Το σύμβολο της ανακύκλωσης

Παρατηρήστε το σήμα της ανακύκλωσης, μιλήστε για το χρώμα του, το σχήμα του , το νόημά του. Γιατί είναι πράσινο; (για το πράσινο του περιβάλλοντος) Γιατί είναι κυκλικό;(για τον κύκλο που κάνουν τα υλικά)

Δείτε το εκπαιδευτικό βίντεο «Ο Πέρι το περιβάλλον».

Γιατί πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση;

Μπορούν να γράψουν μόνα τους το όνομα του ΠΕΡΙ.  ή να ζωγραφίσουν κάτι που τους έκανε εντύπωση από το βίντεο.

Ρωτήστε τα παιδιά τι είδαν και άκουσαν στο βίντεο, ποια υλικά ανακυκλώνονται.Μπορείτε να γράψετε τα υλικά  χαρτί , μέταλλο, πλαστικό, γυαλί και τα παιδιά να εντοπίσουν που γράφει το κάθε υλικό. Μπορούν να εστιάζουν στο αρχικό γράμμα , να λένε τη φωνή του και δείχνοντας με το δάχτυλο μπορούν να διαβάζουν και τα υπόλοιπα γράμματα. Μπορείτε, για καλύτερα, να κόψουν από φυλλάδια σούπερ μάρκετ ένα μπουκάλι γυάλινο, ένα πλαστικό , μια χάρτινη συσκευασία (π.χ. από αβγά), ένα μεταλλικό τενεκεδάκι και να το ταιριάξουν με την αντίστοιχη λέξη. Έπειτα, να τα κολλήσουν μαζί σε ένα χαρτί, δημιουργούντας έναν πίνακα αναφοράς. Όποτε θα θέλουν μόνα τους να γράψουν, θα κοιτούν το χαρτί και θα ξέρουν ποια λέξη θέλουν να γράψουν. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, που μπορούν να γράψουν μόνα τους τις λέξεις, ενθαρρύντε τα να το κάνουν, χωρίς να σας νοιάζει η ορθογραφία. Επιβραβεύστε τα!

Βρείτε διάφορα προϊόντα στο σπίτι, στο ψυγείο και βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν από τι υλικό είναι , με βάση τις παραπάνω κατηγορίες.

Μπορεί το παιδί να το εντοπίσει σε διάφορες συσκευασίες το σήμα της ανακύκλωσης. Μπορεί να το ζωγραφίσει.

Κάντε κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά.

Παίξτε παιχνίδια με ανακυκλώσιμα υλικά (τενεκεδάκια, μπουκάλια πλαστικά…). Μπόουλινγκ, κρίκους, στόχους, μπορείτε να βρείτε πολλές ιδέες στο διαδίκτυο.

Επειδή το θέμα της ανακύκλωσης είναι σχετικά πολύπλοκο για τα μικρά παιδιά, καλό είναι να μη φορτώνονται με πολλές δραστηριότητες μαζεμένες. Αυτή τη φορά εστιάζουμε να εντοπίζουμε το σήμα της ανακύκλωσης. Στο επόμενο άρθρο θα εντοπίσουμε τον μπλε κάδο στο χωριό μας και θα ξεκινήσουμε διαχωρισμό των υλικών στο σπίτι. Για όσους το κάνετε ήδη, συγχαρητήρια! Τα παιδιά είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος, ξεκινά από εμάς, σαν καταναλωτές. Όταν αντιληφθούν ότι μπορούν να προσφέρουν με τη στάση τους, θα αντλήσουν απίστευτη ικανοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση