εργαστήρια δεξιοτήτων

 

2η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  1. Οικολογία -Παγκόσμια και Τοπική κληρονομιά

            Τίτλος: Φύλαξε το μην πετάς, ανακύκλωσε με μας!

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει κατανοητό από τους/τις μαθητές/τριες ότι τα απορρίμματα είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και η διαχείρισή τους αποτελεί σημαντικότατη ευθύνη όλων, μικρών και μεγάλων. Οι επιμέρους στόχοι αφορούν στη διαμόρφωση συμπεριφορών και στρατηγικών: (α) ελέγχου της ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων, (β) ορθολογικής διαχείρισής τους (συλλογή και αποκομιδή) και (γ) ανακύκλωσης. Ακολουθώντας τις φάσεις της διερευνητικής μάθησης , αξιοποιώντας τις ρουτίνες σκέψης στη ροή των μαθησιακών δραστηριοτήτων, τις δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή μάθηση και στοιχεία διαφοροποιημένης διδασκαλίας και περιγραφικής αξιολόγησης, οι μαθητές/τριες εμπλέκονται ενεργά στην οικοδόμηση της γνώσης και αποκτούν δεξιότητες μάθησης, νου, δεξιότητες κοινωνικής ζωής και ενσυναίσθησης, καθώς και δεξιότητες τεχνολογίας.

Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά την  υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης:

 

  • Φτιάξαμε το συμβόλαιο δράσης μας, βρίσκοντας λέξεις που αρχίζουν από το πρώτο γράμμα του ονόματός μας και αποφασίζουμε όλοι μαζί ότι θα:

 

11

 

 

  • Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη:

8

 

 

Πως θα ήταν ο τόπος μου χωρίς κάδους απορριμμάτων και πως με κάδους;

 

9

 

7

 

Οργανώσαμε ένα μικρό περίπατο γύρω από το σχολικό κτίριο. Εντοπίσαμε, καταγράψαμε και φωτογραφίσαμε  τους κάδους που υπάρχουν.

 

12

 

Ομαδοποιήσαμε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες που μαζέψαμε στους πέντε κάδους που φτιάξαμε(χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, αφής):

 

 

2

 

Με την βοήθεια του Μπλέκα και της φαντασίας μας, ταξιδέψαμε στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης και όταν επιστρέψαμε φτιάξαμε αφίσες:

 

Τι τραγουδάνε όλες οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες;

4

 

6

 

Τι θα μπορούσαν να λένε τα χαρτιά;

 

 

5

 

Τι φωνάζουν τα βουνά;

 

3

 

Με αφορμή την ανακύκλωση, φτιάξαμε ένα θεατρικό δρώμενο, με τίτλο: «οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες ονειρεύονται» και το παίξαμε.

Τα παιδιά επέλεξαν την ανακυκλώσιμη συσκευασία που ήθελαν να υποδυθούν.   Έμαθαν για το εργοστάσιο ανακύκλωσης και ζητάνε  από την κυρία Ανακύκλωση μια ευκαιρία για δεύτερη ζωή, λέγοντας το καθένα τι ήταν στην πρώτη τους ζωή και τι ονειρεύεται να γίνει στην δεύτερη ζωή του.

-Γειά σας, είμαι μια  χαρτοσακούλα και ήμουν  γεμάτη φρούτα πριν με πετάξουν. Τώρα  ονειρεύομαι να γίνω ένας χάρτινος φάκελος που θα μεταφέρει χαρούμενα νέα σε όλο τον κόσμο.

-Εγώ, από ότι βλέπετε είμαι  εφημερίδα. Ο  μπαμπάς μόλις  με διάβασε με πέταξε στον κάδο. Δεν πειράζει, αφού μπορώ να γίνω κάτι άλλο.  Θα ήθελα να γίνω ένα παιδικό βιβλίο με όμορφες εικόνες για την φύση

-Γειά σας και από μένα το γυάλινο μπουκάλι.  Ήμουν  γεμάτο κρασάκι και όταν με πέταξαν με πλήγωσαν και ράγισε λιγάκι ο λαιμός μου αλλά ούτε και εγώ στεναχωριέμαι. Ονειρεύομαι να γίνω το γυάλινο γοβάκι της Σταχτοπούτας.

-Ονειρεύομαι και εγώ, το πλαστικό μπουκάλι από  γάλα να γίνω ένας πλαστικός μονόκερος για να παίζω με τα παιδιά.

– Το δικό μου είναι το πιο όμορφο όνειρο. Εγώ το τσίγκινο κουτάκι της σάλτσας, ονειρεύομαι να γίνω μία τσίγκινη καρδιά για να την κρεμάσει ένα παιδάκι στο λαιμό του.

– Εγώ το πλαστικό μπουκαλάκι του νερού, πάντα ήθελα  να γίνω μια πολύχρωμη πλαστική μπάλα που να έχει ζωγραφιά, την Πέππα το γουρουνάκι.

– Ε, είμαι και εγώ εδώ, ο πλαστικός κουβάς της μαμάς. Έσπασα λιγάκι και η μαμά με πέταξε. Βαρέθηκα να είμαι όλη την μέρα μέσα στα νερά. Θα  ήθελα να γίνω μία πλαστική κιθάρα και να παίζω όλη την μέρα μουσική.

Ακούγοντας το όνειρο του πλαστικού κουβά  λέει το γυάλινο μπουκαλάκι:

-Εκεί που ήμουν, έπαιζαν συνεχώς μουσική και τραγουδούσαν.

-Τι ωραία, θα ήθελα και εγώ να πω ένα τραγουδάκι, αλλά δεν ξέρω, είπε η χαρτοσακούλα

-Μην ανησυχείτε, είπε η εφημερίδα, έχω  γραμμένο σε μία σελίδα μου ένα τραγουδάκι. Ελάτε να το πούμε όλοι μαζί και αν θέλετε το χορεύουμε κιόλας.

Όλες μαζί οι συσκευασίες τραγουδάνε το τραγούδι με τίτλο: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ συνοδεία της παιδικής χορωδίας  του ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ https://video.link/w/mlJxc  και χορεύουν.

 

  • Δημιουργήσαμε αφίσα για να ενημερώσουμε τους γονείς μας.

 

10

 

  • Παίξαμε και διασκεδάσαμε με επιτραπέζια παιχνίδια που φτιάξαμε με θέμα την ανακύκλωση:

 

Ποιος κάδος θα γεμίσει πρώτος με καπάκια; Χρησιμοποιήσαμε το ζάρι της πρόσθεσης για να τους γεμίσουμε γρήγορα.

 

1

 

 Χωρίσαμε το σήμα της ανακύκλωσης σε κουτάκια και σε κάποια γράψαμε τα γράμματα του όνομά της. Σε όποιο γράμμα σταματήσει το πιόνι μου, βρίσκω λέξεις που αρχίζουν από αυτό το γράμμα.

 

0

 

Και μην ξεχνάτε:

Κάντε τώρα όλοι, ανακύκλωση με μας!