Συνύπαρξη : Ο Άτρωτος Γίγαντας

Screenshot 22

Ενότητα 2η . Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ

Άξονες: Συνύπαρξη, ανήκειν, διαφορετικότητα
Στόχος: Η κατανόηση της έννοιας της συνύπαρξης και την αποδοχή οποιασδήποτε διαφορετικότητας, σε οποιοδήποτε πλαίσιο.

logo

Δ. Μπορούν οι λέξεις να μας φέρουν κοντά;

Περιγραφή δραστηριότητας:

Η δραστηριότητα ξεκίνησε με την ανάγνωση του παραμυθιού «Ο ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδ. Μεταίχμιο) όπου με λίγα λόγια σε μια πόλη υπήρχε ένας ραφτάκος που έραβε και έπλεκε ρούχα όχι με κλωστές και μαλλιά αλλά με λέξεις, ζεστά ρούχα με ζεστές λέξεις (όπως τζάκι, σόμπα αλλά και σ’ αγαπώ, αγκαλιά) και δροσερά ρούχα με δροσερές λέξεις (όπως χιόνι, σκιά κλπ).

Screenshot 21

Στη συνέχεια τους μίλησα για έναν γίγαντα τον οποίο οι άλλοι γίγαντες τον πλήγωναν με τα λόγια τους που έπεφταν σαν βέλη πάνω του.
Αρχικά ζωγραφίσαμε τον γίγαντα σε χαρτί του μέτρου και του βρήκαμε και όνομα, Τζακ.

Screenshot 1 1

Screenshot 3 1  Screenshot 2 2

Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να μπούμε στην θέση του και να σκεφτούμε ποιες λέξεις θα μας πλήγωναν. Τα παιδιά είπαν μερικές λέξεις-φράσεις που θα τους πλήγωναν και θα τους στεναχωρούσαν αλλά επειδή δεν μπορούσαν να σκεφτούν πολλές μπήκαν στην θέση των άλλων γιγάντων και σκέφτηκαν τι λέξεις θα έλεγαν αν ήταν θυμωμένοι. Εγώ κατέγραφα όλες τις ιδέες σε ένα χαρτί για να διαλέγουν τα παιδιά στη συνέχεια ποιες θα έγραφαν στα βέλη που θα έριχναν στον γίγαντα. Ακούστηκαν όλες οι ιδέες και καταγράφηκαν και στη συνέχεια οι λέξεις που επιλέχθηκαν τα παιδιά τις αντέγραψαν στα βέλη και τα κόλλησαν γύρω από τον Τζακ τον γίγαντα μας.

Μπήκαμε στη θέση του γίγαντα και νιώσαμε τα συναισθήματα που του προκαλούν αυτές οι λέξεις. Μιλήσαμε για το τι είναι σωστό να συμβαίνει όταν συνυπάρχουμε πολλοί μαζί και για τον σεβασμό. Τα παιδιά φάνηκε να κατανοούν την έννοια του σεβασμού και με δική τους πρωτοβουλία αποφάσισαν να κάνουν τον γίγαντα να νιώσει καλύτερα πλέκοντάς του ρούχα με λέξεις που θα του ζέσταιναν την καρδιά, θα του έδιναν δύναμη και ασφάλεια και θα τον έκαναν άτρωτο.
Έτσι, αρχίσαμε να λέμε λέξεις και φράσεις που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και ζεσταίνουν την ψυχή μας και αρχίσαμε να τις γράφουμε και να τις πλέκουμε στο σώμα του γίγαντα φτιάχνοντας του μια φορεσιά «ασπίδα» στα βέλη-λέξεις που τον πλήγωναν. Μάλιστα μετονομάσαμε τον γίγαντά μας σε «Άτρωτο Τζακ».

Screenshot 9

Το έργο Ενεργώ ως Πολίτης υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην  ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα
εδώ: www.activecitizensfund.gr

logo3

CC BY-NC-SA 4.0 Συνύπαρξη : Ο Άτρωτος Γίγαντας από Νηπιαγωγείο Κεντριού διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.