ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Καλημέρα παιδιά !

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του Απρίλη, αύριο θα έρθει ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης ο Μάιος. Την Πρωτομαγιά, γιορτάζουμε  τη μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης, μια αρχαία εορτή, την οποία τιμούμε και σήμερα φτιάχνοντας στεφάνια.

Ας διαβάσουμε ένα ποίημα που αναφέρεται στην πρωτομαγιά του Διονυσίου  Σολωμού.

Έπειτα πείτε με δικά σας λόγια τι περιγράφει το ποίημα και ζωγραφίστε αυτό που σας έκανε εντύπωση.

 

Τώρα ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε λίγο ακούγοντας ένα τραγουδάκι για την Πρωτομαγιά.

Ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το δικό μας στεφάνι με τη βοήθεια του βίντεο που ακολουθεί.

Τέλος ήρθε η ώρα για παιχνίδι , ας παίξουμε ένα  παιχνίδι το Ανοιξιάτικο  κυνήγι θησαυρού ,βγείτε στην αυλή σας και προσπαθήστε να βρείτε όσα περισσότερα μπορείτε από την λίστα που ακολουθεί. Αν βρείτε πάνω από πέντε η μαμά θα σας επιβραβεύσει με μια λιχουδιά.

Καλή διασκέδαση!

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΘΥΣΑΥΡΟΥ

 

 

Η ΜΕΛΙΣΣΑ

Καλημέρα παιδιά, σήμερα θα μιλήσουμε για την μέλισσα. Ας δούμε πρώτα από τι αποτελείται η μέλισσα.Αφού παρατηρήσετε προσεκτικά την παρακάτω εικόνα προσπαθήστε να ζωγραφίσετε κι εσείς την δική σας μέλισσα.

Τώρα θα δούμε κάποιες πληροφορίες για την βασίλισσα και τον κηφήνα.

Στη συνέχεια θα δούμε πως φτιάχνεται το μέλι.

Τώρα ήρθε η ώρα για διασκέδαση ,θα ακούσουμε ένα τραγουδάκι για την μέλισσα Σουσού, αφού το ακούσετε θα ήθελα να ζωγραφίσετε αυτό που σας έκανε εντύπωση και να γράψετε σαν τίτλο : Η μέλισσα Σουσού.

Τέλος στο παρακάτω βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να φτιάξετε την δική σας μέλισσα με υλικά που έχετε

σπίτι σας. Καλή επιτυχία!

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Καλημέρα παιδιά και καλή εβδομάδα!

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας .

Στην εικόνα μπορείτε να δείτε τα στάδια που περνάει η πεταλούδα, αφού τα παρατηρήσετε προσεκτικά προσπαθήστε να τα γράψετε και εσείς σε ένα χαρτί.

Στη συνέχεια ακούστε το κλασικό τραγούδι << μια ωραία πεταλούδα>> κάνοντας τα χεράκια σας πεταλούδες όπως το κάναμε στο σχολείο.

Τέλος προσπαθήστε να φτιάξετε την δική σας πεταλούδα από χαρτοπετσέτα όπως φαίνεται στην εικόνα.

Παίρνουμε μια χαρτοπετσέτα άσπρη της φτιάχνουμε βούλες με τους μαρκαδόρους, έπειτα κόβουμε το σώμα της πεταλούδας με μαύρο χαρτόνι και το στερεώνουμε με συρραπτικό στην χαρτοπετσέτα αφού το έχουμε πρώτα διαμορφώσει ώστε να μοιάζει με τα φτερά της πεταλούδας. Τέλος αν έχετε σύρμα πίπας μπορείτε να βάλετε στο κεφάλι της πεταλούδας για κεραίες. Καλή επιτυχία!

ΓΝΩΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Σήμερα 23 Απριλίου  γιορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Γεωργίου, ας δούμε κάποια γνωμικά και παροιμίες σχετικά με τον Άγιο:

«Αϊ-Γιώργη, βοήθα μου, σείε κι εσύ τα πόδια σου», λένε στην Κρήτη.

«Από τ’ Αϊ-Γιωργιού και πέρα δώσ’ του φουστανιού σου αέρα» λένε στη Μεσσηνία.

«Αϊ-Γεώρις να βοηθά σε», είναι γνωστή ευχή των Ποντίων οι οποίοι θεωρούν τον Άγιο σύμβολο της λεβεντιάς και της ανδρείας και αναφέρουν για ένα νέο και όμορφο παλληκάρι: «Ένα παλικάρι ίσια μ΄εκεί απάν’, έμορφον σαν τον Αέρτς».

Άγιος Γεώργιος γιορτή σήμερα : Το έθιμο των «πεχλιβανίδων»

Στην Ξάνθη, στο δημοτικό διαμέρισμα Ολβίου, η ημέρα του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου είναι γεμάτη από πολιτιστικά δρώμενα. Από το μεσημέρι μια ομάδα ντόπιων, κρατώντας τα παραδοσιακά όργανα νταούλι και ζουρνά, γυρνούν στις γειτονιές του χωριού, προσκαλώντας τους κατοίκους να παρακολουθήσουν του αγώνες πάλης. Νεαροί παλαιστές από διάφορα μέρη της βόρειας Ελλάδας, οι λεγόμενοι «πεχλιβανήδες», συγκεντρώνονται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και παλεύουν, χωρισμένοι σε ζευγάρια.

Φορώντας δερμάτινο παντελόνι, που το μαζεύουν μέχρι τα γόνατα και το δένουν σφιχτά στη μέση, παλεύουν μέχρι να ρίξουν κάτω τον αντίπαλο. Νικητής ανακηρύσσεται ο παλαιστής που θα καταφέρει να ρίξει τον άλλον, με τρόπο ώστε να ακουμπήσει την πλάτη του στο έδαφος ή αυτός που θα μπορέσει να κατεβάσει το παντελόνι του αντιπάλου του. Τα χρήματα που μαζεύονται από το κοινό, δίνονται «μπαξίσι» σε αυτόν που θα νικήσει. Το έθιμο λέγεται ότι αναπαριστά τη μάχη του Αγίου Γεωργίου με τον δράκο και ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης.

Πείτε και εσείς τι συμβαίνει στην περιοχή σας αυτή την μέρα.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΑΧΝΗΣ

Ας προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε την δική μας αράχνη από χαρτόνι κάνσον  και σύρμα πίπας .

Κόβουμε σε κυκλικό σχήμα το σώμα της αράχνης από μαύρο χαρτόνι κάνσον , φτιάχνουμε δυο μικρά στρογγυλά ματάκια από χαρτί λευκό και ένα στόμα σε ορθογώνιο σχήμα όπως στην εικόνα και τέλος από μαύρο σύρμα πίπας φτιάχνουμε έξι ποδαράκια και τα στερεώνουμε στο σώμα της με συρραπτικό.

Καλή επιτυχία!

ΑΡΑΧΝΗ

Σήμερα θα μιλήσουμε για την αράχνη, ένα έντομο που όλοι το έχουμε δει και ίσως έχουμε τρομάξει κάποιες φορές. Ας παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο που μας περιγράφει  τον μύθο για την αράχνη.

https://youtu.be/oeYWhnrEWjQ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Χριστός Ανέστη ,χρόνια πολλά με υγεία και κάθε ευτυχία σας εύχομαι παιδιά!

Πέρασε το Πάσχα και είμαι σίγουρη οτι όλοι σας περάσατε υπέροχα.

Θα ήθελα να σκεφτείτε τι ήταν αυτό που σας έκανε εντύπωση από τις Πασχαλινές διακοπές και να το ζωγραφίσετε σε ένα χαρτί.