kartela-ta proionta ths melissas

Τα προϊόντα της μέλισσας

Καλησπέρα σας, μικρά μου παιδάκια!

Σήμερα, θα δούμε τα προϊόντα που παράγει η μέλισσα.

Πάμε να τα δούμε παρακάτω:

  • Ένα από τα προϊόντα που παράγει η μέλισσα και το γνωρίζουμε όλοι, αλλά και το έχουμε δοκιμάσει, είναι το ΜΕΛΙ 

           Το μέλι γίνεται από το νέκταρ των λουλουδιών.Η συλλογή του νέκταρ από τη μέλισσα είναι πολύ σκληρή δουλειά. Για να γεμίσει ένα βάζο με μέλι πρέπει να κάνει εκατομμύρια ταξίδια επάνω σε λουλούδια!

  • Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

  Είναι μια κρεμώδης ουσία, που εκκρίνεται από τους αδένες τον νεαρών εργατριών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας, για αυτό και ονομάζεται «γάλα των μελισσών». Βασιλικός πολτός λέγεται επειδή οι προνύμφες, που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, όπως και οι ενήλικες βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα της τροφής αυτής. Στο βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που μετατρέπει την προνύμφη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων ουσιών και αμινοξέων.

  • ΚΕΡΙ

    Το πλάθει με τα πόδια και τις σιαγόνες της για να χτίσει τις κηρήθρες. Οι κηροπλάστριες είναι νεαρές μέλισσες 10 – 15 ημερών.
Η χρήση του κεριού αναφέρεται συχνά στην ιστορία.Ο Δαίδαλος, φτιάχνει φτερούγες για να δραπετεύσει από την Κρήτη μαζί με τον γιο του Ίκαρο, από φτερά πουλιών κολλημένα με κερί.
Σήμερα το κερί της μέλισσας χρησιμοποιείται ευρύτατα. Εκτός από τη χρήση του σε κεριά και λαμπάδες, θα το βρούμε σε καλλυντικά, κρέμες, αλοιφές,φαρμακευτικά σκευάσματα,βερνίκια, γυαλιστικά αυτοκινήτων και επίπλων.

  • ΚΗΡΗΘΡΑ

  Είναι ένα κέρινο τμήμα κυψέλης οπού οι μέλισσες αποθηκεύουν το μέλι, την γύρη και τα αυγά .Την κηρήθρα μπορούμε να την μασήσουμε αντί για τσίχλα παίρνοντας έτσι τις ιδιότητες του μελιού.

  • ΠΡΟΠΟΛΗ

  Είναι μια ρητινώδης, κολλώδης ουσία, που οι μέλισσες συλλέγουν από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και μ’αυτήν στεγανοποιούν κι απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Η ονομασία της οφείλεται στο ότι οι μέλισσες την τοποθετούν στην είσοδο της φωλιάς τους
-προ της πόλης- για να την στενέψουν και να εμποδίσουν έτσι την είσοδο εχθρών σ’αυτήν. Αν ωστόσο κάποιο μεγάλο ζώο π.χ. ποντίκι καταφέρει να εισχωρήσει, το σκοτώνουν με τα κεντριά τους, κι αφού δεν μπορούν να το μεταφέρουν έξω, το βαλσαμώνουν καλύπτοντάς το με πρόπολη, για να μην αποσυντεθεί και μολύνει την κυψέλη.
Η πρόπολη έχει ιδιότητες , αντιμικροβιακές και μυκητοκτόνες. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε πολλές παθήσεις του οργανισμού.  Σήμερα χρησιμοποιείται σε αλοιφές, οδοντόκρεμες, σαμπουάν και άλλα σκευάσματα.

Δείτε παρακάτω, ένα βιντεάκι που δείχνει τη μέλισσα και τα προϊόντα της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Αφού έχεις δει παραπάνω ποια είναι τα προϊόντα που παράγει η μέλισσα, μπορείς να ζωγραφίσεις κάποιο ή κάποια από αυτά και να συζητήσεις με κάποιον μεγαλύτερο, αν έχεις δει κάποιο από αυτά, αν έχεις δοκιμάσει κάτι…

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση