Together Everyone Achieves More» (TEAM) 2017-2019

logo04

Το έργο μας «Together Everyone Achieves More» (TEAM) είναι ένα διετές πρόγραμμα Erasmus + KA2 μεταξύ 4 χωρών και 5 σχολείων.
Κύριος στόχος του είναι η δημιουργία ενός φιλικού, ενεργού, δημιουργικού, κοινωνικού και επικοινωνιακού σχολείου. Ενός χώρου έρευνας, μάθησης και προβληματισμού με την δημιουργία καλών πρακτικών δημιουργικής εμπλοκής των οικογενειών στην μάθηση των παιδιών τους εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος
Εστιάζουμε στην οργάνωση συνεργατικών και ομαδικών δραστηριότητων που ενθαρρύνουν όλους τους γονείς, ανεξάρτητα από την προέλευση και τη γλώσσα τους, να εμπλακούν στην εκπαίδευση των παιδιών τους, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλουν στη μάθηση τους. Διαθέτοντας τους απαραίτητους πόρους και σχεδιάζοντας καινοτόμες στρατηγικές στηρίζουμε τις οικογένειες σε δραστηριότητες εκτός σχολείου που ενθαρρύνουν τη μάθηση που περιλαμβάνουν τη δημιουργία καλών σχέσεων .

Οι εταίροι και συνεργάτες του έργου επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν, αλληλεπίδρασαν και δημιούργησαν ανάλογα με τις ανάγκες και τα τοπικά πλαίσια καινοτόμες στρατηγικές που διαμοιράστηκαν  στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Twinspace και σε δημόσια σελίδα στο facebook.

Στις 3 διακρατικές συναντήσεις (TMP) δημιουργήθηκε μία ισχυρή ομάδα,κατανεμήθηκαν καθήκοντα και ρόλοι των εταίρων,  έγιναν σχεδιασμοί και προγραμματισμοί  δράσεων, αναθεωρήσεις διαδικασιών και αξιολόγηση δραστηριοτήτων και πορείας του έργου. Στις 3 επιμορφωτικές συναντήσεις οι εταίροι επιμορφώθηκαν στη χρήση εργαλείων web2.0, αλλά και σε καινοτόμα προγράμματα ( school of Freine).

Η επικοινωνία ήταν καθημερινή μέσω μίας μυστικής ομάδας στο facebook, μέσω messeger και προσωπικών email. Η χρήση του google drive βοήθησε στο διαμοιρασμό σημαντικών εγγράφων και αρχείων καθώς και σημαντικών πληροφοριών για τις μετακινήσεις.

Οι δραστηριότητες επικοινωνίας και ανταλλαγής έγιναν επίσης μέσω τηλεδιασκέψεων στο live του twinspace, με διαδικασίες συλλογικής ψηφοφορίας (easypools), δημιουργίας και διαμοιρασμού video,χρήση εικονικών πινάκων (padlet) αλλά και χρήση παραδοσιακών ταχυδρομικών υπηρεσιών για αποστολή ευχετήριων καρτών και  της μασκότ του έργου ανά χώρα!

Το έργο βοήθησε μέσω των τεχνολογιών παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς να επικοινωνήσουν με σχολεία και εκπαιδευτικούς άλλων χωρών και να εμπλακούν στην εκπαιδευτική διαδικασίας αποκτώντας πλήθος εμπειριών. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά μέσα από συνεργατικές δράσεις( δημιουργία λογότυπου, ψηφοφορία μασκότ, δημιουργία ιστοριών μέσω ανταλλαγής εικόνων ανά χώρα, activity book). Γνώρισαν την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τη γλώσσα άλλων χωρών. Οι γονείς επιμορφώθηκαν σε σεμινάρια ειδικών ανάλογα τις ανάγκες τους και συμμετείχαν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω συχνών εργαστηρίων ( workshop) εντός σχολικής μονάδος και οικογενειακών δραστηριοτήτων εκτός αυτής ( activity book).

Μεταξύ των εκπαιδευτικών υπήρχε άψογη συνεργασία, συνεννόηση και αλληλοσυμπλήρωση.Η συνεργασία τους ήταν πολυεπίπεδη και ουσιαστική! Επίσης καλλιεργήθηκε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών. Η σχολική κοινότητα συνεργάστηκε με πλήθος επιστημονικών συνεργατών και φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Όλο το παραγόμενο υλικό αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του twinspace και η αξιολόγηση του έργου έγινε τμηματικά από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά. Η διάχυση του έργου ήταν συνεχής μέσω δελτίων τύπου σε τοπικά Μ.Μ.Ε και ενημέρωσης της δημόσιας σελίδας του έργου στο facebook ( https://www.facebook.com/togethereveryone/) .

Οι δράσεις του και τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν σε επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών που οργανώθηκε από τη Συντονίστρια εκπαιδευτικών θεμάτων και σε εκδήλωση – γιορτή της διακρατικής συνάντησης (C3) στην Κρήτη.
Το παραγόμενο υλικό ( activity book) αποτελεί έναν οδηγό καλής πρακτικής που θα διαμοιραστεί και θα εφαρμοστεί και τις επόμενες σχολικές χρονιές μια και τα αποτελέσματά του ήταν πολύ θετικά για το σύνολο της σχολικής κοινότητας.

https://www.popi-it.gr/nipiagogio-programmata/erasmus-team/

Το έργο βραβεύτηκε και με την εθνική ετικέτα ποιότητας eTwinning

Screenshot 1 5

CC BY-NC-SA 4.0 Together Everyone Achieves More» (TEAM) 2017-2019 από Νηπιαγωγείο Κεντριού διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.