Άρθρα ανά μήνα: Ιανουάριος 2023
Πρόσκληση σε ενδοσχολικη επιμόρφωση
Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Φωκίδας «Διαδρομή» σε συνεργασία με τα Νηπιαγωγεία Γλυφάδας, Ερατεινής και Μαραθιά και το τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικό- διαδικτυακό σεμινάριο για νηπιαγωγούς , δασκάλους α’ και β΄τάξης και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) με τίτλο «Οι (νηπι) ονειρο-κατακτητές εν δράσει».
Το σεμινάριο αφορά σε εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στο εγκεκριμένο από το Ι.Ε.Π., υλικό πρόληψης «Οι ονειρο-κατακτητές εν δράσει» του Κέντρου Πρόληψης N. Ιωνίας «Ίριδα».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες ζωής, απαραίτητες για την θωράκιση τους στους κινδύνους της σύγχρονης εποχής. Βασίζεται στις αρχές της Πρωτογενούς Πρόληψης και εστιάζει στην ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων: ατομικών (συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη), σχολικών (δέσμευση του παιδιού με το σχολείο, σχέσεις εμπιστοσύνης με εκπαιδευτικούς και συμμαθητές), περιβαλλοντικών – οικογενειακών (σχέσεις φροντίδας και επικοινωνία στην οικογένεια).
Οι στόχοι του προγράμματος είναι η δημιουργία κλίματος ομαδικότητας και συνεργασίας, η σύνδεση των μαθητών με τις ικανότητες, τα ταλέντα, τις αξίες και τα αποθέματα τους, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και η σύνδεση με τους προσωπικούς τους στόχους, η εκπαίδευση σε δεξιότητες επικοινωνίας, η αναγνώριση, η αποδοχή και η αξιοποίηση των έντονων συναισθημάτων, ο διαχωρισμός θετικών και αρνητικών συμπεριφορών και η υιοθέτηση υγιούς στάσης ζωής.
Οι θεματικοί άξονες του προγράμματος είναι:
• Η σύνδεση της ομάδας.
• Η κατανόηση της ηλικιακής φάσης των παιδιών.
• Η αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων.
• Η ενίσχυση του αισθήματος του «ανήκειν».
• Η έκφραση και υλοποίηση των ιδεών των παιδιών σε κλίμα ασφάλειας.
• Η αποδοχή της διαφορετικότητας.
• Η ευαισθητοποίηση σε θέματα εκφοβισμού.
• Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου.
Η συνολική διάρκεια του σεμιναρίου ορίζεται σε 3 εβδομαδιαίες συναντήσεις (23, 30 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου 2023) ,μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Η διάρκεια κάθε συνάντησης είναι 3 απογευματινές
ώρες (5.μ.μ. -8 μ.μ), εκτός ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών. Το σεμινάριο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023.
Ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ορίζεται στα 10-12 άτομα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο σεμινάριο λόγω του χαρακτήρα του συγκεκριμένου σεμιναρίου, είναι η χρήση υπολογιστή/κινητού με κάμερα και μικρόφωνο. Κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών συναντήσεων θα χρειαστεί να είναι ανοιχτές οι κάμερες.
Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι και την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023, στα τηλέφωνα 2634091563 & 2634350124 (Νηπιαγωγείο Μαραθιά) ή διαδικτυακά, με αποστολή email στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
mail@nip-marath.fok.sch.gr .
Στο email αναγράφετε ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, σχολική μονάδα στην οποία υπηρετείτε καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Πληροφορίες/διευκρινήσεις για το περιεχόμενο του σεμιναρίου στα τηλέφωνα της «Διαδρομής»: 22650.23590 & 22650.23837 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο kp.fokidas@gmail.com.
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης «Διαδρομή»
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ Υποθεματική: Ψυχική υγεία Τίτλος προγράμματος “Χτίζοντας την ομάδα ” Διάρκεια υλοποίησης: Οκτώβριος-Νοέμβριος 2022
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, στην ενδυνάμωση της συνεργασίας, προάγει την ενσυναίσθηση,τη διαχείριση των συναισθημάτων και καλλιεργεί κουλτούρα αλληλοβοήθειας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω δραστηριοτήτων οι οποίες καλλιεργούν την κριτική σκέψη,τη συνεργασία,την αυτοπροστασία και την επίλυση προβλημάτων. Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποιες από αυτές: .Συζήτηση και καταγραφή των απόψεών τους α)σχετικά με το τι μπορώ να κάνω μόνος β)γιατί έρχομαι στο σχολείο. .Πειραματιστήκαμε πάνω σε δραστηριότητες που που υλοποιούνται είτε ατομικά είτε ομαδικά και συζητήσαμε τα συμπεράσματα μας. .Διαβάσαμε το παραμύθι του Αντ. Παπαθεοδούλου “Του σχοινιού τα μανταλάκια” ,συζητήσαμε,γίναμε οι ίδιοι μανταλάκια. .Ξετυλίξουν “Το κουβάρι του εαυτού μας”. Γύρω από ένα κουβάρι κάθε παιδί μας μίλησε για τον εαυτό του. .Δοκιμάσαμε να σπάσουμε ένα ξυραφάκι μόνο του και έπειτα ξαναπροσπαθήσαμε να σπάσουμε πολλά μαζί. Συζητήσαμε έπειτα τα συμπεράσματά μας. .Κάναμε κατασκευές. (Τα χέρια δεν χτυπάνε,τα χέρια αγαπάνε) (Η πολιτεία της αγάπης) .Φτιάξαμε το ” θυμόμετρο” και το “φανάρι του θυμού ” .Τι κάνουν τα χέρια,τι δεν κάνουν τα χέρια.