ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Καθώς η έννοια και τα ιστορικά γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι αρκετά δύσκολες για να τα κατανοήσουν οι μικροί μας μαθητές, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου συζητάμε και αναδεικνύουμε τις έννοιες της ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μέσα από πλούσια βιβλιογραφία, μουσικά δρώμενα και όχι μόνο. Παρακάτω θα βρείτε πολλούς συνδέσμους που αναλύουν και περιγράφουν τις έννοιες αυτές αλλά και προτάσεις ανάπτυξης του θέματος.

Μια αρχική προσέγγιση μπορεί να γίνει με την ανάγνωση σχετικών βιβλίων όπως:

¨Η κυρά Δημοκρατία” της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, 

¨Το χρονικό του Πολυτεχνείου¨, του Φίλιππου Μανδηλαρά,

¨Η σοφή ελιά”, της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλούση

“Στο δάσος” της Σοφίας Ζαραμπούκα

“Ντενεκεδούπολη”, της Ευγενίας Φακίνου

αλλά και πολλά άλλα ακόμη.

Την ιστορία της Ντενεκεδούπολης, της Ευγενίας Φακίνου σε μουσική και τραγούδια από το ομώνυμο δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου, μπορείτε να την ακούσετε/ δείτε ΕΔΩ από τη ραδιοφωνική εκπομπή “Ακου μια ιστορία”, Ράδιο Ενημέρωση 92.2 fm στην Κατερίνη.

https://video.link/w/2m20b  (1)

Παράλληλα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το παρακάτω βίντεο “12410 και 1 τριαντάφυλλα” που είναι αφιερωμένο στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.,Cels Unlimited,Ιορδάνης Ανανιάδης)

https://video.link/w/ur20b (2)

Τέλος σας αφήνω με ένα τραγούδι σχετικό των ημερών, “Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο”  (3), από το δίσκο της Τάνιας Τσανακλίδου με τίτλο ‘Χωρίς Ταυτότητα’, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1980. Το τραγούδι αυτό είναι σε στίχους του Μιχάλη Μπουρπούλη και σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου.