Συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Με την υποβολή της αναφοράς των δράσεων που υλοποιήσαμε φέτος στο σχολείο μας, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή μας στα διεθνή δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Οικολογικά σχολεία» και «Μαθαίνω για τα δάση». Όσον αφορά τα «Οικολογικά σχολεία» έχουν ως στόχο  την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό). Σχετικά με το πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα δάση» στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών μέσα από βιωματικές δραστηριότητες στην τάξη και στο πεδίο, σε θέματα που αφορούν τη βιοποικιλότητα στους χώρους πρασίνου και στα δάση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συνειδητοποιούν την αξία των χώρων πρασίνου και των δασών ως καταφύγιων ζωής, αλλά και ως πολύτιμων φυσικών πόρων και ενημερώνονται για τα προβλήματα που προκύπτουν από την καταστροφή τους, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑΣΧΟΛΕΙΑ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ (1)

 

Μαθητική Εβδομάδα Δράσης ActionAid!

Το σχολείο μας συμμετείχε φέτος στην 20η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης, τη μαθητική εκστρατεία της ActionAid, που φέρνει κοντά χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Φέτος, με τίτλο «Η δύναμη στο πιάτο σου», η μαθητική εκστρατεία, διερεύνησε τον Στόχο 1 για τη Μηδενική Φτώχεια και τον Στόχο 2 για τη Μηδενική Πείνα, εστιάζοντας στη Διατροφική Δικαιοσύνη, στη δίκαιη δηλαδή πρόσβαση των ανθρώπων σε επαρκές και υγιεινό φαγητό. Και εμείς παραλάβαμε τα δωράκια τους με μεγάλη χαρά!

IMG_20240620_093011.jpg

Ο Δήμος Ιωαννιτών γιορτάζει τη λήξη της σχολικής χρονιάς με ένα πικνίκ στα Λιθαρίτσια

Ετοιμάστε τα καλαθάκια και τις κουβερτούλες σας κι ελάτε μαζί με τα πιτσιρίκια σας στο Πάρκο Λιθαρίτσια για ένα πικνίκ!
Το Σάββατο 15 Ιουνίου, από τις 11 το πρωί, στο πιο κεντρικό Πάρκο της πόλης μας, ο Δήμος Ιωαννιτών, πόλη – πιλότος της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, διοργανώνει μια ημέρα γιορτής για τη λήξη της σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά και τους συνοδούς τους από τις 11:00 έως τις 15:00 συμβάλλοντας στην ανάδειξη του δίπτυχου «Περιβάλλον – Πολιτισμός», ως εξέχοντα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τόπου μας.
Υποδεχόμαστε τους μικρούς κι εξίσου σημαντικούς γιαννιώτες, για να απολαύσουν το Πάρκο με ελεύθερο παιχνίδι αλλά και με οργανωμένες δραστηριότητες από το Εικαστικό εργαστήρι του Δήμου και το ΚΔΑΠ Ρόδα, με Face painting, αθλητικές δραστηριότητες και με μουσική από την Μπαντίνα του Δήμου.
Γιατί οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους μας.

Πάρκο Λιθαρίτσια Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού

Στα πλαίσια του σχεδίου δράσης που υλοποιήσαμε τη φετινή σχολική χρονιά με τίτλο «Με ένα βιβλίο πετάω», συμμετείχαμε στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Ένα ουράνιο τόξο στην αυλή μου!». 

διαγωνισμος

Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα: «Η θάλασσα που θέλω να έχω!»

Ο Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός «Η θάλασσα που θέλω να έχω!» μας έδωσε τη δυνατότητα  να ενεργοποιηθούμε περαιτέρω πάνω στο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης και να συμβάλλουμε στην προστασία της! Ο υπεύθυνος φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Πρόγραμμα Παιδική Helmepa

Η HELMEPA από το 1993 προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» με στόχο την ενημέρωση και δραστηριοποίηση παιδιών ηλικίας 5-12 ετών της χώρας για το θαλάσσιο περιβάλλον και το περιβάλλον γενικότερα, μέσω της εθελοντικής καθοδήγησης των Εκπαιδευτικών τους. Στόχος του φετινού προγράμματος με τίτλο «Η θάλασσα είναι ζωή» ήταν να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς, να την ενθαρρύνει να αναλάβει ενεργό ρόλο σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο για την επίτευξη του Στόχου 14: «Ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» για τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας. Εμείς ολοκληρώσαμε τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα και στον πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα: «Μην ψαρώνεις! Μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες».

IMG_20240611_140306.jpg IMG_20240611_134905.jpg

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΣΟΥΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

11 12 Χωρίς τίτλο 15111

Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό μονοήμερο πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Πραμάντων

< Γλυπτά και Ανάγλυφα της Απείρου Χώρας> . Επισκεφτήκαμε  τη Μονή Τσούκας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης.

Η επίσκεψη έγινε με τη συμμετοχή της Α΄ τάξης του Δημοτ. Σχολείου Λογγάδων και των Νηπιαγωγείων Γορίτσας και Πλατανιάς.

Mission X

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή μας στο Mission X. Το Mission X: train like astronaut είναι ένα δωρεάν εκπαιδευτικό έργο για μαθητές  από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος  (ESA) και τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSA), το οποίο διευκολύνεται σε εθνικό επίπεδο από τα  European Space Education Resource Offices  (ESEROs) και εθελοντές.  Στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει πάνω από μισό εκατομμύριο μαθητές από όλο τον κόσμο. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα οι μαθητές ολοκληρώνουν τις δραστηριότητες και υποβάλλοντάς τες κερδίζουν βήματα, καλύπτοντας την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη. Συγχαρητήρια στους μικρούς μας μαθητές, τους Κομήτες του προγράμματος!

mission x 1