Η Ελλάδα και η Αγγλία έχουν μια δυνατή φιλία!

Φέτος καθιερώθηκε η εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας σε όλα τα Νηπ/γεία. Προκειμένου, λοιπόν, να ενσωματωθεί ομαλά στο Νηπ/γείο μας, μιας και αποτελεί νέο γνωστικό αντικείμενο για τον κλάδο μας, και να βασίζεται στις αρχές που διέπουν το ΑΠΣ-ΔΕΠΠΣ, αποφασίσαμε ως Σύλλογος Διδασκόντων, να υλοποιήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς μια θεματική ενότητα με τίτλο: «Η Ελλάδα κι η Αγγλία έχουν δυνατή φιλία».

Στο πλαίσιο της εξακτίνωσης αυτής της θεματικής ενότητας, μέσω του καταιγισμού ιδεών, προέκυψε τη δεδομένη χρονική στιγμή, το παραδοσιακό έθιμο των Άγγλων HALOWEEN”. Γιορτή, η οποία σημαδεύει το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του Χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Το έθιμο αυτό μας παραπέμπει τόσο στην Αρχαία Ελλάδα και τη λατρεία της Θεάς Εκάτης και της Θεάς Δήμητρας, όσο και στον Χριστιανισμό. Τα «πολυσπόρια» είναι η γιορτή που πραγματοποιείται την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου (Παναγία Μεσοσπορίτισσα). Οι γυναίκες βράζουν στα σπίτια τους όσπρια (ρεβύθια, φακές, φασόλια), αλλά και σιτάρι, αναβιώνοντας έτσι την αγροτική παράδοση βάση της οποίας ο καθένας χρησιμοποιούσε ό,τι παρήγαγε (έθιμο που εντάχθηκε τον Αύγουστο του 2020 στην άυλη πολιτιστική κληρονομιάς της UNESCO).

Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία βασικοί στόχοι μας είναι:

  • να καλωσορίσουμε παιδαγωγικά την Αγγλική Γλώσσα στο νηπ/γείο
  • να κατανοήσουν τα παιδιά πως, παρότι οι χώρες μας απέχουν χιλιομετρικά πάρα πολύ, είναι τόσο κοντά, καθώς έχουν πολλά κοινά στοιχεία
  • να ανατρέψουμε την εσφαλμένη εντύπωση που επικρατεί συνδέοντας τις Απόκριες με το “HALOWEEN”
  • να συνδέσουμε το εν λόγω έθιμο με την υγιεινή διατροφή και τη μεγάλη προσφορά των οσπρίων σ’ αυτή

να εμπλακούν και οι γονείς στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς η περιοχή μας είναι αμιγώς αγροτική

Για να υλοποιηθεί με επιτυχία αυτό το σχέδιο εργασίας, συνέβαλλαν σημαντικά εκτός απ’ τους εκπ/κούς του σχολείου και οι γονείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στο κάλεσμά μας στηρίζοντας ουσιαστικά το παιδαγωγικό μας έργο. Τους ευχαριστούμε θερμότατα για την προσφορά τους!