ΑΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ! (ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΧΛΑΔΟΚΑΜΠΟΥ)


IMG 20231221 104453

Άρωμα Χριστουγέννων και στο Νηπιαγωγείο Αχλαδόκαμπου!! Όλο το Δεκέμβρη οι μικροί μας μαθητές έμαθαν πολλά για τη γιορτή των Χριστουγέννων, έφτιαξαν πολλές κατασκευές, “βούτηξαν”  στη χρυσόσκονη και με πολλή ανυπομονησία περίμεναν τα Χριστούγεννα! Μέσα από το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης τα παιδιά μπορούσαν να μετρήσουν τις μέρες αυτές λύνοντας διάφορα χριστουγεννιάτικα αινίγματα και κάνοντας διάφορες χριστουγεννιάτικες αποστολές.

IMG 20231128 125001

Στολίσαμε όλοι μαζί το δέντρο της τάξης μας και όχι μόνο αυτό..

Συζητήσαμε για τα Χριστούγεννα, είδαμε βίντεο και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι γιορτάζουμε την ημέρα αυτή.. Φτιάξαμε ομαδικά την φάτνη για το Χριστούλη μας.

 

Μάθαμε το σχήμα τετράγωνο και φτιάξαμε κολλάζ σε σχήμα δώρου.

Ζωγραφίσαμε, κόψαμε και κολλήσαμε σχέδια σε μπάλες- στολίδια.

Φτιάξαμε καμπανούλες με άφθονη χρυσόσκονη..

Χριστουγεννιάτικα χάρτινα δεντράκια..

Χιονόμπαλες ..

Αστέρια με τις φωτογραφίες μας..

Μάθαμε το Χ των Χριστουγέννων..

Είδαμε την ταινία του Καρυοθραύστη και την επεξεργαστήκαμε με τη βοήθεια POWERPOINT.. Mας άρεσε ιδιαίτερα αυτή η ιστορία..

Φτιάξαμε μελομακάρονα με τη βοήθεια των μαμάδων μας..

Στολίδια από πηλό με μπόλικη χρυσόσκονη..

Διαβάσαμε πολλές ιστορίες για τον ΑΪ Βασίλη μέσα από το βίβλιο ” Οι πιο ωραίες ιστορίες με τον Αϊ Βασίλη”, φτιάξαμε μάσκα, κάναμε γυμναστική μαζί του γιατί έπρεπε να κάνει δίαιτα για να χωράει στις καμινάδες, φτιάξαμε τις κάλτσες του και τις στολίσαμε,του γράψαμε γράμμα και το στείλαμε στο Βόρειο Πόλο..

Κάναμε κολλάζ με τον Ρούντολφ και κεραστήκαμε και γλειφιτζούρια Ρούντολφ..

Παίξαμε παιχνίδια με χριστουγεννιάτικες μπάλες, τις κάναμε ζευγαράκια, τις βάλαμε ανά χρώμα, παίξαμε το παιχνίδι “μάντεψε τι κρύβεται στο σκουφί του ΑΪ Βασίλη” και το παιχνίδι “Ποιο ξωτικό πήρε το κουδουνάκι του ΑΪ Βασίλη”..

Φτιάξαμε το στεφάνι της τάξης μας και ένα δέντρο -κορνίζα για να φωτογραφηθούμε..

Μάθαμε ακόμα το σχήμα τρίγωνο και τον αριθμό 3 και φτιάξαμε τους 3 μάγους..

Τέλος, δώσαμε την πρόσκλησή μας ως ξωτικά στους γονείς μας και τους καλέσαμε στο εργαστήριό μας να παίξουμε και να φτιάξουμε ημερολόγια και γούρια. Τους είπαμε τα τρίγωνα κάλαντα ως ξωτικά και τους χορέψαμε το Χόκυ Πόκυ.. Το χαρήκαμε πολύ..

Και του χρόνου με υγεία και αγάπη στις καρδιές σας και στις οικογένειές σας!! Με το καλό το νέο έτος!!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ!

