Δράση συναισθηματικής αγωγής
Στις 14 και 28 Μαρτίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Νηπιαγωγείο μας τις κυρίες Χρυσάνθη Ποντίκη, Ψυχολόγο και Γεωργία Καράμπελα, Λογοθεραπεύτρια από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος και να πραγματοποιηθεί παρέμβαση με σκοπό την αυτογνωσία, την αλληλεπίδραση, το μοίρασμα και τη διαχείριση συναισθημάτων μέσα σε ένα θετικό κλίμα αποδοχής και ασφάλειας.
Στη πρώτη συνάντηση έγινε η γνωριμία με τους μαθητές και η αφήγηση του παιδικού παραμυθιού «Ο φράχτης με τα καρφιά» με τη συμμετοχή των παιδιών στην πλοκή και την αναπαράσταση της ιστορίας. Πρόκειται για ένα παιδικό παραμύθι που αναδεικνύει με αλληγορικό τρόπο τη σημασία της καλής/ευγενικής συμπεριφοράς προς τους άλλους, δείχνοντας πώς οι άσχημες λέξεις και συμπεριφορές μας πληγώνουν. Στόχος είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης στα παιδιά.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια άσκηση ενδυνάμωσης κατά την οποία κάθε παιδί μοιράστηκε στην ομάδα κάτι που του αρέσει στη συμπεριφορά ενός συμμαθητή του και όλοι μαζί φτιάξαμε συμβολικά έναν πύργο από λόγια αγάπης και αναγνώρισης.
Στη δεύτερη συνάντηση ασχοληθήκαμε με την άσκηση «Η βία είναι για τα σκουπίδια». Τα παιδιά κλήθηκαν να σκεφτούν άσχημες συμπεριφορές και λόγια που πληγώνουν και να τα ζωγραφίσουν. Ύστερα συμφωνήσαμε πως αυτές οι πρακτικές δεν είναι επιθυμητές και δεν μας ταιριάζουν και όλα τα παιδιά τις τσαλάκωσαν και τις «πέταξαν στα σκουπίδια», δείχνοντας πως η βία δεν έχει θέση στην τάξη!
Κλείνοντας τα παιδιά δημιούργησαν ένα κολάζ από χέρια μέσα στα οποία ζωγράφισαν όλα τα χρήσιμα και όμορφα πράγματα που μπορούν να κάνουν με τα χέρια τους, όπως να δίνουν αγκαλιές, να παίζουν, να προσφέρουν αγάπη και φροντίδα. Συμπληρώνοντας, λοιπόν, τη φράση «Τα χέρια είναι για να…» τα παιδιά με τις ζωγραφιές τους διδάχτηκαν πως τα χέρια δεν είναι για να χτυπάμε… είναι για να αγαπάμε και να βοηθάμε.
Οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον στις δράσεις. Ευχαριστούμε πολύ την κα Καράμπελα και την κα Ποντίκη για την εξαιρετική οργάνωση και υλοποίηση της δράσης!!!