1ου θεματικού κύκλου, ξεκινώντας με αυτά που γνώριζαν στην αρχή σε αντιπαραβολή με όσα έχουν κατακτήσει με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
.