GLOBAL ACTION DAYS (ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΗΣ) ΑΠΟ ΤΟ FEE ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

GLOBAL ACTION DAYS TEMPLATES1

#GlobalActionDays#LitterLessPlus#GAIA2030,  #LitterLessCampaign

Οι δράσεις GAD (παγκόσμιες ημέρες δράσης) από την Ελληνική Εταιρία της Φύσης και το FEE (Foundation for Enviromental Education) φέτος ήταν αφιερωμένες στα 5R.

Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο οι δράσεις ήταν προγραμματισμένες για το χρονικό διάστημα 18-28 Απριλίου 2023, οι δικές μας ημέρες λόγω των εορτών του Πάσχα μεταφέρθηκαν για το χρονικό διάστημα 2-16/5/23 σε ένα δεκαήμερο γεμάτο δράσεις για την προστασία και φροντίδα του περιβάλλοντος. Ως μέλος του Δικτύου “Οικιολογικά Σχολεία” αλλά και του Δικτύου σχολείων- μελών του FEE  το νηπιαγωγείο μας δεν μπορούσε να λείψει από τις δράσεις αυτές!

 Το πρόγραμμα δράσεων περιλάμβανε τις εξής αποστολές:

1η αποστολή: “Μέρες χωρίς κρέας” (REFUSE). Την Τρίτη 2/5 και Τετάρτη 3/5 στο σχολείο μας είχαμε δεκατιανό που δεν  περιλαμβάνει κρέας. Για δύο ημέρες το δεκατιανό μας δεν περιελάμβανε κρέας σε μια προσπάθεια να μειώσουμε τα απορρίμματα που προκαλούνται από την κατανάλωση κρέατος η οποία είναι υπεύθυνη και για μεγαλύτερη εκπομπή καυσαερίων σε σχέση με τα φρούτα και λαχανικά, ενώ παρασκευάσαμε και δοκιμάσαμε και γρανίτα φράουλα (Υλικά: Φράουλες, μέλι, λίγες σταγόνες λεμονιού και λίγο νερό). Χρήσιμο υλικό παρακάτω:
Eating sustainably | Eufic (1)

ΜΕΡΕΣΧΩΡΙΣΚΡΕΑΣ 91 ΜΕΡΕΣΧΩΡΙΣΚΡΕΑΣ 141 ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ 9 ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ 7 ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ 6 ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ 4 ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ 3 ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ 2 ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ 1 ΜΕΡΕΣΧΩΡΙΣΚΡΕΑΣ 3 ΜΕΡΕΣΧΩΡΙΣΚΡΕΑΣ 2 ΜΕΡΕΣΧΩΡΙΣΚΡΕΑΣ 1ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ 11

2η αποστολή: “Αντικατάσταση” (REPLACE). Την Πέμπτη 4/5 και Παρασκευή 5/5 στο σχολείο μας μιλήσαμε για τα χημικά καθαριστικά και το κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από την σπάταλη χρήση αυτών. Δοκιμάσαμε δε να φτιάξουμε φυσικά καθαριστικά για τον καθαρισμό της τάξης, συνταγή των οποίων θα σας δώσουμε! Χρήσιμο υλικό παρακάτω:
Keep Your House Clean with These DIY, Eco-Friendly Cleaning Products – YouTube (2)

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 22 ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 24 ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 26 ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 14 ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 18 ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 171 ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 251 ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 351 1

3η αποστολή: “Ανταλλαγή” (REUSE).  Την Τρίτη 9/5 και Τετάρτη 10/5 κάναμε ανταλλαγή παιχνιδιών και βιβλίων τα οποία δεν θέλουμε ή έχουμε βαρεθεί ή δεν παίζουμε μαζί τους πια. Την Τρίτη τα παιδιά έφεραν ένα μικρό, μικρής αξίας παιχνίδι με το οποίο δεν παίζουν πια με σκοπό να το ανταλλάξουν για μία ημέρα με ένα άλλο από ένα άλλο παιδί.  Την Τετάρτη έφεραν αντίστοιχα ένα παλιό βιβλίο (σε καλή κατάσταση σχετικά) που δεν το διαβάζουν πια ώστε να το ανταλλάξουν- πάλι για μια μέρα- με ένα βιβλίο από ένα άλλο παιδί.  Χρήσιμο υλικό παρακάτω:
The Story of Reuse – YouTube (3)

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ 41 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ 31 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ 2 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ 1

4η αποστολή: “Επαναχρησιμοποίηση- 2η ευκαιρία” (REPURPOSE). Την Πέμπτη 11/5 και Παρασκευή 12/5 δώσαμε 2η ευκαιρία σε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται πια όπως άδεια βαζάκια, κομμάτια ύφασμα κα που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν σε χωματερές. Με τα παιδιά μιλήσαμε για την κυκλική οικονομία και πως μπορούμε να την εφαρμόσουμε ακόμη και στο νηπιαγωγείο! Ευελπιστούμε να δώσουμε το έναυσμα σε όλους. Χρήσιμο υλικό παρακάτω: 
Explaining the Circular Economy and How Society Can Re-think Progress | Animated Video Essay – YouTube (4)

ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ 3 ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ 2 ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ 10 ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ 7 ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ 6

5η αποστολή: “Πικ νικ Ανακύκλωσης” (RECYCLE). Τη Δευτέρα 15/5 και Τρίτη 16/5 κάναμε πικ νικ στον αύλειο χώρο του σχολείου. Πριν όμως και μετά το πικ νικ, με γάντια και σακούλες καθαρίσαμε το χώρο και πετάξαμε τα σκουπίδια. Χρήσιμο υλικό παρακάτω:
How We Can Keep Plastics Out of Our Ocean | National Geographic – YouTube (5)

ΠΙΚ ΝΙΚ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 71 ΠΙΚ ΝΙΚ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 81 1 ΠΙΚ ΝΙΚ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 51 ΠΙΚ ΝΙΚ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 41 ΠΙΚ ΝΙΚ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 1 ΠΙΚ ΝΙΚ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 13 ΠΙΚ ΝΙΚ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 10

Σημείωση: Όπου  (1), (2), (3), (4) και (5) εννοείται ως Τ.Η.Δ.Π. 16/5/23

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία και ανταπόκριση!!!
Λίνα Δαμαστιώτη
Προϊσταμένη Ν/Γ
2231059885