ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ!

Τα έθιμα των ημερών του Πάσχα ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, όπου σε αρκετά χωριά, κορίτσια, που τα ονομάζουν «Λαζαράκια»,η «Λαζαρίνες» μαζεύουν λουλούδια και στολίζουν ένα καλαθάκι.
Την Κυριακή των Βαΐων, κρατώντας το πηγαίνουν στα σπίτια του χωριού, τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου.

Στην Εύβοια για παράδειγμα τα μικρά κοριτσάκια κάθε Σάββατο του Λαζάρου, δένουν σταυρωτά δυο κομμάτια ξύλου. Στη συνέχεια τα ντύνουν με μωρουδίστικα ρούχα και κρατώντας ένα καλαθάκι με αγριολούλουδα, γυρνούν στα σπίτια και λένε τον «Λάζαρο». Οι στίχοι από τα Κάλαντα του Λαζάρου υπάρχουν παρακάτω:

ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/329896/savvato-toy-lazaroy-ethimo-thelei-lazarakia-kalanta-kai-vagia-eikones

https://safeYouTube.net/w/XFx5

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί κουλούρια τα «λαζαράκια» στα οποία έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα «λαζάράκια» έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.

Επειδή όπως λέει το έθιμο:”Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις…..” αφού σύμφωνα με τις δοξασίες ο Λάζαρος είχε παραγγείλει πως «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…» παρακάτω ακολουθεί συνταγή για Λαζαράκια που θα μπορούσατε να φτιάξετε μαζί με τα παιδάκια σας.

https://safeYouTube.net/w/MRx5

Τέλος, με τα παιδιά σας θα μπορούσατε να κάνετε μία κατασκευή …την κούκλα του Λαζάρου!

Πηγή: Blog Edo Nipiagogeio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *