Άρθρα ανά μήνα: Σεπτέμβριος 2023
Ζωγραφική με μπίλιες
Σήμερα η Φ. έφερε μαζί της στο Νηπιαγωγείο ένα “τρελομπαλάκι”. Μας εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παίξουμε μαζί του και αποτέλεσε το ερέθισμα για να ζωγραφίσουμε με άλλες μπίλιες και μπαλάκια που είχαμε στο Νηπιαγωγείο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και τα έργα των παιδιών αναρτήθηκαν και διακόσμησαν την τάξη μας.
Φιλοφρονήσεις
Κατά τη διάρκεια της ώρας του Προγράμματος «Βήματα για τη ζωή», μάθαμε τι είναι ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΗ, αλλά και το πώς να κάνουμε φιλοφρονήσεις στους άλλους. Μιλήσαμε για τους διάφορους τύπους φιλοφρονήσεων που κάνουν οι άνθρωποι:
- Πώς είναι η εμφάνιση των ανθρώπων (π.χ. ωραίο το χρώμα των μαλλιών σου).
- Πράγματα που έχουν οι άνθρωποι (π.χ. Ωραίο το αυτοκινητάκι σου).
- Πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι (π.χ. τραγουδάς πολύ ωραία).
- Πώς είναι οι άνθρωποι (π.χ. είσαι καλός φίλος)
- Πώς φέρονται οι άνθρωποι (π.χ. είσαι πολύ καλός που μου έδωσες το παιχνίδι σου).
Συζητήσαμε ακόμη, γι’ αυτά που μπορούν να λένε οι άνθρωποι και, επομένως, και τα παιδιά, όταν κάποιος τους κάνει μια φιλοφρόνηση (π.χ. ευχαριστώ, ευχαριστώ που με πρόσεξες, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, κ.τ.λ.).
Στο τέλος της εβδομάδας , το τιμώμενο πρόσωπο,που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο, θα παίρνει πίσω στο σπίτι του τα αγαπημένα του αντικείμενα και η τσάντα θα δίνεται στον νέο Βοηθό που θα κληρωθεί!
Επίσης, θα φέρνει στο σπίτι μια Λίστα με Φιλοφρονήσεις. Κάθε παιδί θα λέει την σκέψη του για τα θετικά στοιχεία και τις ικανότητες του Βοηθού και όλες αυτές οι ιδέες θα καταγράφονται όπως ακριβώς λέγονται σε μία Λίστα. Αυτή η Λίστα μπορεί να γίνει αφορμή για συζήτηση, μαζί με τους γονείς, στο σπίτι.
Βήματα για τη ζωή
Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, θα ενταχθεί στη διδασκαλία μας με πρωτοβουλία των Νηπιαγωγών, πρόγραμμα, που ονομάζεται «Βήματα για τη ζωή». Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και έχει ως κύριους στόχους:
- Να ενδυναμώσει τα παιδιά, ώστε να χρησιμοποιούν τη σκέψη τους, για να ενεργούν υπεύθυνα και ώριμα.
- Να ενισχύσει τα αισθήματά τους για τον εαυτό τους βελτιώνοντας την αυτοεκτίμησή τους.
- Να τα μάθει να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τα δικά τους αλλά και των άλλων.
- Να τα διδάξει τρόπους να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματα τους.
- Να αυξήσει την ικανότητά τους, για να σκέφτονται και να λύνουν μόνα τους προβλήματα.
Μετά από κάποια μαθήματα οι γονείς θα λαμβάνουν επιστολές με πληροφορίες σχετικά με τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες που μαθαίνουν τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο, καθώς και με ιδέες που μπορούν οι ίδιοι να εφαρμόζουν και από την πλευρά τους στο σπίτι.
