KΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ – ΕΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ

Γεια σας παιδιά!  Είμαι η Αρκούδα! θέλετε να με γνωρίσετε καλύτερα και να  γίνουμε φίλοι;

Θα σας μιλήσω για μένα και σας παρακαλώ ακούστε με προσεκτικά,για τί είμαι ένα από τα ζωάκια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση από τον πλανήτη μας!

Εγώ  η  καφέ αρκούδα ανήκω στην οικογένεια των θηλαστικών ζώων, που σημαίνει ότι γεννώ μικρά και τα θηλάζω με μητρικό γάλα. Τα μωρά μου τα γεννώ το χειμώνα, στη ζεστή φωλιά μου. Γεννώ 1 ή 2 μικρά.

Θα σας περιγράψω τον εαυτό μου.

Είμαι ζώο σωματώδες με μεγάλη μυϊκή δύναμη, ιδιαίτερα στο λαιμό και στα άκρα. Έχω τριγωνικό κεφάλι, κυκλικά μικρά αφτιά και μάτια, μικρή μουσούδα, κοφτερά δόντια, μεγάλο σώμα, τέσσερα πόδια, μικρή ουρά και πυκνή γούνα. Διαθέτω  άριστη ακοή και όσφρηση και λιγότερο καλή όραση. Τρέχω πολύ γρήγορα και κινούμαι  το ξημέρωμα, το σούρουπο και το βράδυ. Όταν βαδίζω πατάω σε ολόκληρο το πέλμα μου. Είμαι ευκίνητη, μπορώ  να σκαρφαλώνω  εύκολα σε δέντρα, καθώς και να στηρίζομαι  και να  στέκομαι  στα πίσω μου πόδια.

ίχνη αρκούδας

Ζω στα βουνά και σε δάση με δρυς, οξιές και κωνοφόρα (πεύκα, έλατα κ.α). Είμαι το πιο μεγάλο ζώο του δάσους και του βουνού.

Είμαι μοναχικό ζώο, που σημαίνει ότι ζω μόνο μου και όχι σε ομάδες.

Είμαι ζώο παμφάγο, δηλαδή τρώω τα πάντα. Τρέφομαι με μικρά ζώα, πουλιά, έντομα, ψάρια, φρούτα του δάσους, φύλλα και η αγαπημένη μου λιχουδιά είναι το μέλι. Αποθηκεύω λίπος στο σώμα μου για το χειμώνα.

Το χειμώνα πέφτω σε χειμέριο ύπνο, ώστε να επιβιώσω, γιατί δεν μπορώ να βρω εύκολα τροφή. Την άνοιξη ξυπνώ και ψάχνω για τροφή.

Η καφέ αρκούδα είναι ένα είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Ποιοι κίνδυνοι απειλούν την καφέ αρκούδα;

  • Οι άνθρωποι που την κυνηγούν και τη σκοτώνουν
  • Η καταστροφή των βιότοπων (του σπιτιού της αρκούδας), των δασών από πυρκαγιές, παράνομη υλοτομία (κόψιμο δέντρων)
  • Μεγάλα τεχνικά έργα, όπως π.χ. αυτοκινητόδρομοι που εμποδίζουν την μετακίνηση της αρκούδας για να βρει φαγητό ή ταίρι και να αναπαραχθεί (να γεννήσει μικρά).
  • Η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή

 

Γεωγραφική εξάπλωση της καφέ αρκούδας:

Καφέ αρκούδες ζουν στα βουνά και δάση της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής και στη χώρα μας, στη Βόρεια Ελλάδα, στα βουνά και στα δάση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

και   τώρα  ελάτε  να  παρακολουθήσουμε  παρέα ένα  βιντεάκι  για  να γνωρίσεις  καλύτερα  τον  μαγικό  κόσμο των  αρκούδων.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Πώς αναπαράγεται; Τι   τρώει; Ποιες είναι οι συνήθειές της; Τι είναι χειμέριος ύπνος; Γιατί απειλείται η καφέ αρκούδα; Ποιοι κίνδυνοι την απειλούν; Που  ζει  η καφέ αρκούδα (αναζήτηση  στο  χάρτη  των  περιοχών  που την  συναντάμε)

χάρτης της Ελλάδας από δορυφόρο

Στη χώρα μας υπάρχουν οργανώσεις που προστατεύουν την καφέ αρκούδα, αλλά και άλλα ζώα του βουνού και του δάσους που κινδυνεύουν. Δυο από αυτές είναι:

η     ΚΑΛΛΙΣΤΩ     και     ο   ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ      που τα ονόματά τους είναι από την αρχαία ελληνική μυθολογία και συνδέονται με μύθους για την αρκούδα.

 

Ώρα για παραμύθι

Ο Τρυποφράχτης και η Αρκούδα – ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΓΚΡΙΜ

  • Ποια ζώα συναντάμε στο παραμύθι;
  • Σε ποιο είδος ανήκουν;
  • Ποια είναι θηλαστικά; Ποια είναι πτηνά; Ποια έντομα;
  • Τοποθετήστε τα ζώα που συναντάμε στο παραμύθι σε μια σειρά ανάλογα με το μέγεθός τους από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και αντίστροφα
  • Ποια ζώα πήγαν με το μέρος της αρκούδας;
  • Ποια ζώα πήγαν με το μέρος του Τρυποφράχτη;
  • Ποιος κέρδισε και με ποιο τρόπο;

Ζωγραφίστε αυτό που σας άρεσε περισσότερο από το παραμύθι

 

Ώρα για τραγούδι και χορό

ΜΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ ΚΑΦΕ – Εδώ Λιλιπούπολη (1980) ΤΡΑΓΟΥΔΙ

 

Online ψηφιακό παιχνίδι

Η ζωή της αρκουδίτσας

Κατηγορίες: Περιβάλλον, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.