Μεγάλη εβδομάδα συνέχεια…..

Η Μεγάλη Εβδομάδα συνεχίζεται και μπορείτε να μιλήσετε με τα παιδάκια σας για τα γεγονότα της κάθε ημέρας.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα.

1 Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό,

2. τον Μυστικό Δείπνο,

3. την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και

4. την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Πηγή: el.wikipedia.org

Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Εκκλησία μας ψάλλονται τα 12 Ευαγγέλια.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/megali-pempti-ti-giortazoume-poia-i-simasia-tis-meras/

Πιο συγκεκριμένα, ο Μυστικός Δείπνος γιορτάζεται από την εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη. Ο Χριστός κάλεσε τους μαθητές του σε Δείπνο, καταλαβαίνοντας ότι πλησίαζε η ώρα που θα τον πρόδιδαν και θα τον οδηγούσαν στο Σταυρό. Στο Δείπνο αυτό παρέδωσε στους μαθητές του το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, τους προσέφερε άρτο και τους είπε: “Λάβετε, φάγετε τούτο εστί το σώμα μου”, τους προσέφερε κρασί και τους είπε: “Πίετε εξ’αυτού πάντες τούτο εστί το αίμα μου”, αυτά τα λόγια που ακούμε και κάθε Κυριακή στην Εκκλησία όταν κοινωνούμε.

Συνηθιζόταν πριν ξεκινήσει το Δείπνο οι δούλοι να πλένουν τα πόδια των κυρίων τους. Ο Χριστός αντίθετα έπλενε τα πόδια των μαθητών του και με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δείξει ότι πρέπει οι άνθρωποι να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους. Το γεγονός αυτό αναβιώνει σε πολλές εκκλησίες τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί και ονομάζεται Ιερός Νιπτήρ.

Μετά το Δείπνο ο Χριστός και οι μαθητές του πήγαν στο Όρος των Ελαιών (ελαιώνας) και εκεί προσευχήθηκε στον πατέρα του για τελευταία φορά εάν μπορούσε να τον απαλλάξει από αυτή τη Σταύρωση και του ζήτησε τη δύναμη να αντέξει αυτό το Μαρτύριο, που θα περνούσε.

Το γεγονός της Σταύρωσης γιορτάζεται επίσης τη Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα στην εκκλησία, όπου γίνεται αναπαράσταση της Σταύρωσης και βγαίνει για προσκύνηση ο Σταυρός του Χριστού.

Πηγή: Το νηπιαγωγείο μου (http://nipiagwgeiomou.blogspot.com/2013/04/blog-post_17.html)

Πηγή: Το νηπιαγωγείο που ονειρεύομαι της Ανθή Ζήση

ΑΣ ΒΑΨΟΥΜΕ ΑΥΓΑ!

ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΦΗΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΑΒΓΩΝ

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα είναι τα κόκκινα αυγά και η διαδικασία του βαψίματος πρέπει να γίνεται, κατά την παράδοση τη Μεγάλη Πέμπτη.
Τα κόκκινα αυγά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των παραδόσεων του Πάσχα.  Αποτελούν σύμβολα δημιουργίας, της γέννησης και της ζωής.   Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς.  Χαράς για την Ανάσταση του Χριστού.
Με βάση τη χριστιανική παράδοση τα αυγά τα βάφουμε με κόκκινο χρώμα, γιατί αυτό συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Το αυγό με τη σειρά του συμβολίζει τον κλειστό τάφο του Ιησού, που επειδή έκρυβε μέσα του τον Θεάνθρωπο έσπασε σαν το τσόφλι και αναστήθηκε ο Ιησούς.
Οι Ορθόδοξοι πιστοί εντοπίζουν την κόκκινη βαφή στο μύθο ότι η Μαίρη Μαγδαληνή, πιστή οπαδός του Ιησού, περιπλανιόταν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κηρύσσοντας την Ανάσταση και μεταφέροντας αυγά ως ένα είδος οπτικής βοήθειας. Όταν συναντήθηκε με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, τον Τιβέριο, αυτός ήταν αρκετά σκεπτικός και της είπε ότι θα πίστευε ότι ο Ιησούς αναστήθηκε αν τα αυγά στο καλάθι γίνονταν κόκκινα. Έτσι και έγινε.
Μια άλλη παραδοχή αναφέρει ότι η Παναγία ήταν παρούσα στη σταύρωση του γιου της την Μεγάλη Παρασκευή και έφερε τα αυγά μαζί της. Το αίμα από τις πληγές του Ιησού έπεφτε στα αυγά, χρωματίζοντάς τα κόκκινα.
Ένας άλλος θρύλος θέλει την Παναγία να κλαίει, ικετεύοντας τους στρατιώτες στο σταυρό να είναι λιγότερο σκληροί με το γιο της. Τους προσφέρει αυγά και  καθώς τα δάκρυά της πέφτουν πάνω τους, βάφονται κόκκινα.