Κάθε Τρίτη, ημέρα υλοποίησης του προγράμματος «Βήματα για τη ζωή», θα ορίζεται με κλήρωση από τα ίδια τα παιδιά, ένας Βοηθός που θα ονομάζεται «Τιμώμενο πρόσωπο». Ο Βοηθός θα βοηθάει σε ό,τι χρειάζεται κατά τη διδασκαλία και θα κάθεται δίπλα στις Νηπιαγωγούς για να ξεχωρίζει ο ρόλος του από τα υπόλοιπα παιδιά.
Την ημέρα αυτή ο Βοηθός θα παίρνει μαζί του μία τσάντα για να τη γεμίσει με σημαντικά για εκείνον αντικείμενα που θα βρει στο σπίτι του, όπως:
- Φωτογραφίες του ( ατομικές, οικογενειακές, φίλων κ.α.).
- Αγαπημένες του ζωγραφιές
- Κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι, τραγούδι, παραμύθι.
- Πληροφορίες ή κομμένες εικόνες από περιοδικά, ίντερνετ σε σχέση με τα χόμπυ του, τα ενδιαφέροντά του.
Στην τάξη θα έχουμε αναρτημένο έναν πίνακα, τον «Πίνακα του βοηθού». Εκεί θα παρουσιάζονται όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Βοηθού.
Στο τέλος της εβδομάδας ο Βοηθός θα παίρνει πίσω στο σπίτι τα αγαπημένα του αντικείμενα και η τσάντα θα δίνεται στον νέο Βοηθό που θα κληρωθεί!
Η τελεία
Το παραμύθι, ” Η τελεία” του Reynolds H. Peter, ήταν η αφορμή για να γνωρίσουμε τον κύκλο, να τον εντοπίσουμε και τον αναγνωρίσουμε σε αντικείμενα της τάξης μας.
“Έλα, φτιάξε κάτι! Μια γραμμή, έστω μια τελεία… κι ό,τι βγει…» Η Λία λέει πως δεν μπορεί να ζωγραφίσει. Η δασκάλα της όμως έχει άλλη γνώμη… Μια πρωτότυπη ιστορία για το ταλέντο και τις ικανότητες που κρύβει ο καθένας μας.
Μετά την αφήγηση του παραμυθιού από τις Νηπιαγωγούς τα παιδιά αναγνώρισαν την τελεία στο ρολόι της τάξης, στα μάτια μιας κούκλας, στα παπούτσια, στα κουμπιά μας, στις τσάντες, στα γυαλιά μας κ.α.
Στη συνέχεια, πήραν πλαστικά ποτήρια, μολυβοθήκες με στρογγυλή βάση, κεσεδάκια γιαουρτιού και σχεδίασαν το περίγραμμα του κύκλου σε χαρτόνια. Τα έκοψαν και τα κόλλησαν σε χαρτόνι. Τέλος έκαναν τυπώματα με φελλούς , καπάκια και ρολλά υγείας για να διακοσμήσουν την κατασκευή τους.
Οι κύκλοι των παιδιών μεταμορφώθηκαν σε χωράφια με χώματα, σε πάρκο, σε πλανήτες, σε ήλιους και λουλούδια…
Καλή σχολική χρονιά…
Τα δέντρα παίζουνε μαζί μου και τα κυνηγώ
Στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Σχολικού Προγράμματος, με τίτλο «Ο άνθρωπος που έδινε», το οποίο υλοποιείται τη φετινή σχολική χρονιά στο Νηπιαγωγείο Μάννα Σύρου, μαθητές/τριες και Νηπιαγωγοί, μέσω της βιωματικής, ομαδοσυνεργατικής και διαθεματικής μάθησης στοχεύουν στην αναγνώριση αξιών και εννοιών, ώστε να αναπτυχθούν δεξιότητες και στάσεις αναγκαίες για την κατανόηση της αλληλοσυσχέτισης ανθρώπου, πολιτισμού και βιοφυσικού περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση συμπεριφορών για τον σεβασμό, την προστασία, την έρευνα, τη λήψη αποφάσεων, και την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Η υπέροχη καταπράσινη αυλή του Νηπιαγωγείου Μάννα με τα κυπαρίσσια, τις δάφνες και τα ελαιόδεντρα ήταν η αφορμή που έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να συγκεντρώσουν υλικό και πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον, να παρατηρήσουν χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, να πειραματιστούν, να κάνουν υποθέσεις, να πάρουν αποφάσεις και να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
Μερικά από τα περιβαλλοντικά θέματα που προσεγγίστηκαν ήταν τα εξής:
«Θησαυροί» της φύσης στην αυλή του Νηπιαγωγείου, πετρώματα, φυτά – βότανα της Σύρου, ζώα –έντομα βλαβερά και ωφέλιμα, δεντροφύτευση, δημιουργία λαχανόκηπου, περιποίηση και φροντίδα της αυλή μας, από τον σπόρο στο φυτό, ανακύκλωση, ρύπανση και περιβάλλον, προστασία περιβάλλοντος, εθελοντισμός και περιβάλλον.
