Ένα βιβλίο κρατώ!

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ !

Παρατηρούμε γνωστούς πίνακες ζωγραφικής με βιβλία και αναγνώστες.

Το παιδί μπορεί να περιγράψει τι βλέπει. Μπορούμε με κατάλληλες ερωτήσεις να βοηθήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν. Πώς μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο; (όρθιοι, καθιστοί, ξαπλωτοί..) Πού μπορούμε να διαβάσουμε; (στο σπίτι, στην εξοχή , στην αυλή…) Τι μπορούμε να διαβάσουμε; (βιβλία, παραμύθια, εφημερίδα, περιοδικά…)Οι απαντήσεις των παιδιών μπορεί να είναι πολλές. Γιατί διαβάζουν οι άνθρωποι; Δεχθείτε τις όλες, γιατί μπορούμε να διαβάσουμε τα πάντα και παντού.

Τα βιβλία μας ταξιδεύουν!

Υπάρχει ένας χώρος, που έχει κρυμμένα βιβλία-θησαυρούς και περιμένει να τους ανακαλύψετε. Είναι η παιδική βιβλιοθήκη του Δήμου Αγρινίου.

Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να την επισκεφθούμε με τα παιδάκια σας. Όταν περάσει η μπόρα της πανδημίας, μπορείτε να επισκέπτεστε την παιδική βιβλιοθήκη, η οποία είναι καταπληκτική και αρέσει σε όλα τα παιδιά.

Μπορείτε να συμμετέχετε στις δράσεις της παιδικής Βιβλιοθήκης( ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που τελειώνει το σχολείο) και να ενημερώνεστε για αυτές στον ιστότοπό της http://papastrateioslibrary.blogspot.com/.

Μέχρι τότε, μπορείτε να επισκέπτεστε δωρεάν ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.

https://www.helppost.gr

https://free-ebooks.gr/tag/16

https://www.paidika-paramythia.gr

https://www.ebooks4greeks.gr/

https://www.saitapublications.gr/

Μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγησή σας θα μπορούσε να είναι στο Μικρό αναγνώστη http://www.mikrosanagnostis.gr, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Αυτή η σελίδα μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους γονείς, κυρίως όταν τα παιδιά τους (πολύ σύντομα) θα πάνε στο Δημοτικό Σχολείο.

Ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής λογοτεχνίας είναι τα παραμύθια (κλασικά και σύγχρονα) . ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΑΤΡΕΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Έπειτα από κάθε παραμύθι, μπορείτε να συζητάτε για τους προβληματισμούς των παιδιών , να εντοπίζετε ψέματα και αλήθεια.  Μπορείτε να αποθηκεύετε βιβλία από τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες σε ένα φάκελο στον υπολογιστή σας, για να τα διαβάζετε ξανά και ξανά.

Αν θέλετε διαβάστε το κλασικό παραμύθι Οι μουσικοί της Βρέμης, από μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη . Ζητήστε από τα παιδιά να σας πουν τι τους άρεσε, τι όχι, κάντε ερωτήσεις για τους ήρωες, συζητήστε. Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τους πρωταγωνιστές του παραμυθιού, να γράψουν λέξεις σχετικές, ή μπορούν να αναπαράγουν διαλόγους από το παραμύθι με ζωάκια ψεύτικα, που έχετε στο σπίτι (γαίδαρο, γάτα, σκύλο, κόκορα).

Μπορείτε να παίξετε πολλά παιχνίδια σε σχέση με τα παραμύθια.

Δραματοποίηση και προφορικός λόγος:

Τα παιδιά μπορούν να ντύνονται ήρωες παραμυθιών και να αναπαράγουν διαλόγους χρησιμοποιήστε αποκριάτικες στολές, που μπορεί να έχετε (κοκκινοσκουφίτσα, χιονάτη , μάγισσα) ή και απλά ρούχα και αξεσουάρ (καπέλα, καλάθι, σπαθιά…). Αν συμμετέχετε κι εσείς στις μεταμφιέσεις, τα παιδιά θα το απολαύσουν.

Παντομίμα παραμυθιών:

Μπορείτε όλα τα μέλη τις οικογένειας να παίξετε παντομίμα με θέμα γνωστά παραμύθια. Φτιάξτε δύο ομάδες. Ένας παίχτης από κάθε ομάδα, θα πρέπει με κινήσεις, χωρίς να μιλά να δώσει στην ομάδα του να καταλάβει ποιο παραμύθι μιμείται. Η ομάδα με τους περισσότερους πόντους κερδίζει . Φυσικά, το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με 2 άτομα (εσάς και το παιδί). Ο ένας να κάνει κινήσεις και ο άλλος να μαντεύει.

Παιχνίδι προφορικού λόγου ‘Ποιος το είπε;’:

Σκεφτείτε διάφορες φράσεις από γνωστά παραμύθια. Το παιδί θα πρέπει να μαντέψει ποιος μιλάει και από ποιο παραμύθι. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:

«Θα φυσήξω , θα ρουφήξω και το σπίτι σας θα ρίξω.»    ο λύκος από τα τρία γουρουνάκια

«Καθρέφτη καθρεφτάκι ποια είναι η πιο όμορφη;»   η κακιά μητριά της Χιονάτης

«Γιαγιά , γιατί έχεις τόσο μεγάλο στόμα;»  η Κοκκινοσκουφίτσα

Μπορείτε να σκεφτείτε πολλά περισσότερα. Όσο πιο πολλά άτομα της οικογένειας συμμετέχουν στο παιχνίδι, τόσο πιο διασκεδαστικό γίνεται. Για τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε αυτό το παιχνίδι να το επεκτείνεται, ώστε να εξασκηθούν στις δεξιότητες που χρειάζεται η ανάγνωση. Μπορείτε να γράψετε σε καρτέλες τους τίτλους των παραμυθιών, τις φράσεις και να τις ταιριάζουν.

Μπορείτε επίσης να κόψετε τις καρτέλες με τους τίτλους των παραμυθιών και τα παιδιά να πρέπει να τους συνθέσουν σωστά.

Για παράδειγμα:

Η      ΧΙΟΝΑΤΗ    ΚΑΙ       ΟΙ       ΕΠΤΑ   ΝΑΝΟΙ

Κόβετε κάθε λέξη χωριστά. Επίσης δουλεύετε κάθε τίτλο χωριστά. Μην  μπερδεύετε όλους τους τίτλους μαζί.

Περιμένουμε φωτογραφίες από τα παιχνίδια σας!

 

Αφήστε μια απάντηση