Ευχαριστήρια ανάρτηση για Ίδρυμα Μελά

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς το Ίδρυμα Βασιλείου Γ. Μελά για τη χορηγία δωρεάς ύψους 12.400 ευρώ στο 3/θ Νηπιαγωγείο Καστελλίου Πεδιάδος, προκειμένου να διαμορφωθεί ο αύλειος χώρος του σχολείου.

Ο Βασίλειος Μελάς, γόνος μιας από τις παλαιότερες οικογένειες της Ηπείρου, γεννήθηκε το 1819 στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας του εμπόρου – και μέλους της Φιλικής Εταιρείας – Γεωργίου Μελά και της Ελένης, το γένος Βασιλείου. Η φιλοπατρία οδήγησε τον Βασίλειο Μελά στην απόφαση να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στην αγορά οικοπέδου και στην ανέγερση κτιρίου, του Μεγάρου Μελά, που η εκμετάλλευσή του θα εξασφάλιζε, σύμφωνα με τη διαθήκη του, τους πόρους για την οικοδόμηση και τη συντήρηση νηπιαγωγείων. Η διαθήκη του Βασιλείου Μελά, όμως, δεν αποτελεί μόνο δείγμα φιλοπατρίας. Μας δίνει ανάγλυφο τον τρόπο της σκέψης του. Σε μια εποχή που το νηπιαγωγείο ήταν σχεδόν έννοια άγνωστη, σκέπτεται ότι πρέπει, με κάθε τρόπο, να ενισχυθεί η προσχολική αγωγή. Και δεν αρκείται στην εντολή αυτή. Ορίζει ότι τα νηπιαγωγεία θα ιδρύονται όπου αποφασίζουν οι υπεύθυνοι του κληροδοτήματος, εκτός μόνον, της πόλης των Αθηνών. Διορατικότητα μοναδική: να ενισχυθεί η περιφέρεια, όχι η πρωτεύουσα για την οποία όλες οι κυβερνήσεις φροντίζουν.

Ευχαριστούμε πολύ Ίδρυμα Μελά! Οι μαθητές και οι μαθήτριες  του Νηπιαγωγείου Καστελλίου απολαμβάνουν επιτέλους μία αυλή κατάλληλη για ασφαλές και χαρούμενο παιχνίδι!

Ανώνυμο σχέδιο 2Ανώνυμο σχέδιοΑνώνυμο σχέδιο 1