Ανακύκλωση στο σπίτι

Ποια εικόνα προτιμάς; Αφήστε το παιδί να παρατηρήσει και να εξηγήσει ποια εικόνα του αρέσει και γιατί.

Διαβάστε το ποίημα της ανακύκλωσης.

Διαβάστε το δεύτερη φορά, σταματώντας σε κάθε στροφή και ζητήστε από το παιδί να εντοπίσει σημαντικές λέξεις όπως γυαλιά, χαρτιά, πλαστικά, σκουπίδια, κάδος… Μπορούν να τις υπογραμμίσουν (αν το εκτυπώσετε ή το γράψετε σε χαρτί).Ρωτήστε τα παιδιά αν θυμούνται, ποια υλικά μπορούμε να ανακυκλώσουμε και σε ποιο χρώμα κάδο τα ρίχνουμε.

Δείτε το εκπαιδευτικό βίντεο για τον μπλε κάδο. Συζητήστε για αυτά που άκουσε και είδε στο βίντεο.

Συμφωνήστε με τα παιδιά να ξεκινήσετε ανακύκλωση στο σπίτι και διαλέξτε πως θα γίνει αυτό.

Μπορείτε να αγοράσετε έναν κάδο ανακύκλωσης (με δύο ή τρεις θήκες) και να ενημερώσετε το παιδί ότι στη μια θήκη θα μπαίνουν τα σκουπίδια και στην άλλη τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να στην κουζίνα μια σακούλα ή έναν χωριστό κάδο σκουπιδιών και τα ανακυκλώσιμα υλικά να τα ξεβγάζετε (αν χρειάζεται) ή να τα συλλέγετε σε ένα κουτί. Μια φορά την εβδομάδα μπορείτε να αδειάζετε το κουτί στον μπλε κάδο. Αφήστε τα παιδιά στη διάρκεια της εβδομάδας να τα ομαδοποιούν( χάρτινα, μεταλλικά, πλαστικά γυάλινα), να τα μετρούν.

Μπορούν να φτιάξουν ένα ημερολόγιο ανακύκλωσης και να μετρούν τα υλικά στο τέλος της εβδομάδας, πριν τα μεταφέρετε στον μπλε κάδο.

 

Επισκευτείτε τον μπλε κάδο στο χωριό σας (λίγο πιο κάτω από την εκκλησία). Αν τον δείτε φορτωμένο με σκουπίδια, εξηγήστε στο παιδί , ότι πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται και ρίχνουν τα σκουπίδια τους στον μπλε κάδο. Σε αυτή την περίπτωση, αφήστε την κούτα με τα ανακυκλώσιμα υλικά δίπλα από τον κάδο. Παρατηρήστε το μπροστινό μέρος του μπλε κάδου.

Το παιδί μπορεί να πει τι ανακυκλώνεται, μπορεί να γράψει τα υλικά.

Μην ξεχνάτε ότι αν κάνετε στο σπίτι ανακύκλωση, θα κάνει και το παιδί σας αργότερα σαν ενήλικας.

Δείξτε τους μια εικόνα με διάφορα σύμβολα, για να εντοπίσουν αυτό της ανακύκλωσης.

Αν έχετε τη δυνατότητα εκτύπωσης κάντε κάποιες ασκήσεις. Μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας τέτοιου τύπου ασκήσεις.

Κάντε πολλές κατασκευές, αρέσουν στα παιδιά. Μπορούν να κάνουν μια κατασκευή για τον πλανήτη και την ανακύκλωση, κολλώντας κομμένες εικόνες από φυλλάδια σούπερ μάρκετ. Μπορείτε να βρείτε ιδέες στο διαδίκτυο.

Φτιάξτε (με άχρηστα χαρτιά) σαΐτες και κάντε αγώνες.

Μουσικά παιχνίδια

Φτιάξτε μουσικά όργανα γεμίζοντας με ρύζι, όσπρια ή πετραδάκια κάποιες συσκευασίες ( μπουκάλια, τενεκεδάκια, κουτιά από γάλα..). Τα παιδιά μπορούν να τα κουνούν αργά ή γρήγορα και να παράγουν διάφορους ήχους.

Αφήστε μια απάντηση