1 4Στο νηπιαγωγείο μας από πολύ νωρίς ξεκίνησαν οι προετοιμασίες, αφού τα Χριστούγεννα μονοπωλούσαν στις συζητήσεις των παιδιών. Έτσι μόλις μπήκε ο Δεκέμβριος , το σχολείο μας έγινε “Χριστουγεννιάτικο”. Χριστουγεννιάτικο δέντρο, στολισμένα παράθυρα, στολίδια παντού! Μικροί και μεγάλοι εν δράση!

Μ’ ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης, ξεκινήσαμε… Όμως διαφορετικό… Κάθε ημέρα, μία αποστολή. Αποστολές που τις υλοποίησαν τα παιδιά με τις οικογένειες τους στο σπίτι.

Κρεμάσαν το αστέρι της ευχής στο δέντρο, διάβασαν Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, πήγαν βόλτα με την οικογένειά τους, ήπιαν ζεστή σοκολάτα όλοι μαζί, έγραψαν γράμμα στο Αι Βασίλη, έκαναν μια Χριστουγεννιάτικη ζωγραφιά και την χάρισαν σε έναν φίλο τους και άλλες πολλές ..μέχρι που ήρθαν τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ….

Πάμε λοιπόν…η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει!

Στολίσαμε το  Χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στην τάξη μας αλλά και την αυλή μας!

Μιλήσαμε για την Γέννηση του Χριστού! Διαβάσαμε την ιστορία της Γέννησης, την διηγηθήκαμε, την ζωγραφίσαμε!

Γίναμε καλικάντζαροι και τους ζωγραφίσαμε!

Δουλέψαμε πολύ…. γεμίσαμε γκλίτερ, χρυσόσκονη, κόψαμε, κολλήσαμε…δημιουργήσαμε όμορφες κατασκευές!

Γράψαμε τις κάρτες μας με τις πιο όμορφες ευχές.

Γράψαμε γράμμα στον Αί Βασίλη!

Χορέψαμε σαν να είμαστε

Αι Βασίληδες!

Μάθαμε τα κάλαντα των Εορτών και πολλα άλλα Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια.

Μάθαμε το Δδ, το παίξαμε, το γράψαμε, το δημιουργήσαμε.

Βήμα βήμα φτιάξαμε τον Ρούντολφ.

Παζλ τον Άγγελο των Χριστουγέννων!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος συμμετείχαμε στη δράση Make a Wish!

Διαβάσαμε Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια, παρακολουθήσαμε Χριστουγεννιάτικα video και τα ζωγραφίσαμε.

Παρακολουθήσαμε Χριστουγεννιάτικη Παράσταση στο Νηπιαγωγείο μας, “Τα Μελωμένα Χριστούγεννα” Και φτιάξαμε…. τί άλλο…”Μελωμένα Μελομακάρονα”.

Τέλος όμορφη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Κιβερίου!

Οι μικροί μας μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Κιβερίου εύχονται σε όλα τα παιδιά Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά!

                                                                       Καλές Γιορτές με Υγεία και Ελπίδα!

3 1

Library4all

 

ff4b9c7a a929 4f56 8bdc 0544bbebdf1a

Ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο μας περίμενε στο νηπιαγωγείο μας…

Πολλά πολλά βιβλία….

Η ομάδα Library4all,μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ,ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και ένα δέμα με πολλά βιβλία ήρθε να συμπληρώσει τη μικρή μας βιβλιοθήκη.

Οι μικροί μας μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Κιβερίου θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα του Library4all .

Ανυπομονούμε με χαρά το νέο έτος να τα διαβάσουμε, να τα ξεφυλλίσουμε, να τα ζωγραφίσουμε και να ταξιδέψουμε μαζί τους!

“Όταν λέω πορτοκάλι…να βγαίνεις!”

Στα πλαίσια ένταξης του Νηπιαγωγείου μας στο δίκτυο  Ταπεριστας, ένα υπέροχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  παρακολούθησαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Κιβερίου σήμερα Τετάρτη 13/12/2023  με ένα και μοναδικό βασιλιά των φρούτων… ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

 Αφού μας καλωσόρισαν οι έμπειρες εκπαιδεύτριες του ΚΠΕ Ν. Κίου, καλημερίσαμε και  τους μαθητές  Νηπιαγωγείου Φιχτίων! Με όμορφα παιχνίδια γνωριμίας ξεκίνησε η σημερινή δράση μας.

