Παιχνίδια με το φως και τη σκιά

 Αγαπημένα μας παιδιά θυμάστε εκείνο τον καταπληκτικό παραμυθένιο ήρωα τον Πήτερ Παν που προσπαθούσε να πιάσει τη σκιά του;   

Είναι σίγουρα πολύ διασκεδαστικό να παίζεις με το φως και τις σκιές.Ένας φακός και ένα λευκό σεντόνι είναι αρκετά για να πειραματιστείτε. 

Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε το φως του ήλιου. Μια ηλιόλουστη μέρα βγείτε σε εξωτερικό χώρο και πάρτε μαζί σας ένα χαρτί, κάποιο αγαπημένο σας παιχνίδι και μαρκαδόρους. Τοποθετήστε το παιχνίδι σας πάνω στο χαρτί και παρατηρήστε τη σκιά του πάνω στο χαρτί. Στη συνέχεια ζωγραφίστε το περίγραμμα της σκιάς του. Μόλις τελειώσετε απομακρύνετε το παιχνίδι και το έργο σας είναι έτοιμο για να το διακοσμήσετε όπως θέλετε.

                      

Μια ωραία και εύκολη κατασκευή που θα μπορούσατε επίσης  να κάνετε, με τη βοήθεια κάποιου  μεγάλου είναι ένα ηλιακό ρολόιΘα χρειαστείτε ένα χάρτινο πιάτο, ένα καλαμάκι και  μαρκαδόρους. Φροντίστε ώστε η κατασκευή του ρολογιού να γίνει μια ηλιόλουστη ημέρα. Λίγο πριν τις 12:00 πάρτε ένα χάρτινο πιάτο και με τη μύτη ενός στυλό ανοίξτε στη μέση τρύπα και βάλτε το καλαμάκι. Στην περίμετρο του πιάτου τραβήξτε μια κάθετη γραμμούλα και ονομάστε την 12. Βγείτε έξω στον ήλιο, τοποθετήστε το πιάτο σε ένα τραπέζι ή στο δάπεδο (κάπου που το βλέπει ο ήλιος) και όταν η ώρα θα είναι ακριβώς 12:00 γυρίστε το πιάτο με τέτοιο τρόπο, ώστε η σκιά του καλαμακιού να πέφτει πάνω στη γραμμή που είχατε ονομάσει 12. Με έναν μαρκαδόρο τραβήξτε μια γραμμή στο τραπέζι ή στο δάπεδο στη θέση που υπάρχει και η γραμμή του 12 στο πιάτο.

Μην ξανακουνήσετε το πιάτο. Όταν η ώρα πάει 13:00, σημαδέψτε με μια γραμμούλα το πιάτο και γράψτε 1. Όταν η ώρα πάει 14:00 σημαδέψτε την επόμενη γραμμή κοκ. 

Όταν  θα βγάζετε το ηλιακό σας ρολόι στον ήλιο να το τοποθετείτε με τέτοιον τρόπο ώστε η γραμμούλα του 12 στο πιάτο και η γραμμούλα του 12 στο πάτωμα να αγγίζονται. Έτσι το πιάτο θα προσανατολίζεται σωστά και το ρολόι θα λέει τη σωστή ώρα. 

Ελπίζουμε να περάσετε όμορφα και δημιουργικά. Περιμένουμε τις δημιουργίες σας!

CC BY-NC 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση 4.0.