Παιδιά και Νηπιαγωγοί δημιούργησαν μια περιβαλλοντική ταινία με τίτλο «Τα δέντρα τρέχουν μαζί μου και τα κυνηγώ», στην οποία ακούγονται οι φωνές τους…
«Όταν κάνω κούνια, πετάω σαν πουλί»
«Καθαρίζω τα χαλασμένα φύλλα»
«Μου αρέσει να ποτίζω»
«Η ελιά μου χαϊδεύει τα μαλλιά»
«Βρίσκω σκουπίδια και τα μαζεύω»
«Τα δέντρα με κρύβουν, όταν παίζω κρυφτό»
Οι Νηπιαγωγοί: Άννα Φέρμελη, Σοφία Σκουργιά
Βίντεο: ΚΕ.Π.Ε.Α Σύρου
Χρώματα, αρώματα, γεύσεις
Τα παιδιά μας κατασκεύασαν μόνα τους το ξύλινο παρτέρι της αυλής μας!
Καλέσαμε τον Γεωπόνο της γειτονιάς μας και μας έδωσε συμβουλές φυτέματος..
Γεμίσαμε το παρτέρι φρέσκο χώμα και φυτέψαμε κολοκύθια, αγγούρια, ντοματάκια και πιπεριές στον λαχανόκηπό μας!
Καθημερινά μαζεύουμε τα ζαρζαβατικά μας και μαγειρεύουμε με αυτά νόστιμες συνταγές.
Ομελέτες με ντοματάκια και κολοκύθια, κολοκυθάκια ψητά με ρίγανη και λάδι και δροσιζόμαστε με τα αγγουράκια και τις πιπεριές την ώρα του διαλλείματος.
Εργαστήρια ξυλοτεχνικής για την κατασκευή λαχανόκηπου
Η “Καβίλια”, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαιδευτικής ξυλουργικής
και χειροτεχνίας στα πλαίσια του τοπικού συμμετοχικού σχεδιασμού και των συλλογικών δράσεων παραγωγής, επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο μας ύστερα από πρόσκλησή μας με σκοπό την κατασκευή ξύλινου παρτεριού από τα ίδια τα παιδιά.
Εστιάζοντας στη χειροτεχνία και τις προσεγγίσεις «μάθησης μέσα από την πράξη» η “Καβίλια” στοχεύει
α) στην προώθηση της αλληλεγγύης στην κοινωνική ζωή της κοινότητας
β) στην προστασία και βελτίωση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος
γ) στην προώθηση της ανεξάρτητης πολιτιστικής παραγωγής και της οικονομικής δημοκρατίας.
Τα παιδιά με εργαλεία ξυλουργικής και ξύλα κατασκεύασαν ξύλινα γλαστράκια και ένα ξύλινο παρτέρι στην αυλή του νηπιαγωγείου με σκοπό τη δημιουργία λαχανόκηπου.