‘ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ’ από τους μαθητές του Νηπιαγωγείου μας!

IMG 20240329 152848 1Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου μικροί, μεγάλοι αναβιώσαμε τα κάλαντα της Άνοιξης “Χελιδονίσματα”!Αναβιώσαμε το έθιμο της Χελιδόνας στο χωριό.
Σπίτια και καταστήματα καλοδέχτηκαν το μήνυμα της Άνοιξης από τις ζεστές φωνές των παιδιών!!
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλους τους γονείς που βοήθησαν στην σημερινή δράση, φτιάχνοντας γλυκά τα οποία προσφέραμε στον κοσμο, ανοιξιάτικα στεφάνια που στόλισαν τα κεφάλια των παιδιών και φυσικά για την παρουσία τους!!!
Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν!
Πρώτα από όλα καλέσαμε μία μαμά μαθήτριάς μας και φτιάξαμε  τα νόστιμα γλυκά μας! Άλλες δύο μαμάδες έφτιαξαν περισσότερα στο σπίτι.

Φτιάξαμε τις χελιδόνες μας, στολίσαμε τα καλάθια μας και οι μαμάδες εν δράση… έφτιαξαν τα ανοιξιάτικα στεφάνια των παιδιών  με  φρέσκα  λουλούδια  και  πρασινάδες!IMG 20240329 162216

 

  Στολίσαμε τα κεφάλια μας!

Και είμαστε έτοιμοι!

ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΑ!!!

Εορτασμός Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου-Νηπιαγωγείο Αχλαδόκαμπου

25η Μαρτίου 1821- Διπλή Γιορτή!! Γιορτάζουμε την ελευθερία που μας χάρισαν οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης καθώς και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Στο νηπιαγωγείο μας συζητήσαμε για την 25η Μαρτίου, μιλήσαμε για το τι γιορτάζουμε αυτή τη μέρα και ποιους τιμάμε, μιλήσαμε για τους ήρωες και είπαμε τις απόψεις μας για το τί είναι ήρωας στο μυαλό μας, γνωρίσαμε κάποιες παραδοσιακές φορεσιές, παίξαμε παιχνίδια μνήμης, παζλ, φτιάξαμε τσολιάδες, τσαρούχια, αμαλίες.

Είπαμε τα ποιηματάκια μας , χορέψαμε το φεσάκι και τη γερακίνα, και καταθέσαμε το στεφάνι μας για να τιμήσουμε αυτούς τους ήρωες.

Ζήτω η 25η Μαρτίου!!

Ζήτω η Ελλάδα!

Και του χρόνου!!

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

113f1958 f4a2 4a63 a7fe c7669c5988fd

Την Επέτειο της 25ης Μαρτίου, μέρα διπλής χαράς  για τον Χριστιανικό Ελληνισμό, τη γιορτάσαμε με τα ιστορικά γεγονότα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Θρησκευτικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και τα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αναφέροντας τους Ήρωές της.

Δημιουργήσαμε πολλές κατασκευές.

Ζωγραφίσαμε ήρωες και τσολιάδες!

Την παραμονή της Εθνικής μας Επετείου, παρουσία γονέων, οι μικροί μας ηθοποιοί “ζωντάνεψαν” το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου “Τα Ελληνάκια”! Φόρεσαν τις παραδοσιακές στολές και έτοιμοι μας έδειξαν το καλύτερό τους εαυτό! Με μεγάλη επιτυχία το κατάφεραν!

Ποιήματα, χορούς, τραγούδια!

Έφτασε η μέρα της Εθνικής μας Εορτής.

Τιμήσαμε την ημέρα αυτή με δοξολογία, κατάθεση στεφάνου, παρέλαση και παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία του χωριού.

 

ΖΗΤΩ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821!

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Αποκριές στο Νηπιαγωγείο μας!!!

a

Οι Αποκριές είναι από τις πιο αγαπημένες γιορτές των μικρών αλλά και των μεγάλων! Έτσι και εμείς γιορτάσαμε στο νηπιαγωγείο μας, παίξαμε, χορέψαμε, μεταμφιεστήκαμε και διασκεδάσαμε με την ψυχή μας! Μιλήσαμε για τα ήθη και έθιμα της Αποκριάς, της Τσικνοπέμπτης, της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής!  Διαβάσαμε βιβλία, είδαμε πολλά σχετικά  video  και δημιουργήσαμε πολλές κατασκευές που μας γέμισαν χαρά και δημιουργικότητα!

