ΧΟΠΑ ΗΡΩΕΣ 112

hopa2

Αγαπητοί γονείς,

Το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στο Πρόγραμμα «ΧΟΠΑ ήρωες, 112». Η σχολική εκστρατεία του προγράμματος είναι δημιουργία του τμήματος Εκπαιδευτικής και κοινωνικής Πολιτικής Του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Εγκεφαλικού.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενεργοποιήσει τα παιδιά να γίνουν «οι ήρωες» που θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα και να ενεργήσουν γρήγορα, ώστε να σώσουν τον παππού, τη γιαγιά ή οποιονδήποτε άνθρωπο παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Χ.Ο.Π.Α. είναι τα αρχικά για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού; Χ για το Χέρι που χάνει τη δύναμή του, Ο για την Ομιλία που μπερδεύεται και δε βγάζει νόημα, Π για το Πρόσωπο που στραβώνει από τη μία πλευρά και Α για το Ασθενοφόρο που πρέπει να καλέσουμε αμέσως μόλις δούμε αυτά τα συμπτώματα.

Οι 4 ΧΟΠΑ ‘Ηρωες που συνοδεύουν τα παιδιά στη εκπαιδευτική τους πορεία να καταπολεμήσουν τον Κακό Θρόμβο ονομάζονται Χάρης το Χέρι, Όλγα η Ομιλήτρια, Πέτρος το Πρόσωπο και Αλέξης ο Αμέσως. Τα ονόματά τους προέρχονται από το ακρωνύμιο Χ.Ο.Π.Α. και η δύναμή τους έχει να κάνει με τα συμπτώματα του εγκεφαλικού.

112 είναι ο αριθμός που πρέπει να καλέσουμε όταν δούμε αυτά τα συμπτώματα. Γιατί 112 και όχι κάποιον άλλον αριθμό; Γιατί το 112 είναι ο Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία της κλήσης και να μεταφέρει τον ασθενή στο κοντινότερο κατάλληλο νοσοκομείο.

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες 112 έχει παρουσιαστεί και προωθηθεί σε 19 χώρες σε όλο τον κόσμο (Βραζιλία, Βουλγαρία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Λετονία, Νότια Αφρική, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Ταϊβάν), ενώ έχει ήδη εφαρμοστεί σε σχολεία 6 χωρών παγκοσμίως (Βραζιλία, Γερμανία, Ελλάδα, Καναδά, Νότια Αφρική, Ουκρανία)

Το θέμα έχει συζητηθεί σε επίπεδο τάξεων και τα παιδιά έχουν γνωρίσει τους «ήρωες» καθώς και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και τα έχουν συνδέσει και με όσα μάθαμε για το σώμα μας και τη λειτουργία του (αίμα, φλέβες, οξυγόνο, εγκέφαλος κλπ).

Εσείς στο σπίτι μπορείτε να το συζητήσετε, να κάνετε τις δραστηριότητες που προτείνονται στο βιβλίο δραστηριοτήτων που σας δίνουμε και να κάνετε εγγραφή στην ιστοσελίδα www.fastheroes.com επιλέγοντας το σχολείο μας «Νηπιαγωγείο Κεραμειών Κεφαλονιάς» και να μπαίνετε κάθε εβδομάδα για τις «αποστολές»! Ακολουθήστε αν θέλετε τις οδηγίες, αποστείλετε τις κάρτες που υπάρχουν στο βιβλίο και στο τέλος τους προγράμματος θα λάβετε πίσω τις κάρτες – δώρο.

Οι νηπιαγωγοί

https://www.youtube.com/watch?v=WCDZdAPBh-I

IMG 20220330 130521 IMG 20220330 130531 IMG 20220331 090840 IMG 20220331 090918 IMG 20220331 090959