Πλούσια είναι η παράδοση για τον συμβολισμό των αυγών του Πάσχα. Στα Βυζαντινά χρόνια έφτιαχναν κουλούρα που στη μέση της είχε ένα κόκκινο αυγό, το οποίο συμβολίζει τη ζωή.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας τη Μεγάλη Πέμπτη ή αλλιώς «Κόκκινη Πέφτη» οι νοικοκυρές κρεμούσαν κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντίλια για το καλό.
Η κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αυγά έπρεπε να ήταν καινούργια και τη μπογιά τη φύλαγαν σαράντα μέρες και δεν την έχυναν πιστεύοντας ότι ήταν το αίμα του Χριστού, αλλά την παράχωναν.  Τα χρώματα για τα αυγά τα έφτιαχναν από διάφορα φυτά. Από κρεμμύδια γινόταν το μελί, από άχυρο ή από φύλλα αμυγδαλιάς το κίτρινο, το ανοικτό κόκκινο από παπαρούνες. Το κόκκινο όμως χρώμα ήταν και είναι πάντα το πιο αγαπημένο. Το πρώτο αυγό που έβαφαν ήταν της Παναγίας, το έβαζαν στο εικονοστάσι και το φύλαγαν εκεί μέχρι το επόμενο Πάσχα. Το αυγό ήταν κάτι σαν φυλαχτό για το σπίτι, τα χωράφια και τα ζώα.  Με αυτό σταύρωναν τα παιδιά από το κακό το μάτι.      Σε μερικά μέρη έβαζαν σε ένα κουτάκι τόσα αυγά όσα ήταν τα μέλη της οικογένειας και τα πήγαιναν το βράδυ στην εκκλησία, για να διαβαστούν στα 12 Ευαγγέλια. Τα άφηναν κάτω από την Αγία Τράπεζα ως την Ανάσταση. Αυτά τα αυγά ήταν “ευαγγελισμένα” και τα τσόφλια τους τα παράχωναν στους κήπους και τις ρίζες των δέντρων για να καρπίσουν.

Πηγές: https://www.itrofi.gr/diatrofi/istoria/article/
             – http://www.topontiki.gr/article/

5ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας » Tag » pasxa

Παρακάτω θα βρείτε ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΑΦΗΣ ΑΒΓΩΝ που δοκιμάζουμε κάθε χρόνο στο Νηπιαγωγείο μας.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ-ΒΑΦΗΣ-ΑΒΓΩΝ

Κι επειδή όταν θα βάψουμε τα αυγά μας θα χρειαστούμε καλαθάκια και αυγοθήκες για να τα βάλουμε

ΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ!

Νίκου Βασιλική Νηπιαγωγείο Δημιουργίας...: ΠΑΣΧΑ 1:ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ...

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΑΛΑΘΙ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙ - ThessMama

Μικρά κοτοπουλάκια από χαρτί! | Infokids.grΠασχαλινές κατασκευές - αυγοθήκες | Πάμε Βόλτα

ΤΕΛΟΣ, στον ελεύθερο χρόνο που μας μένει ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

https://learningapps.org/1458683?fbclid=IwAR1YPMCOuYxmovhLq_deQywBBzM1Y0HOC78hdfURsI-VeOaNHk2t_F_scxU

https://learningapps.org/1465266?fbclid=IwAR1x4VLLWxu67Sv1dxCxvdVe6ch-V-7CM6a-9Uiur2QmeiUGa1aHx384sRo

https://learningapps.org/1457733?fbclid=IwAR2J0vD492dHC7DV19lWZNE_-vVBaxGI7zXL_lVkWBcD2Voza9iJb_N1M1g

https://learningapps.org/view4746287?fbclid=IwAR3kLy_h03rBnP-jCY2qlUHn2dF7iCFMv6SV5pbWDOvT98l9yNYfRXJi3nU

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *