1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ
ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΤΙΤΛΟΣ: Τρώω υγιεινά… μεγαλώνω σωστά σε
Με αφορμή την έναρξη του Φθινοπώρου, οι μικροί μας μαθητές έφεραν πολλά φρούτα.
Μιλήσαμε για τις ομάδες τροφίμων σύμφωνα με την διατροφική πυραμίδα, συζητήσαμε για τις σωστές και μη διατροφικές συνήθειες και τα οφέλη της σωματικής άσκησης.
Κόψαμε πολλές τροφές από φυλλάδια super market και όλοι μαζί φτιάξαμε την διατροφική πυραμίδα.
Ομαδοποιήσαμε τα φρούτα μας
Φτιάξουμε μία δροσιστική και γευστική φρουτοσαλάτα.
Με την βοήθεια ενός ουράνιου τόξου, ομαδοποιήσαμε τα φρούτα και λαχανικά ανα χρώμα.
Διαβάσαμε το βιβλίο “Μία κάμπια πολύ πεινασμένη” του Eric Carle, το συζητήσαμε και φτιάξαμε με πλαστελίνη φρούτα και λαχανικά.
Ζωγραφίσαμε ένα ποίημα “Φθινοπωρινά Φρούτα”
Με μπρόκολο φτιάξαμε ένα Φθινοπωρινό Δεντράκι.
Αλλά και κόκκινα ρόδια.
Διαβάσαμε το βιβλίο “Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε και φτιάξαμε ποδιές της υγιεινής διατροφής.
Συμμετείχαμε στην “Εβδομάδα Κώδικα” και συνεργαστήκαμε με άλλα νηπιαγωγεία.
Μάθαμε αινίγματα και παροιμίες.
Συνεργαστήκαμε με το Δίκτυο “Ταπερίστας 2024” με θέμα: Σχολικό γεύμα των νηπίων (δεκατιανό), τον τρόπο προμήθειάς του, το σκεύος του ή τη συσκευασία μεταφοράς του, την ποσότητα, την ποιότητα και την επιλογή των κατάλληλων τροφίμων για την υγεία των μαθητών. Συζητήσαμε για με τι τρόπους μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση των συσκευασιών μιας χρήσης και κατεπέκταση στη μείωση της παραγωγής απορριμάτων και στην υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής. Προσπαθήσαμε να γίνει βίωμα στο παιδί αλλά και στους γονείς ώστε να γίνει καθημερινή συνήθεια.
Συχνά φτιάχνουμε φυσικό χυμό πορτοκάλι.
Εμείς ως παιδιά και του ολοημέρου, προωθούμε με τους ίδιους τρόπους και το μεσημεριανό μας γεύμα.
Ακούσαμε το παραμύθι “Το στρουμπουλό τερατάκι” και το ζωγραφίσαμε.
Φτιάξαμε μεγάλες, γεμάτες, ,υγιεινές φρουτιέρες.
Παίξαμε με κάρτες μνήμης
Παίξαμε διαδραστικά παιχνίδια από το photodentro σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά, ταξινομήσαμε φρούτα και λαχανικά εποχής.
Μιλήσαμε για τις ελιές και το λάδι
Τέλος υλοποιήθηκε δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Άργους με θέμα την “Υγιεινή Διατροφή”.