 

Γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη, τσικνίζοντας με ψήσιμο σουβλάκια!

“Έχασα τη μύτη μου και ψάχνω να τη βρω”. Ένα βιβλίο που σε εμπνέει για πολλές δραστηριότητες.

 

Φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς και τους πετάξαμε στην αυλή του σχολείου μας!

 

Αποκριές χωρίς Party δεν γίνονται! Γιαυτό και εμείς ξεφαντώσαμε κάνοντας ένα πιτζάμα Party ! Ένα σαββατοκύριακο πριν, δεν έλειπε και μία αποστολή γονιών και παιδιών. Φτιάχνουμε στο σπίτι μας το πιο αστείο καπέλο, το φορώ και έρχομαι στο πιτζαμα party!

 

Μάθαμε, γράψαμε, γίναμε και εμείς  σαν τους κινέζους και ινδιάνους!

ινδιανοι 1

 

Φτιάξαμε το “Tραπέζι της Σαρακοστής!”

Τέλος αναβιώσαμε το έθιμο του “κάψιμο καρνάβαλου”, χορέψαμε, παίξαμε, φάγαμε εδέσματα φτιαγμένα από τις μαμάδες και δωράκια γεμάτα αγάπη μοιράστηκαν από τις δασκάλες!

Καλή Σαρακοστή!

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΧΛΑΔΟΚΑΜΠΟΥ

IMG 20240228 083240 1Φέτος γιορτάσαμε τις Απόκριες στο νηπιαγωγείο μας όπως τους έπρεπε. Δηλαδή με πολλές κορδέλες, κλόουν, χορούς, παιχνίδια και πάρτυ.Τις περιμέναμε πως και πως. Και περάσαμε τέλεια.

Αρχικά, συζητήσαμε για τις Απόκριες , διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε το παραμύθι: “Έχασα τη μύτη μου και ψάχνω να τη βρω” το οποίο άρεσε πολύ στα παιδιά. Το ζωγραφίσαμε, παίξαμε παιχνίδια ισορροπίας με τη μύτη στο κεφάλι, συζητήσαμε για τα συναισθήματα του κλόουν, φτιάξαμε παζλ κλόουν, παίξαμε παιχνίδι με τα μπαλάκια να προσπαθούμε να τα βάλουμε στην τρύπα-μύτη του κλόουν και φτιάξαμε κλόουν με πολλούς εικαστικούς τρόπους.

 

 

 

Ακόμα, διαβάσαμε την ιστορία του Αρλεκίνου και για το πως φτιάχτηκε αυτή η όμορφη πολύχρωμη στολή του.  Φτιάξαμε καπέλα και μάσκες αρλεκίνου.

Επίσης, γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη με πιτζάμα πάρτυ. ΝΑΙ! βάλαμε τις πιτζάμες  μας και χορέψαμε, πετάξαμε κορδέλες , φάγαμε σουβλάκια  και γκόγκες παραδοσιακά. Γίναμε και ψήστες φτιάχνοντας τις στολές του ψήστη.

Ακόμα, μιλήσαμε για την Σαρακοστή και για τα Κούλουμα. Φτιάξαμε την κυρά -Σαρακοστή για να μετράμε το χρόνο μέχρι το Πάσχα αλλά και με τους χαρταετούς μας πετάξαμε ψηλά.

Τέλος, κάναμε το αποκριάτικο μας πάρτυ , φορέσαμε τις στολές μας και τα χαμογελά μας και ήρθαμε να παίξουμε πολύ και να χορέψουμε πολύ μες στις κορδέλες και τον χαρτοπόλεμο. Αστυνομικός, κλόουν, Μονόκερος, Ραπουνζέλ. Παίξαμε παιχνίδια με μπαλόνια, με τον κλόουν και τη μύτη του,παντομίμα, μουσικές καρέκλες, χορέψαμε με το γαϊτανάκι. Το φχαριστηθήκαμε.

Και του χρόνου!! Καλή Σαρακοστή!

IMG 20240315 105123

6 ΜΑΡΤΙΟΥ- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ!

