ΕΛΙΑ – ΔΕΝΤΡΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ!!!

 

1353346581 0 1024x768

Οι μικροί μας μαθητές μένοντας  σε ένα τόπο με πολλές ελιές  και  εργασία πολλών ανθρώπων  , γνωρίζουν πολλές πληροφορίες  για το πως είναι ένας ελαιώνας ,  πως γίνεται το λιομάζωμα , τι βγαίνει από τις ελιές μας, τι μπορούμε να φτιάξουμε  με το λάδι. Εμείς εμπλουτεύσαμε τις ήδη γνώσεις που  είχαν…

Τα παιδιά έφεραν στο σχολείο ότι είχαν σχετικό με το θέμα μας , γνωρίσαμε με ποιο τρόπο μάζευαν τις ελιές τα παλιά χρόνια και πως σήμερα. Αναπαραστήσαμε το λιομάζωμα!!! Βρήκαμε αινίγματα και μάθαμε παροιμίες… Διαβάσαμε το  “Mύθο της Θεάς Αθηνάς και του Θεού Ποσειδώνα”, το παραμύθι “Η Σοφή Ελιά” και το ζωγραφίσαμε.  Παρατηρήσαμε τον πίνακα  του Θεόφιλου ” Λιομάζεμα”  .

315521679 708270564065392 3752773318133764385 n LI

Μάθαμε το γράμμα Ε από την ελιά, μάθαμε τις έννοιες χοντρή και ψιλή ελιά. Μετρήσαμε ελιές και μάθαμε τον αριθμό 2.   Σειραθετήσαμε και ταξινομήσαμε τις ελιές με το μέγεθος , χρώμα…Μάθαμε το σχήμα τετράγωνο και θυμηθήκαμε φτιάχνοντάς τα με ελιές όλα τα σχήματα που έχουμε μάθει μέχρι τώρα.

Φτιάξαμε λαδόψωμο αφού πρώτα καταγράψαμε τη συνταγή. Ανακαλύψαμε ότι λέξη λαδόψωμο είναι δύο λεξούλες μαζί και μάθαμε ποιες είναι οι σύνθετες λέξεις. Ψήσαμε το ψωμάκι μας, ρίξαμε λίγο ρίγανη, αλάτι και λάδι …και έτοιμο… το απολαύσαμε…παρεούλα με τί άλλο… ελίτσες…

Φτιάξαμε κατασκευές….

Μία όμορφη έκπληξη .. περιμένει σήμερα τις μανούλες μας!!! αλλά “και τον μπαμπά ” είπε μία μικρή μας μαθήτρια!!!

Χειροποίητο  scrub απολέπισης σώματος από ελαιόλαδο, συνταγή από αγαπημένη συνάδελφο αρκετά  μακριά μας,…έφτιαξαν τα μικρά χεράκια… μεγάλος ενθουσιασμός!!!

Παρατηρήσαμε τα υλικά , ξεχωρίσαμε υγρά και στερεά … Διαπίστωσαν αμέσως τη  διαφορετική μυρωδιά της κανέλας αλλά και το ξύσμα πορτοκάλι. όμως πρωτού γεμίσει η Κυρία τα βαζάκια, όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν στα χεράκια τους το scrub…  και έτσι έγινε!!!

Βάλαμε μία μικρή ποσότητα στα χέρια μας, τα τρίψαμε καλά, τα  ξεπλύναμε  και το συμπέρασμα αμέσως ακούστηκε….. “Κυρία είναι πολύ απαλά”

Τέλος Παρασκευή τελευταία μέρα της θεματικής μας     ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων  Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Κιβερίου πραγματοποίησε  την “γιορτή ελιάς” στο προαύλιο χώρο μας… Από ξημερώματα  ζύμωσαν ζυμάρι για τηγανίτες  με αγνό μέλι και τηγανόψωμα και ξεκίνησαν το τηγάνισμα με φρέσκο λαδάκι. Όλα ήταν έτοιμα, βγήκαμε έξω και μας κέρασαν όλους … Τυράκι και ελίτσα ήταν τα συνοδευτικά!!!