Με πλούσιο πρόγραμμα μάθαμε τόσα πολλά για το πορτοκάλι και τις ευεργετικές ιδιότητές του.

 Μέσα από πολλές βιωματικές δραστηριότητες  όλα τα παιδιά ενεργοποιήσαν τις αισθήσεις τους, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητά τους, τη φαντασία τους  και έμαθαν παίζοντας.

Διαβάσαμε ένα παραμύθι και συμμετείχαμε σε ψυχοκινητικά παιχνίδια. Κόψαμε, κολλήσαμε, ζωγραφίσαμε, φτιάξαμε μία ομαδική πορτοκαλιά και μία φρουτιέρα γεμάτη με εσπεριδοειδή φρούτα.

 

Αφού πήραμε δυνάμεις με το πρωινό μας, βρεθήκαμε σε έναν πορτοκαλεώνα της περιοχής. Εκεί συνδέσαμε τα όσα ήδη μάθαμε, παρατηρήσαμε τους κορμούς, τα φύλλα, τα πορτοκάλια και δώσαμε σημασία πόσο σημαντικό είναι το πορτοκάλι για το τόπο μας.

Τέλος επισκεφτήκαμε το χυμοποιείο ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ όπου μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά! Αφού πρώτα μας είπαν βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούμε κατά την ξενάγηση, ξεκινήσαμε για  ένα  ενδιαφέρον ταξίδι.!

Διασχίσαμε ένα πολύ μεγάλο “εργοστάσιο” με πολλά μηχανήματα. Μας περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια  πώς τελικά τα πορτοκάλια γίνονται χυμό μέσα σε συγκεκριμένες χάρτινες συσκευασίες ώστε να αποθηκεύονται χωρίς κανένα κίνδυνο. Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενίας σας και  για τους χυμούς που μας προσφέρατε.

 

 

Ευχαριστίες προς το Νέο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Κιβερίου

377277011 724179642942485 1729786815277899736 n

     Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ευχαριστήσουμε τα νέα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κιβερίου, που μας εκπληρώνουν και μας καλύπτουν ήδη μέρος των  αναγκών μας.  Από την πρώτη στιγμή μας ζήτησαν να τους δώσουμε γραπτά  τις ανάγκες του Νηπ/γείου μας που μακροπρόθεσμα θέλουμε να τις υλοποιήσουμε. Οι ανάγκες ενός σχολείου ποτέ δεν σταματούν γιαυτό όλοι ενωμένοι , προχωράμε μπροστά.

Καινούργια σκάλα αλουμινίου, όμορφα χρωματιστά μαξιλάρια που ομορφύναμε την βιβλιοθήκη μας, παιδικό  χαλί για το χώρο του λυόμενου, αλλαγή δύο κουρτινών στην βασική αίθουσα και τέλος ηλεκτρονικός υπολογιστής που από σήμερα βρίσκεται στη γωνιά υπολογιστή.

Σκοπός της εισαγωγής της πληροφορικής στο Νηπιαγωγείο είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν τα παιδιά με απλές βασικές λειτουργιές του υπολογιστή και να  έρθουν σε επαφή με διάφορες χρήσεις του , ως εποπτικό μέσο διδασκαλίας καθώς και ως εργαλείου ανακάλυψης, δημιουργίας και έκφρασης στο πλαίσιο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.  Τα παιδιά ενθαρρύνονται με τη βοήθειά μας να παίζουν με ασφάλεια σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού  χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ευαίσθητης ηλικίας τους.

Ευχαριστούμε πολύ

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

385541793 198125510015943 6320521003011612114 n 1

Σήμερα η μέρα μας ήταν αφιερωμένη στην ενημέρωση μας για τα άτομα με αναπηρία και τη καθημερινότητα τους.  Αναλύσαμε τις  έννοιες της ΙΣΟΤΗΤΑΣ και της ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ…ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ….

