Αλκυονίδες Μέρες
Με βάση τον μύθο, οι “αλκυονίδες μέρες” είναι μια περίοδος του χειμώνα, συνήθως γύρω από τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο καιρός είναι ήπιος και η θάλασσα ήρεμη, σαν να γιορτάζουν η Αλκυόνη και ο Κήυκας την αγάπη τους. Αυτές τις μέρες, η φύση φαίνεται να ηρεμεί, και ο ήλιος φωτίζει τον ουρανό, φέρνοντας μια αίσθηση ελπίδας και ανανέωσης. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια περίοδος για να ξεκουραστούν και να γεμίσουν τις δυνάμεις τους, καθώς η γη προετοιμάζεται για την έλευση της άνοιξης. Αυτές οι ιστορίες δείχνουν πώς η μυθολογία συνδέει τα ανθρώπινα συναισθήματα με τις φυσικές φαινόμενα, δημιουργώντας μια υπέροχη ισορροπία μεταξύ της φύσης και της ανθρώπινης εμπειρίας. Ενσωματώνοντας τον μύθο της Αλκυόνης και τις αλκυονίδες μέρες, μπορούμε να νιώσουμε μια σύνδεση με την παράδοση και τη φύση που μας περιβάλλει. Έτσι και εμείς εκμεταλλευτήκαμε τις όμορφε, ηλιόλουστες μέρες και μιλήσαμε για τον παραπάνω μύθο.
ΜΕΡΑ – ΝΥΧΤΑ
Η εναλλαγή μεταξύ μέρας και νύχτας είναι ένας μαγικός κύκλος που προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες για μάθηση και ανακάλυψη για τα παιδιά στο νηπιαγωγείο. Από την εξερεύνηση των αστεριών μέχρι την παρατήρηση των φυσικών μεταβολών στο περιβάλλον μας, η κατανόηση της εναλλαγής της μέρας και της νύχτας μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία για τους μικρούς μας εξερευνητές. Το φεγγάρι είναι ένα από τα πιο μαγευτικά και μυστηριώδη ουράνια σώματα. Καθώς περνά από τις διάφορες φάσεις του, μας προσφέρει ένα θέαμα που εντυπωσιάζει και εμπνέει.
Η εναλλαγή μέρας-νύχτας τέθηκε προς συζήτηση και φυσικά τα παιδιά είχαν πολλές απορίες. Μέσα από βίντεο, εποπτικό υλικό, βιωματικό, θεατρικό παιχνίδι και άλλες κατασκευές προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε το ηλιακό σύστημα, την κίνηση της Γης, τις φάσεις της Σελήνης και τι γίνεται στο μακρινό αχανές διάστημα.
Ο Κύκλος του Νερού
Με αφορμή την εποχή του Χειμώνα, τις βροχές και το κρύο οδηγηθήκαμε στην επιλογή και την ανάλυση του συγκεκριμένου θέματος “Ο κύκλος του Νερού”.
Μιλήσαμε για το που βρίσκουμε νερό αλλά και ποια η χρησιμότητα του, δείξαμε βίντεο αλλά και σχετικά βιβλία για τον κύκλο του νερού. Ακόμα συμμετείχαμε σε μια διαδραστική παράσταση, όπου τα ίδια τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε ήλιο, σταγόνες, σύννεφα κτλ, για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τι είναι αυτός ο κύκλος και γιατί ονομάζεται έτσι.
Εν συνεχεία, πραγματοποιήσαμε διάφορα πειράματα και έτσι ήρθαμε σε επαφή με τις φυσικές επιστήμες. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν πειράματα τήξης- πήξης με χρωματιστά παγάκια, με τα οποία ζωγραφίσαμε αλλά τα είδαμε και να λιώνουν κοντά στη ζέστη, πείραμα επίπλευσης και βύθισης κάνοντας υποθέσεις και μετά δοκιμάζοντας τα αντίστοιχα αντικείμενα και πείραμα διάλυσης ή μη διάφορων υλικών μέσα σε νερό και δημιουργία βροχής.
ΧΕΙΜΩΝΑΣ!
Στο νηπιαγωγείο μας μιλήσαμε για τις αλλαγές του καιρού, το κρύο και τα χειμερινά ρούχα. Φτιάξαμε τις ντουλάπες μας και ακούσαμε το γνωστό ουκρανικό παραμύθι “Το Γάντι”. Με αφορμή αυτό το παραμύθι μιλήσαμε για τα ζώα που κρυώνουν και πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε και με τα πολικά ζώα, τα οποία δεν κρυώνουν καθόλου και αγαπούν το κρύο. και μάθαμε για τις συνθήκες διαβίωσης τους.
