6 Μαρτίου- Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού- Νηπιαγωγείο Αχλαδόκαμπου

IMG 20240306 125124

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει πλέον πάρει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας κι έτσι τέτοιες μέρες, όπως η 6η Μαρτίου αλλά κι όχι μόνο , αποτελούν πολύ καλές ευκαιρίες για δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης των παιδιών πάνω σε τέτοια ζητήματα. Είναι καλό να γνωρίζουν τι είναι βία, τι μορφές  μπορεί να έχει ώστε να μπορούν να την εκφράσουν σε περίπτωση που τη συναντήσουν και να μπορέσουν να αντιδράσουν και όχι να αποσιωπήσουν γεγονότα. Με αφορμή, λοιπόν, τη μέρα είπαμε ” ΝΑΙ στη φιλία και ΟΧΙ στη βία”. Αρχικά, συζητήσαμε όμορφα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τους φίλους μας και με τη βοήθεια κατάλληλου εποπτικού υλικού ταξινομήσαμε κάρτες με θετικό και με αρνητικό πρόσημο αντίστοιχα. Για τα παιδιά ήταν πολύ εύκολο να τις ταξινομήσουν.

Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τα 5 βήματα που είναι καλό να ακολουθούμε αν κάποιος μας ενοχλεί με τα λόγια του ή με τις πράξεις του. Η παλάμη μας βοήθησε πολύ..

Παρακολουθήσαμε, επίσης ένα video από αληθινή ιστορία σχετικά με τον εκφοβισμό που δεχόταν ένα παιδί που βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Το βίντεο λέγεται ΙΑΝ- βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Το βίντεο φάνηκε να ευχαιθητοποίησε ακόμα περισσότερο τα παιδιά.

IMG 20240306 120709

Ακόμα, συμμετείχαμε στη δράση κατά του bullying ¨ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” από το χαμόγελο του παιδιού. Φτιάξαμε τα αποκριάτικα μπαλόνια μας με τυπώματα χρωματιστά με φελλούς. και κολλήσαμε τα γράμματα ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ.

Τέλος, διαβάσαμε το παραμύθι “Τα μπαλόνια της φιλίας” και φουσκώσαμε τα δικά μας μπαλόνια της φιλίας με την υπόσχεση να προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο καλοσυνάτοι γίνεται με τους γύρω μας. Βάψαμε ακόμα στα χέρια μας , μια καρδιά για την φιλία και ένα Χ για τη βία.