Feed
Άρθρα
Σχόλια

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Αγαπητοί Γονείς,
Σας ενημερώνουμε πως λόγω των πρόσφατων πολιτικών της Υπουργού Παιδείας σχετικά με τις κάμερες στα σχολεία,(live streaming=ζωντανή μετάδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την σχολική τάξη),είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε την σύγχρονη εκπαίδευση.
Πατώντας στο μεράκι των εκπαιδευτικών,η Υπουργός χρησιμοποιεί την σύγχρονη εξ’αποστάσεως εκπαίδευση για να εισάγει αδιανόητα μέτρα, τουλάχιστον με βάση όσα έως τώρα πρέσβευε περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων,στο σχολικό γίγνεσθαι.

Αν το υπουργείο Παιδείας πιστεύει, πως όσοι εκπαιδευτικοί,από αγάπη και μόνο για την τάξη τους,υποστήριξαν την σύγχρονη εκπαίδευση, τώρα είναι έτοιμοι να ανοίξουν διάπλατα την πόρτα της  στον καθένα….ας ονειρεύονται!… και μόνο!….

Το πρώτο πράγμα που ξεκαθαρίζoυμε, στην αρχή της χρονιάς ,στους γονείς, είναι πως η τάξη αποτελεί τον χώρο των παιδιών και του εκπαιδευτικού κι εκεί μέσα δεν έχει κανένας άλλος θέση και λόγο να υπάρχει,εκτός κι αν προσκληθεί….

Δεν θυμάμαι λοιπόν να προσκαλέσαμε καμιά κάμερα!….

Οι γονείς που  γνωρίζουν την γράφουσα ξέρουν πολύ καλά πως καθόλου δεν φοβάται να εκτεθεί στην ρόλο της και πολλές φορές έχουν προσκληθεί,στο παρελθόν, να λάβουν ενεργά μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μα εδώ δυστυχώς μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό…

Θεωρούμε ανήθικη, πέραν οτιδήποτε άλλου, την ενέργεια του Υπουργείου να αποφασίσει πως, τελικά,με εντελώς αδιάκριτο, όσο και απαίδευτο μάτι ,θέλει να εισχωρήσει,άρρωστα εντελώς,με σαθρό πρόσχημα μέσα στην τάξη μας…

Όσο περνά από το χέρι μας,με μόνη έγνοια την προστασία των μαθητών μας μα και όλων όσων μαζί χτίζουμε κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μόνο αν κάποιος μας εξαναγκάσει θα το επιτρέψουμε…

Και δυστυχώς αναθεωρούμε ό,τι κάναμε και αποφασίζαμε έως τώρα αναφορικά με την σύγχρονη εκπαίδευση….

Αν αποφάσισαν να την μετατρέψουν σε Δούρειο ίππο,την γυρίζουμε πίσω….

Εδώ και καιρό μας βομβαρδίζουν περί προσωπικών δεδομένων…

Υποχρεωνόμαστε σε κρυφή κοινοποίηση του email του γονιού,να μην το βλέπει μάτι,όπως και να θολώνουμε τα πρόσωπα των παιδιών ή δυνατόν και καθόλου να μην δημοσιεύονται. Απαγορεύονται εδώ και πολύ καιρό τα κινητά στα σχολεία.Καμιά αντίρρηση…

ΑΛΛΑ….ιδού πλέον!

Πρώτη θέση η κάμερα στην τάξη να σαρώνει κάθε έκφραση,κάθε κίνηση,κάθε λέξη του μαθητή…

Το υγιές μυαλό ενός εκπαιδευτικού δεν μπορεί να κάνει καμιά εξομοίωση στην εξ’αποστασεως τηλεκπαίδευση κ στην ζωντανή μετάδοση εντός τάξης…. συγκρίνουμε τα ανόμοια….η πρώτη περίπτωση είναι απλά μια συνάντηση σε ζωντανό χρόνο,ή δεύτερη εμπεριέχει όλη την δυναμική της τάξης.

Πώς θα επιτρέψω να εκτεθεί ένα μικρό παιδί σε κάποιους που δεν τους βλέπω; Πώς θα αξιολογήσουν κάθε βήμα,νεύμα, λόγο των παιδιών μας αδιάκριτα κ άκριτα μάτια;

Ο,τι συμβαίνει μέσα στην τάξη μου αφορά εμένα και μόνο εμένα , ακόμη και για το πώς θα το μεταβιβάσω προς τρίτους,γιατί μόνον εγώ,ως εκπαιδευτικός, γνωρίζω τις συνισταμένες της τάξης μου….

Δεν θίγω καθόλου το θέμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού… αυτό είναι πολύ πιο πίσω, συγκριτικά με όσα διακυβευονται για το παιδί….το οποίο αρχίζει να αποδέχεται έτσι ότι ένα αόρατο μάτι πλανάται άγρυπνα μέσα στην ζωή του…

Τι συνέπειες συνεπάγεται κάτι τέτοιο;

Το να φαίνεται ένα πρόσωπο είναι το λιγότερο τρομακτικό όλων.

Όποιος εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία γνωρίζει πως η παρουσία κάμερας εισέρχεται στην άκρως μοναδική, εμπιστευτική σχέση του δασκάλου με τον μαθητή….ξέρετε πόσα πράγματα αναφέρουν τα παιδιά καθημερινά και είναι εντελώς άσχετα με την εκπαίδευση?

Ξέρετε πόσα πράγματα γνωρίζει ο εκπαιδευτικός -ή θα όφειλε να γνωρίζει-για τις οικογένειες των παιδιών του,τα οποία ποτέ δεν συζητά με τρίτους; Όταν μπει η κάμερα τι θα γίνει? Δεν κάνουμε διαλέξεις και ομιλίες μέσα στην τάξη για να επιτρέψουμε άνετα να μας βιντεοσκοπούν….

Συγχωρείστε την έκταση του άρθρου,μα θεωρούμε υποχρέωση,προς τους γονείς των μαθητών μας,να ενημερωθούν σε βάθος,για όσα υπόγεια προετοιμάζονται.

Τον Σεπτέμβρη πιθανώς θα πρέπει να πάρουν σαφή θέση όλοι….γονείς και εκπαιδευτικοί,καθώς το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία,το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση,έχει και άλλες σκοτεινές παραμέτρους…αλλά σε αυτές θα αναφερθούμε εντελώς ξεχωριστά,μιαν άλλη στιγμή.

Είναι ώρα ,όμως, να αναλάβει ο καθένας ενεργά τον ρόλο του.

Σας ευχαριστούμε όλους εσάς,που προσπαθείτε μαζί μας, όλον αυτόν τον καιρό που τα νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά.

Οι Νηπιαγωγοί

 

ΥΓ1:Κάμερα διαθέτει και το λάπτοπ και το τάμπλετ και το κινητό…δεν έχει καμιά διαφορά από την κάμερα που υπάρχει βιδωμένη σε κάποιον τοίχο.

ΥΓ2:Όσοι γονείς συμμετείχαν  στην σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση,γνωρίζουν, από πρώτο χέρι ,τις εξαιρετικά άβολες,κάποιες στιγμές, περιπτώσεις της ζωντανής επικοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων