Ο Κύκλος του Νερού

Ο πλανήτης μας, η Γη, λέγεται αλλιώς και γαλάζιος πλανήτης. Αν τον κοιτάξουμε από το διάστημα είναι εμφανές πως το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του είναι καλυμμένο από νερό! Το νερό και το οξυγόνο είναι οι βασικοί λόγοι που ο πλανήτης μας φιλοξενεί οργανική ζωή… Το νερό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό για όλα τα έμβια όντα και φυσικά και για εμάς τους ανθρώπους.

Πως θα μπορούσαμε, εμείς στο σχολείο μας, να μην αναφερθούμε στο νεράκι μας; Αυτό μας ξεδιψά μετά από το παιχνίδι μας, αυτό μας δροσίζει, μας κρατά καθαρούς, μας χαρίζει ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και χαράς στη θάλασσα, και άλλα πολλά…

Το νερό, αν και την περισσότερη ώρα είναι στην υγρά του μορφή, μπορούνε να το συναντήσουμε και σαν πάγο ή και χιόνι (στερεό), αλλά και σαν αέριο (ατμός).

Αυτός ο ατμός, του τον ονομάζουμε υδρατμό, είναι και μεγάλος βοηθός στην ανακύκλωση του νερού… Όμως, αν και τον βλέπουμε να δραπετεύει από την κατσαρόλα στην κουζίνα, δεν τον βλέπουμε να δραπετεύει από τη θάλασσα, τις λίμνες ή τα ποτάμια… Μήπως τελικά δε συμβαίνει έτσι; Είχαμε μερικές αμφιβολίες για το ζήτημα… Έπρεπε λοιπόν να το διαπιστώσουμε μόνοι μας. Αφού εμείς είμαστε μικροί επιστήμονες αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πείραμα!

Σε ένα σακουλάκι βάλαμε λίγο νερό και το κολλήσαμε στο τζάμι. Εξατμίζεται το νερό με τη ζέστη που δέχεται από τις ακτίνες του ήλιου μόνο; Οι μαθητές μας, που έκαναν το πείραμα, ξέρουν την απάντηση… Δείτε μερικές φωτογραφίες που μας έστειλαν, και θα διαπιστώσετε και μόνοι σας.

Είναι αλήθεια λοιπόν… Οι ακτίνες του ήλιου έχουν τη δύναμη να κάνουν το νερό ελαφρύ, αυτό εξατμίζεται, και μετά ξανακολλά  στο σακουλάκι! Κάπως έτσι σχηματίζεται και η βροχή… Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Στην παρακάτω εικόνα θα δείτε ένα κατατοπιστικό σχήμα για το τί ακριβώς είναι ο κύκλος του νερού. Οι σελίδες αυτές είναι από το βιβλίο μιας μαθήτριάς μας που ήθελε να τις μοιραστεί μαζί σας.

Το νερό λοιπόν, από τις θάλασσες, τις λίμνες, τα ποταμάκια, γίνεται υδρατμός όταν το ζεσταίνει ο ήλιος, ανεβαίνει ψηλά, σχηματίζει σύννεφα. Όταν το νερό μέσα στα σύννεφα πυκνώσει και περάσει και ένας ψυχρός αέρας, οι σταγονούλες ξαναπέφτουν κάτω σαν βροχή.

Αν ο αέρας είναι λίγο πιο ψυχρός, οι σταγονούλες μας γίνονται χιόνι!

Κάποιες πέφτουν κατ’ ευθείαν στη θάλασσα για να ξαναρχίσουν το ταξίδι τους…

Κάποιες άλλες πέφτουν στο έδαφος, τις απορροφά το χώμα και ξεδιψάνε τα φυτά. Κάποιες άλλες πέφτουν στα βουνά, κυλάνε προς τα κάτω, σχηματίζουν ποταμάκια και κυλώντας όλες μαζί καταλήγουν στις λίμνες και τις θάλασσες. Από εκεί θα ξαναεξατμιστούν, και θα ξαναγίνουν σύννεφα και πάααααααλι από την αρχή….

Δύσκολο, ε; Δείτε αυτό το βίντεο που μας βοήθησε και εμάς να καταλάβουμε καλύτερα τη διαδικασία…

Οι μαθητές μας έκαναν και τη δική τους απόδωση του Κύκλου του Νερού… Απολαύστε μερικά από τα έργα τους.

Σας αφήνουμε με ένα όμορφο μελοποιημένο ποιηματάκι, που μιλά για τον Κύκλο του Νερού…