Εργαστήρια Δεξιοτήτων

ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΥΓΑΡΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-22,ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ.

1.ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ<<ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥΖΗΝ>>.

2.ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ<<ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ>>.

3.ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ<ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ>.

4.ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ<ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ>.

 

Το χρονικό διάστημα από 8 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2021 στο πρόγραμμα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, θα επεξεργαστούμε στη θεματική ενότητα ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ- ΕΥ ΖΗΝ το θέμα <<ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ>>

Τίτλος προγράμματος..<<ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ>>.

BAΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

-καλλιέργεια δεξιοτήτων

-γνωριμία με τον εαυτό μου, το σχολείο μου

-μαθαίνω να αλληλεπιδρώ, να συνεργάζομαι

-ανάπτυξη κριτικής σκέψης

Θα υλοποιηθούν 7 εργαστήρια 3 διδακτικών ωρών το καθένα» θα δοθεί έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και από τους 4 κύκλους ζωής νου, μάθησης και τεχνολογίας και επιστήμης, όπως της δημιουργικότητας, συνεργασίας, προσαρμοστικότητας, υπευθυνότητας, μελέτης περίπτωσης και επίλυσης προβλημάτων .

Βασικός σκοπός είναι η ενίσχυση της προσωπικότητας, των κοινωνικών δεξιοτήτων και των διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών, ώστε να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων που βλάπτουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Διάρκεια:7 εβδομάδες.

IMG 20220202 151257IMG 20220401 102243IMG 20220202 151311IMG 20220202 151302

ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια η εκπαιδευτική έρευνα έχει στραφεί προς την διερεύνηση του ρόλου της ηλικίας για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μελετώντας την πρώιμη γλωσσική εκμάθηση. Οι παραδοσιακές θεωρίες αναφέρονται στην άποψη ότι όσο πιο νωρίς ξεκινά η εκμάθηση τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα είναι τα αποτελέσματα, και στηρίζονται σε βιολογικά ευρήματα υποστηρίζοντας ότι ο εγκέφαλος είναι πιο ευέλικτος στην εκμάθηση μια ξένης γλώσσας στα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού. Σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις επιδεικνύουν την ύπαρξη μια Κρίσιμης Περιόδου, δηλαδή μιας χρονικής περιόδου κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά κατακτούν μια δεύτερη γλώσσα με πιο φυσικό τρόπο και λιγότερη προσπάθεια. Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, συγκριτικά με τους μεγαλύτερους μαθητές οι μαθητές μικρότερης ηλικίας έχουν καλύτερα και πιο μακροχρόνια μαθησιακά αποτελέσματα που διαφαίνονται σε διαφορετικούς τομείς.

Αρχικά, ως προς τον γλωσσικό τομέα, οι μαθητές προσχολικής ηλικίας μπορούν να κατακτήσουν πιο εύκολα το φωνολογικό σύστημα μιας ξένης γλώσσας καθώς παίζουν με τον προφορικό και τον γραπτό λόγο, τους κανόνες επιτονισμού και αποκτούν σωστή προφορά που μοιάζει περισσότερο με αυτή του φυσικού ομιλητή. Σχετικά με τα πλεονεκτήματα της πρώιμης γλωσσικής εκμάθησης της ξένης γλώσσας στον γνωστικό τομέα, τονίζεται ότι η φυσική περιέργεια και ο ενθουσιασμός των παιδιών να πειραματιστούν και να εμπλακούν σε νέες μαθησιακές δραστηριότητες συμβάλλουν στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων και σε μια άλλη γλώσσα διαφορετικής της μητρικής, καταρρίπτοντας τις απόψεις περί γνωστικής σύγχυσης και μη ομαλής ανάπτυξης της μητρικής γλώσσας. Στον ψυχοσυναισθηματικό τομέα, τα οφέλη της πρώιμης εκμάθησης συνοψίζονται στη διαμόρφωση θετικών στάσεων και αντιλήψεων από την πλευρά των μαθητών στη διαφορετικότητα και στην απόκτηση εσωτερικών κινήτρων για τη μάθηση άλλων πολιτισμών που συνδέονται με τη ξένη γλώσσα. Τέλος, σε σχέση με τον κοινωνικό τομέα, οι μικροί μαθητές κατανοούν καλύτερα τον δικό τους πολιτισμό μέσα από τη σύγκριση με τους άλλους και αποκτούν διαπολιτισμική συνείδηση και σεβασμό σε διαφορετικούς λαούς.

Μεγάλη σημασία για την επίτευξη των παραπάνω πλεονεκτημάτων έχει ο τρόπος ένταξης της ξένης γλώσσας και συγκεκριμένα της αγγλικής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος μάθησης το οποίο θα υποστηρίζει την πρώιμη γλωσσική εκμάθηση με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Αυτό το μαθησιακό περιβάλλον θα πρέπει να περιλαμβάνει πλούσιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εμπειρίες και ερεθίσματα που συνδέονται με τις αισθήσεις των παιδιών. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αγαπούν να παίζουν, για παράδειγμα, με τους ήχους μιας ξένης γλώσσας και να τους αναπαράγουν, να αγγίζουν τα γράμματα και να δημιουργούν δικές τους λέξεις, να αντιστοιχίζουν τις λέξεις με τις κατάλληλες εικόνες κτλ. Επομένως, το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στο παιδί μέσα από το παιχνίδι να έρθει σε επαφή με την ξένη γλώσσα, να πειραματιστεί, να δοκιμάσει και να λάβει την κατάλληλη ανατροφοδότηση σε περίπτωση λάθους που θα το ενθαρρύνει χωρίς να το απογοητεύει.