Σας ευχαριστούμε πολύ !! Αναμένουμε και για τα επόμενα!!!

 

 

 

«Γιατί αν σωθεί το παιδί, υπάρχει ελπίδα».

IMG 20221121 083931

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα συνθήκης των δικαιωμάτων των παιδιών ασχοληθήκαμε κ εμείς με αυτό το θέμα. Μαθαμε για τα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά, είδαμε εικόνες από παιδιά που τα στερούνται κ ακούσαμε το «αν όλα τα παιδιά της γης». Τέλος, όλοι μαζί, μια ομάδα φτιάξαμε το λουλούδι των δίκαιωματων, που για να ανθίσει χρειάζεται να ποτιστεί με μπόλικες σταγόνες: δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία, στην οικογένεια, στην. αγαπη , στο παιχνιδι, στο νερο, στη στεγη , στην τροφη, στην ειρηνη, στην φιλια.. .!!!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ…

313097905 1325366181636243 8106455505490821185 n 1

Τι πιο όμορφο να αντικρίζεις τα πρόσωπα των παιδιών έτσι στο τέλος μιας επίσκεψης  στο νηπιαγωγείο μας!

Πολλές φορές ρωτάμε τα παιδιά:

– Τί θα ήθελες να γίνεις όταν θα μεγαλώσεις;

Και αυτά απαντούν:

– Εγώ αστυνομικός, για να σώζω τους ανθρώπους από τους κλέφτες.

Έτσι και εμείς καλωσορίσαμε την Τροχαία Άργους Μυκηνών στα πλαίσια Εργαστηρίου Δεξιοτήτων Οδικής Ασφάλειας!

  1. Το πρωί της Παρασκευής μας επισκέφτηκαν η Αστυνόμος Β’ Δουρου Κωνσταντινα Υποδιοικητής Τμήματος Τροχαίας Άργους Μυκηνών και ο Αρχιφύλακας  Χρήστος Ζάνιας . Μας έδωσαν όλες τις απαραίτητες οδηγίες και κανόνες που χρειάζεται να γνωρίζουμε για το πώς πρέπει να περνάμε το δρόμο , πως να συμπεριφερόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο ως επιβάτες, πως  να κινούμαστε με ασφάλεια με το ποδήλατο, να μάθουμε τι σημαίνουν βασικές πινακίδες,  τί λάθη κάνουν οι οδηγοί αλλά και ως πεζοί ή επιβάτες.

Μας  παρουσίασαν τις στολές τους  και μας επισήμαναν τις αρμοδιότητες του τροχονόμου.

Στη συνέχεια  με  μεγάλο ενθουσιασμό αντικρίσαμε ένα περιπολικό στην αυλή του σχολείου μας.  Μας το  παρουσίασαν , μας άναψαν τους φάρους  καθώς και τις  σειρήνες που ξεσήκωσαν τα παιδιά. Η αυλή μας σήμερα γέμισε με πολλά χαμόγελα.

Τέλος τους χαρίσαμε μία ομαδική δημιουργία των παιδιών και τους κεράσαμε ένα σοκολατένιο φανάρι…

8 Νοεμβρίου ( η γιορτή της αεροπορίας και των Αρχαγγέλων)

310632814 843107023786874 3173796488937041714 n

Για την γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας και των Αρχαγγέλων  φτιάξαμε  αεροπλάνα   και πετάξαμε με αυτά, διαβάσαμε από την Ελληνική Μυθολογία  τον “Δαίδαλο και Ίκαρο ” που κατάφεραν να πετάξουν… και τέλος ζωγραφίσαμε τον Άγγελο που μας προστατεύει και του ζητήσαμε να….

ΚΑΤΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ…ΚΑΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ…..

312700371 649179523284806 1896244653019732812 n 2

Πρωί πρωί της Τεταρτης χτύπησε το κουδούνι μας…Επίσκεψη…!!! Η μαμά μιας  μαθήτριάς   μας ήρθε να φτιάξουμε μουστοκούλουρα. Την Καλημερίσαμε και είμαστε έτοιμοι…Παιδιά, μαμά και Κυρία εν δράσει!!!

