Μέλισσα, ένα ωφέλιμο έντομο

bee_party

Μέχρι τώρα, μιλήσαμε για τα λουλούδια και ασχοληθήκαμε με αυτά, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τώρα, ήρθε η ώρα όμως, να ασχοληθούμε με ένα έντομο ωφέλιμο, το οποίο, αν δεν υπήρχε, δεν θα υπήρχαν και τα λουλούδια.

Και δεν είναι άλλο, από την    ΜΕΛΙΣΣΑ…….

Πάμε, τώρα, να μάθουμε λίγα πραγματάκια γι’αυτό το τόσο σημαντικό έντομο, το οποίο, αν και μικρό, είναι “θαυματουργό”...

  • Είχαμε πει ότι τα έντομα, χωρίζονται σε “ωφέλιμα” και “βλάβερά“..

Απ’οτι βλέπετε παραπάνω, η μέλισσα, ανήκει στα ωφέλιμα έντομα.. Δηλαδή, βοηθάνε τον άνθρωπο στην ζωή του, στην καθημερινότητα του.

  • Οι μέλισσες, μαζεύουν την γύρη και το νέκταρ από τα λουλούδια, το πηγαίνουν στην κυψέλη που μένουν και εκεί, φτιάχνουν το μέλι, το οποίο είναι πολύ θρεπτικό για τον άνθρωπο. Παρακάτω, δείτε ένα βιντεάκι, που δείχνει πως γίνεται αυτό.

https://safeYouTube.net/w/udpG

  • Οι μέλισσες ζουν σε μεγάλες οικογένειες, μέσα σε κυψέλες. Οι κυψέλες αποτελούνται από τις κηρήθρες, που είναι παράλληλες εξαγωνικές δομές, κούφιες στο εσωτερικό και κατασκευασμένες από κερί.

    Εδώ, θα δείτε μια κυψέλη από κοντά

  • Μέσα στην κάθε κυψέλη, ζούνε πολλές μέλισσες, οι οποίες χωρίζονται σε ομάδες. Υπάρχει, μία βασίλισσα, ο κηφήνας και οι εργάτριες. 

    

  • Η βασίλισσα είναι η μητέρα όλου του μελισσιού. Είναι η μόνη που έχει την ικανότητα να γεννά, το μόνο αληθινό θηλυκό της κυψέλης. Είναι αυτή που γεννά τα αυγά και ζει 3  με 4 χρόνια. Από τα αυγά, μπορεί να βγει βασίλισσα ή και εργάτρια.  Τρέφεται αποκλειστικά και µόνο από έναν πολτό, το λεγόµενο
    βασιλικό πολτό, τον οποίο τον φτιάχνουν οι εργάτριες μέλισσες. Η βασίλισσα έχει μεγαλύτερο μήκος και δεν έχει κεντρί. 

  • Οι κηφήνες, τα αρσενικά της κυψέλης γεννιούνται την Άνοιξη και πεθαίνουν το χειμώνα. Τις πρώτες µέρες της ζωής τους τρέφονται εξολοκλήρου από τις νεαρές εργάτριες, ενώ στη συνέχεια αρχίζουν να τρέφονται µόνοι τους µε αποθηκευµένο µέλι και γύρη. Οι κηφήνες, ζευγαρώνουν με την βασίλισσα, για να κάνει η βασίλισσα, τα αυγά. Είναι κοντοί, χοντροί και πιο σκούροι και ούτε αυτοί έχουν κεντρί.

  • Οι εργάτριες είναι ατελή θηλυκά. Κάνουν όλες τις δουλειές της κυψέλης: καθάρισμα, εκτροφή γόνου, συλλογή τροφών, νερού, πρόπολης, κτίσιμο κηρηθρών. . Οι εργάτριες κάνουν µέχρι και 10 ταξίδια την ηµέρα µεταφέροντας γύρη και νέκταρ. Οι εργάτριες ζουν κατά µέσο όρο 15-40 µέρες το καλοκαίρι, 30-60 µέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο και το χειµώνα µέχρι 140 µέρες. Η εργάτρια είναι πιο μικρή και από τον κηφήνα και από τη βασίλισσα, και πιο αδύνατη αλλά έχει κεντρί και δηλητήριο.

Δείτε, παρακάτω, δύο βιντεάκια, πως είναι ο κόσμος των μελισσών και η κοινωνία τους

Μέλισσες- Ο μαγικός κόσμος των ζώων

Η κοινωνία των μελισσών

  • Μόλις μία μέλισσα, βρει άφθονη τροφή, τότε επιστρέφει στην κυψέλη και ενημερώνει και τις υπόλοιπες.Τις εξηγεί κάνοντας  κινήσεις που μοιάζουν με χορό. Ο αριθμός των κινήσεων και η κατεύθυνση που δείχνει η μέλισσα, μαρτυρά στις υπόλοιπες μέλισσες ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν.
    Η συλλογή του νέκταρ από τη μέλισσα είναι πολύ σκληρή δουλειά.Για να γεμίσει ένα βάζο με μέλι πρέπει να κάνει εκατομμύρια ταξίδια επάνω σε λουλούδια!

Κι όμως, οι μέλισσες χορεύουν, για να εξηγήσουν στις άλλες που είναι το νέκταρ στα λουλούδια. Δείτε τον χορό των μελισσών στην συνέχεια…

Ο θαυμαστός χορός των μελισσών