Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα – Το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022

a1

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Για το 2022 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά.

«Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα»

Richard Van Camp (Καναδάς)

Η ανάγνωση είναι ελευθερία.

Η ανάγνωση είναι ανάσα.

Η ανάγνωση σ΄ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δεν θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς.

Η ανάγνωση επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται.

Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ.

Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις.

Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες λοιπόν τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου.

Τα βιβλία είναι γιατρικά.

Θεραπεύουν.

Καθησυχάζουν.

Εμπνέουν.

Διδάσκουν.

Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές.

Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία.

Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ!

                                                    (Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

 

.jpg

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) προσκαλούν τους μικρούς  φίλους του Κέντρου Πολιτισμού στον Πράσινο Λόφο του Παιδικού Τμήματος της ΕΒΕ σε μια εορταστική συνάντηση. Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με αναγνώσεις παραμυθιών και παιδικών ιστοριών που μιλούν για την ειρήνη -και όχι μόνο.

Διαβάζουν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και εργαζόμενοι του ΚΠΙΣΝ. Οι αναγνώσεις παραμυθιών πραγματοποιούνται στις 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 και 15.00.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.snfcc.org/FairyTaleReadings