Υπέροχα λουλούδια!

Διαβάστε μύθους των λουλουδιών. Ρωτήστε τα παιδιά τι τους άρεσε, ερωτήσεις για το κείμενο(για ποιον μας έλεγε η ιστορία, τι έγινε;…). Έπειτα, ζητήστε τους να ζωγραφίσουν κάτι που θυμούνται, από την ιστορία που άκουσαν . Μπορούν, στη ζωγραφιά τους, να γράψουν λέξεις σχετικές με το μύθο.

Εδώ μπορείτε να δείτε το μύθο του Νάρκισσου.

Μαζέψτε φυτά και λουλούδια και φτιάξτε ένα φυτολόγιο . Συζητήστε για τα φυτά, τα φύλλα τους, μπορείτε να τα συγκρίνετε, να αναφέρετε τη χρησιμότητα και να τονίσετε την ομορφιά ή το άρωμά του.

Ρωτήστε το παιδί : ‘Τι λουλούδι θα ήθελες να είσαι; Γιατί;” Αφήστε τα να σκεφτούν και να εκφραστούν. Καταγράψτε την απάντησή τους, προτείντε  τους να ζωγραφίσουν το λουλούδι που επέλεξαν, να γράψουν το όνομά του.

Ένα άλλο παιχνίδι προφορικού λόγου, είναι να βρείτε ονόματα ανθρώπων , που είναι ίδια με ονόματα λουλουδιών ή φυτών. Δώστε ένα παράδειγμα π.χ. Μαργαρίτα και αφήστε τα παιδιά να σκεφτούν (Τριανταφυλλιά, Γαρυφαλλιά, Δάφνη…). Για τα μεγαλύτερα παιδιά η αναζήτηση αυτή, μπορεί να συνδυαστεί με την αλφαβητική σειρά των γραμμάτων. Δηλαδή, καλούμε το παιδί να βρούμε ανθρώπινα ονόματα εμπνευσμένα από λουλούδι ή φυτό. Του εξηγούμε ότι σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η Αλφαβήτα. Γράφουμε τα 24 γράμματα, με αλφαβητική σειρά και ξεκινάμε το παιχνίδι. Να βρούμε ένα από Α (λέμε τη φωνή και όχι άλφα) και συνεχίζουμε με το επόμενο γράμμα. Τα καταγράφουμε κάθε φορά. Το παιχνίδι θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον αν το παίξετε οικογενειακά( με τα μεγαλύτερα αδέρφια). Σχηματίστε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα, που με τη σειρά της θα βρίσκει ένα όνομα, παίρνει πόντο. Κάποιος θα σημειώνει τους πόντους με διαφορετικό χρώμα σε κάθε ομάδα. Η ομάδα με τους περισσότερους πόντους κερδίζει. Ορισμένα ονόματα :

Αμαρυλλίς, Ανθή, Βάγια, Βιολέτα, Γαρυφαλλιά, Γιασεμή, Δάφνη, Ζουμπουλία, Ίρις, Κερασία, Κρινιώ, Λεμονιά, Λουίζα,Μαργαρίτα, Μηλίτσα, Μυρσίνη, Μυρτώ, Πασχαλιά, Ροδάνθη, Ροδούλα, Ρόζα, Τριανταφυλλιά, Υακίνθη, Χλόη, Χρυσάνθη

Κάντε κατασκευές λουλουδιών με ό,τι υλικά διαθέτετε, με δαχτυλομπογιά και χαρτάκια από muffins… και χρησιμοποιήστε τις γνωστικά για παιχνίδια αριθμών [αριθμογραμμή ως το 10 ή και παραπάνω (ανάλογα με τις γνώσεις και τις επιθυμίες του παιδιού) , τα φύλλα των λουλουδιών, τόσα όσα (καρτέλες αριθμών)].

 

 

 

 

 

 

Μπορείτε να παίξετε εκπαιδευτικά ανοιξιάτικα παιχνίδια στον υπολογιστή:

Αριθμολούλουδα

Γλωσσικό Παιχνίδι Άνοιξης

Μαθηματικό Παιχνίδι Άνοιξης

Παιχνίδι με το αρχικό γράμμα των λέξεων

Μέλισσες και σχήματα

 

 

Αφήστε μια απάντηση