Καλώς ήρθες 2025!
Καλωσορίσαμε το νέο έτος με τραγούδια, ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές, χρώματα και γέλια. Όλοι είχαμε να μοιραστούμε νέες εμπειρίες από το διάστημα των γιορτών και όλοι επιστρέψαμε υγιείς και μέσα στο κέφι και στην ενέργεια. Έτσι, μάθαμε το νέο έτος “2025”, παίξαμε με τα νούμερα, γράψαμε, κάναμε κατασκευές με ψαλίδια, κόλλες και πολύ χρώμα, βάλαμε “νέους στόχους” για τη νέα χρονιά και φυσικά παίξαμε με τους φίλους μας ομαδικά διασκεδαστικά παιχνίδια.
Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείψει το έθιμο της βασιλόπιτας. Το κάθε τμήμα έκοψε ξεχωριστά μια βασιλόπιτα και οι 2 τυχεροί της νέας χρονιάς κέρδισαν από ένα δωράκι!
«Χριστούγεννα με Χρώματα και Δημιουργίες στο Νηπιαγωγείο!»
Στο νηπιαγωγείο μας, οι κατασκευές και το γιορτινό κλίμα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη χαρά και δημιουργικότητα. Τα παιδιά συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, φτιάχνοντας χειροτεχνίες και στολίδια που ενισχύουν το πνεύμα των γιορτών. Μέσα από αυτές τις δημιουργικές κατασκευές, οι μικροί μαθητές αναπτύσσουν τη φαντασία τους, τη λεπτή κινητικότητα και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν την αξία της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας. Οι γιορτές στο σχολείο μας γίνονται μια ευκαιρία για να ενισχύσουμε τη συναισθηματική σύνδεση των παιδιών με τις παραδόσεις και τις αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης και της προσφοράς.
«Τα Δικαιώματα του Παιδιού: Θεμέλια για μια Δίκαιη και Ασφαλή Ανάπτυξη»
Τα δικαιώματα του παιδιού περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην προστασία από κακοποίηση και εκμετάλλευση, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στη φροντίδα και στην υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον, τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή, να εκφράζουν τις απόψεις τους και να προστατεύονται από οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων. Επίσης, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και να έχουν την ευκαιρία για αναψυχή και δημιουργική δραστηριότητα. Όλα αυτά τα δικαιώματα εξασφαλίζουν μια υγιή και ασφαλή ανάπτυξη των παιδιών, ενισχύοντας τη δυνατότητά τους να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό!
“Τα Καραβάνια: Όνειρα και Ελπίδες για τα Παιδιά του Κόσμου”
Ανθρώπινα καραβάνια διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις, χωρίς φαγητό και νερό, με μοναδικό σκοπό να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου. Καθημερινά φτάνουν στη χώρα μας, κυρίως μέσω θαλάσσης, εκατοντάδες πρόσφυγες, αναμεσά τους και πολλά παιδιά, αναζητώντας μια νέα πατρίδα που θα τους προσφέρει όσα τόσο άδικα τους στέρησε ο πόλεμος. Είναι καθήκον μας ως κοινωνία να τους προσφέρουμε προστασία, στήριξη και ίσες ευκαιρίες, σεβόμενοι τα δικαιώματά τους.
Όλοι μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο βασισμένο στην αλληλεγγύη, την κατανόηση και τον σεβασμό προς κάθε άνθρωπο. Έναν κόσμο όπου οι διαφορές γίνονται γέφυρες και όχι τείχη, όπου η δικαιοσύνη και η ειρήνη γίνονται θεμέλια για μια καλύτερη ζωή.
ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!
…και ξαφνικά πιάσαν οι ζέστες το Νοέμβρη καλοκαιριά στην καρδιά του χειμώνα. Ηταν οι ανάσες των παιδιών, κοντά – κοντά, σαν να ’ταν μια αναπνοή κι οι ανάσες στα παράθυρα κοντά – κοντά, σα να ’τανε ένα μπαλκόνι η Αθήνα, κι οι φωτιές που καίγανε στους δρόμους τα σκουπίδια, κοντά – κοντά, σα να ’ταν πυρκαγιά, κι ήταν οι σφαίρες κι ήταν το αίμα. Και ξαφνικά πιάσαν οι ζέστες το Νοέμβρη κατακαλόκαιρο στη μέση του χειμώνα.
«Ένας Ζεστός Νοέμβρης»– Δημήτρης Ραβάνης