ΜΑΡΤΙΟΣ
Ο ερχομός της Άνοιξης με τον πρώτο της μήνα, τον Μάρτη, σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη φύση. Τα πάντα ζωντανεύουν, ανθίζουν και οι μέρες γίνονται πιο ηλιόλουστες και γεμάτες με τα κελαηδίσματα των πουλιών, που επιστρέφουν από το αποδημητικό τους ταξίδι στην όμορφη χώρα μας, και το βόμβο των εντόμων που δράττουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να απολαύσουν το μεγαλείο της ανθισμένης φύσης. Στο πλαίσιο αυτό γιορτάζουμε την Αποκριά και ετοιμαζόμαστε σταδιακά για την μεγάλη γιορτή του Πάσχα.
Η αποκρέα, αρχικά, προσδιόριζε την τελευταία μέρα κατανάλωσης του κρέατος (από+κρέας). Η εβδομάδα πριν τη μεγάλη Σαρακοστή θεωρείται προπαρασκευαστική για τη νηστεία των σαράντα ημερών. Σ’ αυτή την εβδομάδα επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτομικών αλλά όχι του κρέατος (από + κρέως>γεν ενικ. του ουσ. “κρέας”)….
Καρναβάλι Η σημασία της ελληνικής λέξης “αποκριά” αποδόθηκε στα Λατινικά ως carnevale < carne (: κρέας) +vale (: αντίο) ή carne + levàmen (: παύω κόβω σταματώ)> Με αυτή τη σημασία και οι φράσεις carnem privium, carnem laxare>carnesciale (στα λατινικά), carnes tollendas (στα ισπανικά)…
Ορισμένοι ετυμολογούν τη λέξη carnevale από το carro navale (τροχήλατο πλοιάριο). Επρόκειτο για ένα άρμα διασκέδασης που χρησιμοποιούσαν οι Λατίνοι στις γιορτές τους. Κάποιοι άλλοι προτείνουν τις μάλλον ανίσχυρες ετυμολογίες: κάρνος + βαλλίζω (χοροπήδημα προβάτων)…
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/ti-simainoun-oi-lekseis-triodio-apokries-maskaras-kai-karnavali-poia-einai-i-etymologia-tous-kai-pos-eftasan-sto-sygxrono-leksilogio/
Στο εορταστικό αυτό πλαίσιο, τα παιδιά μας κατασκεύασαν μαζί μας τους κλόουν τους, τις μάσκες τους και τους χαρταετούς τους για να χαρούν και να αναβιώσουν τα έθιμά μας.
Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι ο Μάρτιος είναι ο μήνας που το έθνος μας γιορτάζει το έπος του 1821. Οι Έλληνες, πρόγονοί μας, πότισαν με το αίμα τους την γη μας, για να μας την δώσουν πίσω ελεύθερη από κάθε τουρκική διεκδίκηση. Η απαράμιλλη ανδρεία τους, το θάρρος τους, η αυτοθυσία τους και ο θάνατός τους αποτελούν για μας τη ζύμη που έφτιαξε εμάς τους ίδιους τους νεότερους Έλληνες, οι οποίοι διαπρέπουμε και προοδεύουμε λόγω της δικής τους αυταπάρνησης. Σε μας μένει το καθήκον και η χαρά αφενός να τους τιμούμε και να τους θυμόμαστε και αφετέρου η ελπίδα να τους ομοιάσουμε. Μαζί με το έπος του 1821 γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που είναι μια από τις θεομητορικές εορτές της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού.
Η κατασκευή-πρόσκληση προς τους γονείς για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου,
η κατασκευή για τον εορτασμό της
και μια μικρή γεύση από το σκηνικό της ανοικτής γιορτής μας για την 25η του Μάρτη.