Μιλήσαμε για τα άτομα με αναπηρία, παρακολουθήσαμε την Ιστορία της Αργυρώς στο video :

H Αργυρώ γελάει..”.

Η Αργυρώ είναι ένα κορίτσι με αναπηρία όπου στην καθημερινότητά της κάνει ακριβώς  τα ίδια που κάνουν όλοι οι άνθρωποι.

“Αγαπούν, Τρέχουν, Νικούν, Μιλάνε, Δουλεύουν, Διασκεδάζουν, Γελούν, Αθλούνται, Ζωγραφίζουν, Περπατούν…”

371503498 1679268952582362 3276643364925611230 n

Περπατήσαμε με κλειστά μάτια…

Περπατήσαμε με μπαστούνι και στο ένα πόδι…

Ζωγραφίσαμε με το στόμα και το πόδι….

Φτιάξαμε ένα αναπηρικό καροτσάκι με εφημερίδα

 

Ομαδική Αφίσα

  Φύλλο εργασίας: Βάζουμε σε κύκλο τις σωστές απαντήσεις

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ- ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΧΛΑΔΟΚΑΜΠΟΥ

IMG 20231204 110433

Χτες , 3 Δεκέμβρη ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και στο νηπιαγωγείο μας ασχοληθήκαμε με την τόσο σημαντική αυτή θεματική. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε για την αναπηρία με το όνομά της , όποια κι αν είναι αυτή καθώς και να την αγκαλιάζουμε και να την αποδεχόμαστε. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση από τις πολύ μικρές ηλικίες όπου ακόμα τα παιδιά δεν είναι “ποτισμένα” από καμιά κουλτούρα προκατάληψης και ρατσισμού.

Συζητήσαμε λοιπόν για το τι  μπορούμε να κάνουμε εμείς κι ο καθένας από μας ξεχωριστά Μιλήσαμε και για τα άτομα με αναπηρίες. Ποια είναι τα άτομα αυτά και συγκεκριμένα εξηγήσαμε για τα κινητικά προβλήματα, την τύφλωση και την κώφωση με τη βοήθεια του κατάλληλου εποπτικού υλικού. Παρακολουθήσαμε μάλιστα και ένα βίντεο σχετικό με τέτοιους ανθρώπους καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί στη καθημερινότητά τους.

Παίξαμε παιχνίδια προσπαθώντας να μπούμε στη θέση αυτών των ατόμων και να κατανοήσουμε ότι είναι καλό να τους παρέχουμε αγάπη και βοήθεια όταν τη χρειάζονται.

 

Ακόμα, παρακολουθήσαμε την ιστορία της Αργυρώς στο βίντεο: Η Αργυρώ γελάει., μέσα από το οποίο είδαμε ότι η Αργυρώ, ένα κορίτσι με αναπηρία , στην καθημερινότητά της κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα που κάνουμε κι εμείς. ‘Επειτα, ζωγραφίσαμε σε ένα φύλλο εργασίας όλα αυτά που μπορεί να κάνει η Αργυρώ.

Τέλος, φτιάξαμε μια ομαδική αφίσα δείχνοντας την αγάπη μας στα άτομα με αναπηρίες κάνοντας στάμπες με τα χέρια μας σε σχήμα καρδιάς και φτιάχνοντας με καπάκια και με κουμπιά τις αντίστοιχες φιγούρες.

 

 

Yγιεινή Διατροφή- Νηπιαγωγείο Αχλαδόκαμπου

IMG 20231012 112341

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων- Θεματική: Ζω καλύτερα- Ευ ζην – Υποθεματική: Διατροφή.

Στα πλαίσια της επεξεργασίας μας των φθινοπωρινών φρούτων δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε και το 1ο εργαστήριο δεξιοτήτων σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή.

Αρχικά, παρακολουθήσαμε το video: Τόσο λάθος διατροφή.

‘Επειτα, συζητήσαμε ομαδικά σχετικά με τροφές που είναι καλό να τις τρώμε και άλλες που δεν είναι καλό να τις τρώμε συχνά. Με τη βοήθεια εικόνων τις κολλήσαμε αντίστοιχα στο ΝΑΙ ή στο ΟΧΙ. Επίσης, μάθαμε και το αντίστοιχο τραγούδι.

