Yγιεινή Διατροφή- Νηπιαγωγείο Αχλαδόκαμπου

IMG 20231012 112341

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων- Θεματική: Ζω καλύτερα- Ευ ζην – Υποθεματική: Διατροφή.

Στα πλαίσια της επεξεργασίας μας των φθινοπωρινών φρούτων δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε και το 1ο εργαστήριο δεξιοτήτων σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή.

Αρχικά, παρακολουθήσαμε το video: Τόσο λάθος διατροφή.

‘Επειτα, συζητήσαμε ομαδικά σχετικά με τροφές που είναι καλό να τις τρώμε και άλλες που δεν είναι καλό να τις τρώμε συχνά. Με τη βοήθεια εικόνων τις κολλήσαμε αντίστοιχα στο ΝΑΙ ή στο ΟΧΙ. Επίσης, μάθαμε και το αντίστοιχο τραγούδι.

Ακολούθησε ατομικό φύλλο εργασίας όπου τα παιδιά αξιολογήθηκαν στη διάκριση των υγιεινών από τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

 

Διαβάσαμε το παραμύθι : Της Ζωής τα μυστικά: εξυπνάδα, υγεία, χαρά, όλα μες στα φαγητά., το οποίο επεξεργαστήκαμε και συζητήσαμε για τις 5 βασικές ομάδες τροφίμων : Δημητριακά, Φρούτα και λαχανικά, Κρεατικά, Γαλακτοκομικά και Λίπη.

Ομαδοποιήσαμε τα λαχανικά που βρήκαμε στο κουζινάκι της τάξης μας με βάση το χρώμα τους.

Γνωρίσαμε τα φθινοπωρινά φρούτα , κάναμε  φρουτοστάμπες με μερικά απ’ αυτά και μάθαμε να τα γράφουμε. Κάναμε και λίγο messy play  με τα φθινοπωρινά χρώματα.

Μάθαμε αινίγματα για τα φθινοπωρινά φρούτα.

Ακολούθησε άλλο ένα φύλλο εργασίας αντιστοίχισης των φρούτων με τις σκιές τους.

Ακόμα, φτιάξαμε μια κάρτα αλληλουχίας με ένα μήλο .

Συμμετείχαμε στην εβδομάδα κώδικα με τη δημιουργία συγκεκριμένου μοτίβου με μήλα που έπρεπε να διαταχθούν σε σπείρα.

Αντιστοιχίσαμε σε παζλ τον αριθμό με τα κουκούτσια του κάθε μήλου και βάλαμε και στη σωστή σειρά τα νούμερα ώστε να σχηματιστεί ένα σταφύλι.

Φτιάξαμε μια ομαδική πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Χωρίσαμε τα τρόφιμα ανάλογα με τη συχνότητα που πρέπει να τα καταναλώνουμε.

Και τέλος, φέραμε φρούτα στην τάξη μας, τα καθαρίσαμε και τα κάναμε φρουτοσουβλάκια.

Μετά την ολοκλήρωση του παραπάνω εργαστηρίου πρέπει να επισημανθεί ότι πολλά πράγματα από αυτά που κάναμε αποτυπώθηκαν στο μυαλουδάκι των μαθητών μας και καθημερινά προσπαθούν να εφαρμόζουν αυτά που συζητήσαμε.