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

ΣΤΟΠ ΣΤΗ ΒΙΑ 5 ΔΑΧΤΥΛΑ

 

Μία φωτογραφία ήταν η αφορμή για να ανοίξουμε μία μεγάλη συζήτηση με όλα τα παιδιά.


bully boy with school kid 5786897 1920

Πραγματοποιήθηκαν  δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ των παιδιών  στο Νηπιαγωγείο μας… ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ.

Διαβάσαμε το παραμύθι “Η Νόνα σε καινούργιο σχολείο” και το αγαπημένο βιβλίο “Τα χέρια δεν χτυπάνε…τα χέρια αγαπάνε…”

Ζωγραφίσαμε εικόνες χαρούμενες με πολύ αγάπη αλλά και δυσάρεστες στιγμές, βάζοντας ένα μεγαλο Χ…

Φωτογραφίσαμε  τα παιδιά με τεντωμένο χέρι, έγραψαν stop με όμορφα μηνύματα όπως “ΝΑΙ στην ΦΙΛΙΑ” και ζωγράφισαν μόνο με χαρούμενα συναισθήματα.

 

 

6 Μαρτίου- Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού- Νηπιαγωγείο Αχλαδόκαμπου

IMG 20240306 125124

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει πλέον πάρει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας κι έτσι τέτοιες μέρες, όπως η 6η Μαρτίου αλλά κι όχι μόνο , αποτελούν πολύ καλές ευκαιρίες για δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης των παιδιών πάνω σε τέτοια ζητήματα. Είναι καλό να γνωρίζουν τι είναι βία, τι μορφές  μπορεί να έχει ώστε να μπορούν να την εκφράσουν σε περίπτωση που τη συναντήσουν και να μπορέσουν να αντιδράσουν και όχι να αποσιωπήσουν γεγονότα. Με αφορμή, λοιπόν, τη μέρα είπαμε ” ΝΑΙ στη φιλία και ΟΧΙ στη βία”. Αρχικά, συζητήσαμε όμορφα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τους φίλους μας και με τη βοήθεια κατάλληλου εποπτικού υλικού ταξινομήσαμε κάρτες με θετικό και με αρνητικό πρόσημο αντίστοιχα. Για τα παιδιά ήταν πολύ εύκολο να τις ταξινομήσουν.

Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τα 5 βήματα που είναι καλό να ακολουθούμε αν κάποιος μας ενοχλεί με τα λόγια του ή με τις πράξεις του. Η παλάμη μας βοήθησε πολύ..

Παρακολουθήσαμε, επίσης ένα video από αληθινή ιστορία σχετικά με τον εκφοβισμό που δεχόταν ένα παιδί που βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Το βίντεο λέγεται ΙΑΝ- βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Το βίντεο φάνηκε να ευχαιθητοποίησε ακόμα περισσότερο τα παιδιά.

IMG 20240306 120709

Ακόμα, συμμετείχαμε στη δράση κατά του bullying ¨ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” από το χαμόγελο του παιδιού. Φτιάξαμε τα αποκριάτικα μπαλόνια μας με τυπώματα χρωματιστά με φελλούς. και κολλήσαμε τα γράμματα ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ.

Τέλος, διαβάσαμε το παραμύθι “Τα μπαλόνια της φιλίας” και φουσκώσαμε τα δικά μας μπαλόνια της φιλίας με την υπόσχεση να προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο καλοσυνάτοι γίνεται με τους γύρω μας. Βάψαμε ακόμα στα χέρια μας , μια καρδιά για την φιλία και ένα Χ για τη βία.

Γνωρίζοντας μέρη του κόσμου! (Νηπιαγωγείο Αχλαδόκαμπου)

Εκτός από τους εσκιμώους και το ταξίδι μας στο Βόρειο Πόλο που κάναμε τον Ιανουάριο, γνωρίσαμε ακόμα μέρη όπως η Κίνα και η Αφρική.

Στα παιδιά άρεσε ιδιαίτερα που έμαθαν πράγματα για άλλο κόσμο, διαφορετικό απ’ αυτά με διαφορετικό πολιτισμό και διαφορετικές κουλτούρες.

