Το παιδί πολίτης. Ο ενεργός Πολίτης

Screenshot 8

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Ο Ενεργός Πολίτης. Το παιδί Πολίτης.

logo

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ι. ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Η νηπιαγωγός μοίρασε στα παιδιά κάρτες με τα εξής ερωτήματα :

  • Ποιο χρώμα σου αρέσει;
  • Ποιο φαγητό σου αρέσει;
  • Ποιο άθλημα σου αρέσει;
  • Ποιο ζωάκι σου αρέσει;

Ξεκινήσαμε με το χρώμα, όπου κάθε παιδί έπαιρνε το χαρτάκι με το ερώτημα και από πίσω έβαφε με το χρώμα που του άρεσε. Το χαρτάκι αυτό το κολλήσαμε στην μπλούζα και στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες ανάλογα με το χρώμα παίζοντας ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι. Ακουγόταν μουσική και μόλις σταματούσε η μουσική,η νηπιαγωγός έλεγε ένα χρώμα και έπρεπε όλοι να κάτσουν και να σταθούν όρθιοι μόνο το χρώμα που ακούστηκε.

Screenshot 18

Στη συνέχεια κάναμε το ίδιο και με τα άλλα ερωτήματα, παρατηρώντας την διαφορετική σύσταση των ομάδων κάθε φορά. Μάλιστα, κάθε φορά που σηκωνόταν μία ομάδα βλέπαμε και σε ποιες άλλες ομάδες ανήκουν τα μέλη της και αν υπήρχαν κοινά μέλη. Μ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι μπορεί να ανήκουν σε πολλές διαφορετικές ομάδες ανάλογα με τις απόψεις τους και τα ενδιαφέροντά τους.

Screenshot 1

Την επόμενη μέρα τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση το χρώμα (υπάρχουσες ομάδες) και κάθε ομάδα έφτιαξε την σημαία της με το χρωμά της ομάδας τους να επικρατεί και στοιχεία από τα υπόλοιπα χρώματα. Αφού έφτιαξαν τις σημαίες τους και τις παρουσίασαν στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση το αγαπημένο τους άθλημα και διάλεξαν ποια σημαία θα ταίριαζε στο άθλημά τους. Στο τέλος, ψηφίσαμε την σημαία που θέλουμε για την ομάδα της τάξης μας και την ζωγραφίσαμε σ’ ένα φύλλο εργασίας.

Σε συνέχεια του προγράμματος χωριστήκαμε για ακομή μία φορά σε ομάδες με βάση το ζώο που μας αρέσει και έγινε μια συζήτηση για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε κάποια ζώα που κινδυνεύουν. Διαβάσαμε ένα βιβλίο με ζώα που απειλούνται και μετά ψάξαμε να βρούμε πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε. Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων (οργανώσεις) που βοηθούν τα απειλούμενα είδη.

Screenshot 5

Γνωρίσαμε τον Αρκτούρο και το έργο του όπως και την WWF μέσα από περιήγηση στις ιστοσελίδες τους. Γνωρίζοντας τις δράσεις τους, αποφασίσαμε να βοηθήσουμε μέσω της «υιοθεσίας» ενός άγριου ζώου υποστηρίζοντας το έργο των οργανώσεων προσφέροντας ένα χρηματικό ποσό . Μετά από ψηφοφορία , αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα αρκουδάκι πάντα.

Screenshot 11

Ζητήσαμε τη βοήθεια των γονέων για να συνεισφέρουν στην απόφασή μας να υιοθετήσουμε ένα πάντα. Τα λεφτά μαζεύτηκαν και η υιοθεσία μας, η οποία είναι μηνιαία , πραγματοποιήθηκε προσφέροντας ένα ποσό για τον 1ο μήνα και σε λίγο καιρό θα προσφέρουμε και τα υπόλοιπα ολοκληρώνοντας την υιοθεσία του πάντα για 2 μήνες. Λάβαμε αμέσως το πιστοποιητικό υιοθεσίας και αναμένουμε πληροφορίες για το πάντα που υιοθετήσαμε.

Screenshot 7

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και αποφάσισαν να μοιραστούν αυτήν την πράξη τους για να την κάνουν κι άλλοι δημιουργώντας μια αφίσα με τη μέθοδο κολάζ όπου έγραψαν «Υιοθέτησε ένα απειλούμενο ζώο».

Screenshot 9

Τέλος, πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση για το πως δούλεψαν στην ομάδα, πως ελήφθησαν οι αποφάσεις, εάν έγινε με δημοκρατικό τρόπο, αν έμειναν κάποιοι δυσαρεστημένοι και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως για να είναι αντικειμενικό το αποτέλεσμα και να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις και να γίνει ψηφοφορία.

Το έργο Ενεργώ ως Πολίτης υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην  ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα
εδώ: www.activecitizensfund.gr

logo3

 

CC BY-NC-SA 4.0 Το παιδί πολίτης. Ο ενεργός Πολίτης από Νηπιαγωγείο Κεντριού διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.