Ακολούθησε ατομικό φύλλο εργασίας όπου τα παιδιά αξιολογήθηκαν στη διάκριση των υγιεινών από τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

 

Διαβάσαμε το παραμύθι : Της Ζωής τα μυστικά: εξυπνάδα, υγεία, χαρά, όλα μες στα φαγητά., το οποίο επεξεργαστήκαμε και συζητήσαμε για τις 5 βασικές ομάδες τροφίμων : Δημητριακά, Φρούτα και λαχανικά, Κρεατικά, Γαλακτοκομικά και Λίπη.

Ομαδοποιήσαμε τα λαχανικά που βρήκαμε στο κουζινάκι της τάξης μας με βάση το χρώμα τους.

Γνωρίσαμε τα φθινοπωρινά φρούτα , κάναμε  φρουτοστάμπες με μερικά απ’ αυτά και μάθαμε να τα γράφουμε. Κάναμε και λίγο messy play  με τα φθινοπωρινά χρώματα.

Μάθαμε αινίγματα για τα φθινοπωρινά φρούτα.

Ακολούθησε άλλο ένα φύλλο εργασίας αντιστοίχισης των φρούτων με τις σκιές τους.

Ακόμα, φτιάξαμε μια κάρτα αλληλουχίας με ένα μήλο .

Συμμετείχαμε στην εβδομάδα κώδικα με τη δημιουργία συγκεκριμένου μοτίβου με μήλα που έπρεπε να διαταχθούν σε σπείρα.

Αντιστοιχίσαμε σε παζλ τον αριθμό με τα κουκούτσια του κάθε μήλου και βάλαμε και στη σωστή σειρά τα νούμερα ώστε να σχηματιστεί ένα σταφύλι.

Φτιάξαμε μια ομαδική πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Χωρίσαμε τα τρόφιμα ανάλογα με τη συχνότητα που πρέπει να τα καταναλώνουμε.

Και τέλος, φέραμε φρούτα στην τάξη μας, τα καθαρίσαμε και τα κάναμε φρουτοσουβλάκια.

Μετά την ολοκλήρωση του παραπάνω εργαστηρίου πρέπει να επισημανθεί ότι πολλά πράγματα από αυτά που κάναμε αποτυπώθηκαν στο μυαλουδάκι των μαθητών μας και καθημερινά προσπαθούν να εφαρμόζουν αυτά που συζητήσαμε.

 

 

Μελωμένα Χριστούγεννα!!!

401335762 2578932962276600 5547933907655145274 nΜύρισαν Χριστούγεννα στο Νηπιαγωγείο Κιβερίου!!! Σήμερα 1 Δεκεμβρίου η μέρα ξεκίνησε με τους ΠαραΜυθοΠερπατητές! Μας μετέφεραν σ’ενα κόσμο μαγικό και παραμυθένιο. Τα “Μελωμένα Χριστούγεννα” λοιπόν μας ταξίδεψαν σε μια διαδραστική περιπέτεια στο αληθινό νόημα των ημερών!! Ευχαριστούμε την  Μαρία Μπακάλη και τον Ανδρέας Μανούχος που για άλλη μία φορά δέχτηκαν την πρόσκληση μας!!!
Όμως δεν τελειώσαμε εδώ. Όμορφα αρώματα μύρισαν στο σχολείο μας … κανέλα, γαρύφαλλο, μανταρίνια, πορτοκάλια… Φτιάξαμε το ζυμάρι μας και είμαστε έτοιμοι να πλάσουμε μελομακάρονα. Ευχαριστούμε την μαμά μικρού μας μαθητή Κα Γιάννα Κατσίρη που μας πρόσφερε τα υλικά της συνταγής  και μας βοήθησε σε όλη τη διαδικασία. Τέλος ο Φούρνος του χωριού μας Παναγιώτα Λυμπέρη τα εψησε και τα ολοκλήρωσε με μέλι και καρύδια. Τους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά που είναι πάντα δίπλα μας σ’οτι και να ζητήσουμε!!!