1η στάση: Κίνα 

Πρώτα απ’ όλα δείξαμε σε χάρτη που βρίσκεται η Κίνα. Τα παιδιά είπαν πράγματικα που μπορεί να ήξεραν σχετικά με τους κινέζους, όπως για παράδειγμα ότι λένε μιλάνε κινέζικα (τσιν τσαν τσον) και αμέσως έφεραν μπροστά τη φιγούρα ενός κινέζου από το κουκλοθέατρο. Συνέδασαν τον κινέζο με το γράμμα Κ.  Έπειτα, καταγράψαμε σε χαρτί διάφορα πράγματα που θα ήθελαν να μάθουν για τους κινέζους και προσπαθήσαμε να μάθουμε όσα περισσότερα γινόταν γι’ αυτούς.

Μετά, γνωρίσαμε τη σημαία της Κίνας. “Δεν είναι ίδια με τη δική μας, ούτε έχει τα ίδια χρώματα, αλλά είναι ωραία.” είπαν τα παιδιά. Έτσι λοιπόν δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τη σημαία της Κίνας σχετικά με το χρώμα της και τα αστέρια που έχει πάνω με τα οποία κάναμε αρκετές προμαθηματικές δραστηριότητες. Μετρήσαμε τα αστέρια, τα τοποθετήσαμε σε αύξουσα και φθίνουσα σειρά και έπειτα τα τοποθετήσαμε όπως είναι στη σημαία της Κίνας.

Ακόμα, παίξαμε το παιχνίδι “Είσαι κινεζάκι; Τρώς πολύ ριζάκι; Πόσες κουταλίτσες;” και μετρούσαμε και ταίζαμε τον κινέζο.

Γίναμε για λίγο κινέζοι και γράψαμε τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 10.

Φτιάξαμε κινέζικα καπελάκια και γράψαμε πάνω κινέζικα γράμματα, βεντάλιες καθώς και φαναράκια.

Επιπλέον, γνωρίσαμε και την παγόδα μέσα από παραμύθι που διαβάσαμε και διαδραματιζόταν στην Κίνα. Σε εικονογράφηση υπήρχε η παγόδα κι έτσι μάθαμε γι’ αυτήν. Μοιάζει με παραλληλόγραμμο. Έτσι, μάθαμε κι αυτό το νέο σχήμα και κάναμε κολλάζ τις δικές μας παγόδες.

Φτιάξαμε επίσης, σε χαρτί του μέτρου μια μεγάλη κινέζα κι έναν κινέζο και διακοσμήσαμε την τάξη μας.

Και τέλος, αυτό που απολαύσαμε περισσότερο σε αυτό το ταξίδι ήταν το τραγούδι της “κολυμβήτριας κινέζας”που θέλαμε να το ακούμε συνεχώς καθώς και ο χορός του δράκου. Φτιάξαμε τον δικό μας κινέζικο δράκο και χορέψαμε με την ανάλογη μουσική.

2η στάση : Αφρική.

Μετά από το ταξίδι μας στην Κίνα, τα παιδιά έφεραν στην παρεούλα που συγκεντρωνόμαστε και το μικρό αραπάκι από το κουκλοθέατρο και θέλησαν να μάθουν και γι’ αυτό πράγματα, όπως που μένει, αν πάει σχολείο, άν έχει φαγητό να φάει. Κι έτσι η δεύτερη στάση μας ήταν φυσικά στην  Αφρική, την οποία δέιξαμε πάλι στο χάρτη και διαπιστώσαμε ότι είναι πιο κοντά στην Ελλάδα που μένουμε εμείς. Είδαμε σχετικά video με αφρικανούς και γνωρίσαμε που μένουν και τον ιδιάιτερο πολιτισμό τους με τους παράξενους χορούς τους, ρούχα τους αλλά και κοσμήματά τους. Μάθαμε το τραγούδι “10 μικρά αραπάκια” που μας βοηθάει να μετράμε και τα ζωγραφίσαμε σε χαρτί.

Μιλήσαμε για τα ζ’ωα της ζούγκλας και διαλέξαμε ο καθένας πιο του αρέσει πιο πολύ. Επίσης, μάθαμε να τα διακρίνουμε από τα ζώα της φάρμας, του δάσους και της θάλασσας.

IMG 20240227 115635

 

Φτιάξαμε αφρικανικά κοσμήματα, μεγάλα κι εντυπωσιακά κολιέ.

Και τέλος, φτιάξαμε και ένα ωραίο μουσικό όργανο, ταμπουρίνο και παίξαμε με αυτό.

Ονειρευτήκαμε τα ταξίδια αυτά να γίνουν και στην πραγματικότητα κάποια στιγμή όταν μεγαλώσουμε.