Πρόκριση στη 2η φάση του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών

Robotics New Logo 06
Το Νηπιαγωγείο Λυγιάς Λευκάδας προκρίθηκε στη 2η φάση του “5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση”, που διοργανώνει η Ένωση Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), και κατά το σχολικό έτος 2022-2023 θα υλοποιήσει δύο έργα:

1. “The Empathy Plant” (Τμήμα 1): Σε συνεργασία με το 1ο Νηπιαγωγείο Λαγυνών και το Νηπιαγωγείο Μαυρονερίου, οι μαθητές/-τριες θα δημιουργήσουν ένα έξυπνο σύστημα ποτίσματος, αξιοποιώντας την πλακέτα micro:bit με τους κατάλληλους αισθητήρες, καθώς και κάμερα με ενσωματωμένα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης. Το έργο αυτό εντάσσεται στο eTwinning έργο, με τίτλο “Empathy Turtles: For me, for You and Nature”, που υλοποιείται με ευρωπαίους εταίρους και στόχο έχει την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης.
Πιο συγκεκριμένα, ένας αισθητήρας θα ανιχνεύει τα επίπεδα υγρασίας, ενεργοποιώντας μία ένδειξη στην πλακέτα micro:bit. Μία κάμερα με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης θα προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαβάζει τις ενδείξεις του micro:bit κι όταν η υγρασία μειωθεί, να ενεργοποιεί ένα αυτοκινητάκι, που θα κατευθύνει ένα δοχείο νερού προς το φυτό.
2. “e-CARos” (Τμήμα 1 και Τμήμα 2): Σε συνεργασία με το 1ο Νηπιαγωγείο Λαγυνών, το 6ο Νηπιαγωγείο Αλίμου, το 4ο Νηπιαγωγείο Αγίας Βαρβάρας και το Νηπιαγωγείο Μαυρονερίου, οι μαθητές/-τριες θα δημιουργήσουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για το ρομπότ mTiny, το οποίο θα εισάγει τους τελικούς χρήστες στις επιλογές “πράσινης” μετακίνησης. Στο έργο αυτό, οι μαθητές θα γνωρίσουν τα μέσα πράσινης μετακίνησης και τις πηγές ενέργειας που αυτά αξιοποιούν, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τον τρόπο κίνησης του κάθε μέσου, καθώς και το είδος των διαδρομών που καθένα από αυτά μπορεί να καλύψει. Η κατασκευή του επιτραπέζιου παιχνιδιού στόχο έχει τη διάχυση του έργου και την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την πράσινη μετακίνηση.
Όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός δίνεται με την ευγενική χορηγία του ONASSIS Foundation.
Ευχόμαστε σε όλες τις ομάδες που προκρίθηκαν στη 2η φάση καλή επιτυχία και να απολαύσουν την πορεία προς την ολοκλήρωση των έργων τους!
Δείτε περισσότερα εδώ: https://openedtech.ellak.gr/2ndphase-2023/