Έθιμα του Λαζάρου

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Το Σάββατο του Λαζάρου τα κορίτσια κρατώντας μία κούκλα και καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια τραγουδάνε τα κάλαντα του Λαζάρου και οι νοικοκυρές τα φιλεύουν αυγά.

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια.
 Λάζαρε πού ήσουνα κρυμμένος,
ήμουν μεσ ΄τη γη τη γη χαντακωμμένος ,
Ζήτησα να πιω νερό νεράκι
και μου δώσανε να πιω  φαρμάκι,
Οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε,
οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε.
Δώστε και σε μας να τα χαρούμε
και του χρόνου πάλι να τα πούμε.

2. ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

To Σάββατο του Λαζάρου  , οι νοικοκυρές  φτιάχνουν “Λαζαράκια”. Τα λαζαράκια είναι μικρά σταφιδόψωμα που τους δίνουμε το σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια , όπως ήταν ο Λάζαρος όταν τον βρήκε ο Χριστός. Η συνταγή και η διαδικασία είναι εύκολη και τα παιδιά το απολαμβάνουν .

ΥΛΙΚΑ:

1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ (ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ)

1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΖΑΧΑΡΗ

2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ

2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ

2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ

ΓΑΡΥΦΑΛΑ

Παίρνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι , τη διαλυμένη μαγιά. Ζυμώνουμε μαζί με τα παιδιά , προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σφιχτή. Προσθέτουμε τα καρύδια τις σταφίδες, την κανέλα και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας. Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί δίνουμε στα παιδιά από ένα μικρό μπαλάκι και τους ζητάμε να το κάνουν ανθρωπάκι . Για ματάκια και στόμα βάζουμε γαρύφαλλα . Ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (40 – 50 βαθμούς κελσίου) και τα αφήνουμε μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Στη συνέχεια ανεβάζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και τα ψήνουμε έως ότου ροδίσουν

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!