Ένας μικρός χαιρετισμός… από τη δασκάλα σας.

IMG_20181112_131916-1024×768

Αγαπητοί γονείς και αγαπημένα μου παιδιά,
Εύχομαι να είστε όλοι καλά, υγιείς και δυνατοί στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε όλοι. Νιώθω και βιώνω σα γονιός και σαν άνθρωπος την αγωνία σας και επιθυμώ να κρατήσουμε ζωντανή τη συνεργασία μας, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε καινούργιες διόδους επικοινωνίας ώστε να μοιραστούμε την παιδαγωγική ευθύνη για τις μέρες που εσείς και οι μικροί μου μαθητές βρίσκεστε στο σπίτι. Αν είστε πρόθυμοι για συνεργασία επικοινωνήστε μαζί μου στο 2231059885 (τηλέφωνο σχολείου και στο mail σχολείου mail@nip-loutr.fth.sch.gr. Άλλωστε η επικοινωνία μας γίνεται και μέσω του blog μας nip-loutr.fth.sch.gr
Για την ώρα νομίζω πως έχετε διαπιστώσει πως το πείσμα και η εγωκεντρική σκέψη της νηπιακής ηλικίας, είναι τα μαγικά στοιχεία των 4-6 χρόνων. Απολαύστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιού σας ,ανακαλύψτε τις δεξιότητές του. Είστε οι καλύτεροι παιδαγωγοί που προσφέρουν τη φυσική μάθηση. Ανεκτίμητο πολιτισμικό κεφάλαιο της κάθε οικογένειας και καθοριστικό για τη μετέπειτα ανάπτυξη.
Απολαύστε τις μέρες στο σπίτι- που δυστυχώς οι συγκυρίες μας έχουν επιβάλει- για να χαρείτε μαζί τα πρωινά ξυπνήματα. Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά, αναθέστε ευθύνες της καθημερινής ζωής μέσα στο σπίτι και βάλτε όρια και κανόνες. Φτιάξτε μαζί το ωρολόγιο πρόγραμμα της καθημερινής ρουτίνας στο σπίτι. Θα τα βοηθήσετε να αναπτύξουν αυτοεκτίμηση. Η ρουτίνα άλλωστε αποτελεί σημαντική συνθήκη ασφάλειας και εμπιστοσύνης για το παιδί από τη βρεφική του ακόμη ηλικία.
Φτιάξτε μαζί τη λίστα για τα ψώνια στο super market (εννοείται ότι λόγω συνθηκών δεν θα μπορέσουν να σας συνοδεύσουν εκεί)– τα βοηθάτε στην ανάδυση του γραμματισμού, προωθείτε την δεξιότητα της γραφής και της ανάγνωσης αβίαστα και χωρίς να γίνει αυτοσκοπός.
Το σπίτι είναι γεμάτο στερεά κα σχήματα, επαναλαμβανόμενα μαθηματικά μοτίβα, αριθμούς που σημαίνουν κάτι στην κουζίνα ,στο πλυντήριο στα κοντρόλ. Ευκαιρία για μαθηματικές έννοιες.
Ο σχολιασμός των καιρικών συνθηκών είναι το καταπληκτικότερο μάθημα των φυσικών επιστημών.
Τη σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον την αναπτύσσετε μέσα από τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε, προσεκτικά μαθαίνοντας τους κανόνες ατομικής υγιεινής και αποφεύγοντας να δείχνεται το φόβο σας. Μιλήστε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. 
Καλλιεργείστε τη σχέση του με το διαδίκτυο μέσα από εκπαιδευτικές ιστοσελίδες. Θα σας βοηθήσω να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε μαζί με το παιδί δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης στον υπολογιστή σας. 
Διαβάστε παραμύθια και σχολιάστε ιδιαίτερα τα συναισθήματα και τη στάση των ηρώων. Πέστε μια γλυκιά καληνύχτα και κοιμηθείτε με την αισιόδοξη σκέψη ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη γιατί απλά είναι μια νέα ημέρα. Με τα παιδιά είχαμε ονομάσει το σχολείο μας ΣΠΙΤΟΣΧΟΛΕΙΟ. Αδράξτε την ευκαιρία να μετατρέψετε το σπιτικό σας σε ΣΧΟΛΕΙΟΣΠΙΤΟ. Οι ευκαιρίες πολλές!!!
Κλείνω λέγοντάς σας αυτό που λέω στα παιδιά προσπαθώντας να τους μάθω βασικά βήματα προστασίας. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα όπως όλα. Χρειάζεται και αυτός, γιατί μας κάνει να δούμε σημάδια που πιθανώς να αγνοούσαμε. Για παράδειγμα ο φόβος για τα φίδια μας οδηγεί μακριά τους και άρα μειώνει τις πιθανότητες να μας τσιμπήσει. Ο Φόβος όμως μπορεί και να κλέβει τα όνειρα και πρέπει όλοι να οραματιζόμαστε το αύριο. Δεν θα είναι το ίδιο αλλά θα υπάρξει… Γι΄ αυτό προσπαθήστε να μην αφήσετε το φόβο να σας παρασύρει.
Σας φιλώ μικρά μου μαθητούδια! Λυπάμαι μόνο που δεν μπόρεσα να σας δώσω από κοντά μια σφιχτή αγκαλιά πριν ξεκινήσει όλο αυτό!
Καλή δύναμη σε όλους σας