Το σποράκι ταξιδεύει…
“Το σποράκι ταξιδεύει” του Eric Carle, είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον κύκλο ζωής των φυτών.
Αφού διαβάσαμε το βιβλίο και συζητήσαμε για το ταξίδι που κάνει το σποράκι στις 4 εποχές και τις περιπέτειες που πέρασε, το εικονογραφήσαμε.
Έπειτα επικεντρωθήκαμε στο εξώφυλλο.
Το βιβλίο «ένα σποράκι ταξιδεύει…» γέννησε το ενδιαφέρον μας να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το πώς μεγαλώνουν τα φυτά και κυρίως να φυτέψουμε σποράκια και να παρατηρήσουμε από κοντά το «ταξίδι» τους….
Συζητήσαμε για τις βασικές ανάγκες για το σποράκι:
- Νερό: Για να “ξυπνήσει” ο σπόρος και να διατηρείται υγρός.
- Ήλιος/Φως: Για να ζεσταθεί και να παράγει ενέργεια.
- Χώμα: Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να τραφεί.
- Αέρας: Απαραίτητος για να αναπνέει.
Ποιά είναι τα μέρη του; Διαβάσαμε τα παρακάτω βιβλία.
Παρακολουθήσαμε το βιντεάκι και δραματοποιήσαμε πορεία ανάπτυξης του σπόρου.
Και φτιάξαμε το καθιερωμένο πρωτομαγιάτικο στεφάνι.
Έντομα
Την όμορφη εποχή της άνοιξης, στην αυλή του σχολείου μαζεύονται διάφορα έντομα, μελισσούλες, πεταλουδίτσες, μυρμιγκάκια… τα οποία προκαλούν ενδιαφέρον των παιδιών.
Συζητήσαμε τι ξέρουμε για τα έντομα, για τις εμπειρίες που έχουμε βιώσει με ορισμένα απο αυτά. Περιγράψαμε τί είδαμε στην αυλή και τι μας έκανε εντύπωση. Ποιά είναι τα αισθήματα που μας προκαλούν.
Σε πίνακα γράψαμε, όσα έντομα ξέρουμε.
Αφού ψηφίσαμε, ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας έντομο.
Έπειτα παρατηρήσαμε έντομα που βρήκαμε, εστιάσαμε στα μέρη του σώματος του (κεφάλι-θώρακας-κοιλιά-φτερά-κεραίες-πόδια)
Αφού είδαμε τόσα για τα έντομα, τώρα γνωρίσαμε πως κάποια είδη είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα και ωφέλιμα για τον άνθρωπο και κάποια είναι βλαβερά, συζητήσαμε με για την επίδρασή τους στον άνθρωπο. Ωστόσο όλα συνεισφέρουν στη φύση με το δικό τους τρόπο το καθένα.
Συζητήσαμε για τον κύκλο ζωής της πασχαλίτσας
























