Αφιέρωμα: 25η Μαρτίου 1821
Πριν ακόμα συμβούν όλα αυτά γύρω μας και κλείσουν τα σχολεία, είχαμε πει στα παιδιά πως την 25 Μαρτίου θα παρελάσουμε όλοι μαζί στο χωριό. Δυστυχώς οι συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν. Αυτό όμως δεν θα μας εμποδίσει μαζί με τη δική σας βοήθεια να μάθουμε στα παιδιά μας την σπουδαιότητα αυτής της μέρας. Το λόγω όπου “Γιορτάζει η Ελλάδα!”.
Και η ιστορία ξεκινά!
Πριν από πολλά χρόνια, οι Έλληνες ήταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους. 400 χρόνια έκαναν υπομονή μέχρι που δεν άντεξαν άλλο και ξεσηκώθηκαν. Αυτή η Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821 και αυτήν γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου. Και για να καταλάβουμε καλύτερα τι έγινε μπορούμε να παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο.
https://www.youtube.com/watch?v=0atccrA-_68
Μετά το βίντεο καλό είναι να συζητήσουμε αυτά που θα δουν, να τους λύσουμε κάθε απορία, αν πάλι δεν γνωρίζουμε κάτι ας γίνει η αφορμή να ψάξετε μαζί στο διαδίκτυο πληροφορίες.
Για να δούμε τώρα πιο αναλυτικά πώς ζούσαν οι Έλληνες την περίοδο της Τουρκοκρατίας και τι ακριβώς συνέβη για να κερδίσουμε και πάλι την Ελευθερία μας. Η παρακάτω παρουσίαση θα μας βοήθησε πολύ σε αυτή την κατεύθυνση,όπου παράλληλα μπορείτε να σχολιάζετε τους πίνακες ζωγραφικής:
Κρυφό σχολειό, παιδομάζωμα, κλέφτες, ο ρόλος των γυναικών, ο χορός του Ζαλόγγου, οι μάχες σε στεριά και θάλασσα…. τα παιδιά σίγουρα θα σας παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον! Είναι ώρα να τα παροτρύνετε τα παιδιά να αποτυπώσουν σε μια ζωγραφιά τους όσα τα εντυπωσίασαν…
Προχωρώντας μπορούμε να τους δείξουμε μερικούς από εκείνους τους ήρωες που αγωνίστηκαν για να είμαστε τώρα εμείς ελεύθεροι.
Το πιο γνωστό έργο του Ρήγα Φεραίου είναι ο Θούριος, ένας πατριωτικός ύμνος, τον οποίο έγραψε το 1797 και τραγουδούσε σε συγκεντρώσεις με σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες.
Το ποίημα του Ρήγα ήχησε όπως κανένα άλλο στην εποχή του κι έγινε το μυστικό τραγούδι όλων των Ελλήνων, διότι ανταποκρινόταν στους πόθους ενός ολόκληρου λαού.
Κλείνοντας υπάρχουν τραγούδια τα οποία μπορούμε να βάλουμε στα παιδιά και να τα δούνε διότι περιέχουν φωτογραφίες γεγονότων και θα τα βοηθήσουν να καταλάβουν λίγο περισσότερο.
https://www.youtube.com/watch?v=78OcEBJPmgM&list=PLanpdook0WrB6yigbUz6CLgW6_sCaOEZC&index=4
Σαν δραστηριότητα για να αποτυπωθεί στο μυαλουδάκι τους η ημερομηνία 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 να φτιάξετε μαζί ένα πανό της επανάστασης.Πως ξεκινάμε:
- Σε ένα Α4 γράφουμε με κεφαλαία γράμματα 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.
- Ξεκινάτε και ρωτάτε τα παιδιά τι τους έκανε εντύπωση. Ποιές λέξεις ή φράσεις τους έμειναν; και τα αποτυπώνεται στο χαρτί.
- Τους λέτε ότι σας ήρθε μια ιδέα, να φτιάξετε το δικό σας πανό της επανάστασης.
- Παίρνουμε ένα χαρτόνι,ή ένα κομμάτι από χαρτόκουτα λίγο μεγάλο, μαρκαδόρους, κόλλα , πλαστελίνη, διάφορα χαρτάκια αν θελουμε να κάνουμε κολλάζ, δάφνες και ότι άλλο πιστεύουμε θα μας είναι χρήσιμο.
Ξεκινάμε να δημιουργούμε…βοηθάμε το παιδί όπου μας χρειάζεται, του γράφουμε για παράδειγμα με κεφαλαία γράμματα 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 στο κέντρο του χαρτονιού και το παροτρύνουμε να το ‘στολίσει’ με χαρτάκια, ή γράφουμε τη φράση ‘ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΠΑΡΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ’ και το παιδί το αντιγράφει και κολλάει γύρω του δάφνες.Σίγουρα αυτό που μόνα τους θα σκεφτούν να φτιάξουν θα είναι κάτι μοναδικό και γεμάτο φαντασία.