ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΕΧΩ, ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ!

dontia

Γνωρίζετε  ότι όταν είμαστε μωράκια 6ή7 μηνών κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δοντάκια μέσα στο στόμα και τα λέμε νεογιλά, γνωστά και σαν παιδικά ή βρεφικά δόντια!!!Τα μικρά παιδιά έχουν 20 δόντια. Στη συνέχεια, γύρω στα5-6 έτη τα παιδικά  δόντια αρχίζουν να πέφτουν, γιατί από κάτω τους αρχίζουν να φυτρώνουν τα μόνιμα δόντια μας, αυτά που θα έχουμε για όλη μας τη ζωή.

 

Γιατί πέφτουν τα δοντάκια ;

 

 

 

Συνολικά τα μόνιμα δόντια μας είναι 32.

 

 

Γιατί  χρειαζόμαστε γερά και υγιή δόντια;

 

Τα δόντια μάς βοηθούν να τρώμε, να μιλάμε και να χαμογελάμε, γι’ αυτό πρέπει να τα βουρτσίζουμε καθημερινά και να μην φοβόμαστε να επισκεφτούμε τον οδοντίατρο, γιατί ο οδοντίατρος είναι ο φίλος των δοντιών μας. Θα μας συμβουλεύσει για το πώς θα φροντίζουμε σωστά τα δόντια μας και θα μας βοηθήσει, αν πονέσουν τα δοντάκια μας.

 

Για να δούμε χρήσιμες πληροφορίες για τα δόντια μας!Λήψη αρχείου

 

Με τι τροφές χαλάνε τα δοντάκια;

 

 

Τα γλυκά, οι σοκολάτες, οι καραμέλες, τα γλειφιτζούρια, τα ζαχαρωτά και άλλα γλυκίσματα  είναι πλούσια σε ζάχαρη και βλάπτουν τα δόντια μας και μπορεί να αρρωστήσουν από την κακιά μάγισσα των δοντιών που είναι η τερηδόνα. Αντίθετα το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι πλούσια σε ασβέστιο, απαραίτητο για υγιή δόντια. Ακόμα τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό στα δόντια μας.

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα δοντάκια μας.

 

Αφού μάθαμε ήρθε η ώρα να παίξουμε και να ακούσουμε ένα ωραίο παραμύθι!

ΠΑΙΧΝΙΔΙ -Επίσκεψη στον Οδοντίατρο!

Υλικά:

Χαρτόνι,

κουμπιά,

ζάρι – αν υπάρχει-.

Διαδιακασία:

 

Σχεδιάζω με το χαρτόνι την εικόνα που βλέπω δηλαδή, ένα στόμα, στην συνέχεια τοποθετώ τα κουμπια- δόντια. Το ζάρι το χρησιμοποιώ για να βγάζω όσα δόντια δείξει το ζάρι. Αν δεν υπάρχει ζάρι μπορώ ενναλακτικά να γράψω σε απλά χαρτιά διάφορους αριθμούς και κάθε φορά να τραβάω και ένα χαρτάκι με έναν αριθμό. Ό,τι αριθμός αναγράφεται τόσα δόντια πρέπει να βγάλω.

 

ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Ενα όμορφο παραμύθι Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας.

 

πηγές:

  • https://www.google.gr/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fgr.pinterest.com%2Fpin%2F152066924896629962%2F&psig=AOvVaw34KsHijkWIZKUF6ZKWeefG&ust=1590164225392000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCNi2rsGtxekCFQAAAAAdAAAAABAa
  • https://www.google.gr/url?sa=i&url=http%3A%2F%2Fdreamskindergarten.blogspot.com%2F2011%2F06%2Fblog-post_7932.html&psig=AOvVaw34KsHijkWIZKUF6ZKWeefG&ust=1590164225392000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCNi2rsGtxekCFQAAAAAdAAAAABAn

 

Αφήστε μια απάντηση