Όμως πριν ξεκινήσουμε παραλάβαμε όλα τα υλικά της συνταγής μας  και τρεις  μεγάλες λαμαρίνες από φούρνο του χωριού μας..

Και ναι τώρα είμαστε έτοιμοι…. Πλύναμε όλοι καλά τα χεράκια μας , καθαρίσαμε τραπέζια και άρχισε η εκτέλεση….

Ακολουθήσαμε πιστά τη συνταγή μας , μάθαμε να ξεχωρίζουμε ποια υλικά είναι  στερεά και ποιά υγρά. Και έτοιμη η ζύμη μας.  Την  αφήσαμε λίγο να “ξεκουραστεί” και ξεκινήσαμε να πλάθουμε κουλουράκια…

Στη συνέχεια   η μαμά τα πήγε στο φούρνο και μας τα έψησαν…

Η Κυρία Δέσποινα τα  παρέλαβε  από τον φούρνο και μας τα έφερε ψημένα στο σχολείο μας…. Και  γρήγορα γρήγορα τα γευτήκαμε…

Στη συνέχεια βάλαμε σε σακουλάκια μουστοκούλουρα να πάρουν οι μικροί μας μαθητές στο σπίτι αλλά δώσαμε και μερικά  να γευτούν οι δάσκαλοι του δημοτικού…

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους γονείς  των μαθητών μας που συμμετείχαν στη δράση που πραγματοποιήσαμε σήμερα και στην οποία μας βοήθησαν τόσο για την παρασκευή των μουστοκούλουρών μας, όσο και για την παροχή των υλικών με τα οποία τα φτιάξαμε.  Και εμείς από τη μεριά μας ζωγραφίσαμε  και τους δωρίσαμε ένα άλμπουμ με ζωγραφιές.!!!

ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ


311283935 648891450145614 5019046978216889026 n 1 1

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα ” Σχολικών Λαχανόκηπων” της Γαρυφαλλιάς Πιτσάκη. Με τη πολύτιμη βοήθεια της σχολικής επιτροπής, και  τον πρόεδρο Κύριο Νίκο Γκαβούνο καταφέραμε να φρεζάρουμε το χώμα μας  και στη συνέχεια  προσωπικό του σχολείου μας, οι εκπαιδευτικοί και οι μικροί μας μαθητές φύτεψαν λάχανα και μαρούλια.

Όμως δεν τελειώσαμε εκεί….

Αυτή ήταν μόνο η αρχή !!!

Αφού οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν τους γονείς για την δράση μας,  γρήγορα     συμμετείχαν και αυτοί ώστε να εμπλουτίσουμε το λαχανόκηπό μας αλλά να βάλουμε και λίγο χρώμα ….. Μας έφεραν  διάφορα μυρωδικά  (σέλινο, δυόσμο, μαιντανό), κρεμμυδάκια αλλά και διάφορα λουλούδια. Και ήρθε η ώρα του φυτέματος… Με τη βοήθεια δύων γονέων τα φυτέψαμε όλα !! Καθημερινά τα φροντίζουμε, τα ποτίζουμε και  παρατηρούμε  το πως μεγαλώνουν.  Σας ευχαριστούμε πολύ για την άμεση προσφορά σας!! Προχωράμε πάντα μαζί!!!

 

Ζήτω η Ελλάδα!!! Ζήτω το “ΟΧΙ”!!!

 

 

Εορτασμός Επετείου 28η Οκτωβρίου 1940!

Σχολική Γιορτή,  Παρέλαση, Κατάθεση Στεφάνου , Ποιήματα

IMG 20221028 204047

 

 

Όμορφες δημιουργίες από τα μικρά μας χεράκια!!!

Το σύμβολο της Ειρήνης και αποτύπωση Ειρήνη και Πολέμου από την φαντασία των παιδιών.

 

IMG 20221025 130503

 

 

 

Φόρμα Αποτύπωσης Σχεδίου Δράσης : Σχολείο και Οικογένεια “Ενώνουμε τα χέρια ..προχωράμε μαζί…”



Λήψη αρχείου