ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Γνωρίζετε ότι η μέλισσα έχει τη δική της ξεχωριστή παγκόσμια ημέρα κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου;

Γιατί άραγε; Γιατί οι μέλισσες είναι πολύ ωφέλημα έντομα για τη φύση, τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Επίσης οι μέλισσες είναι από τα είδη που κινδύνεύουν με εξαφάνιση και χρειάζονται προστασία.

ΜΕΛΙΣΣΑ – ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ – ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας η 20η Μαΐου

 

Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

«Η ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ»

Μια φορά κι έναν καιρό, στα παλιά τα χρόνια, ζούσε μια γυναίκα που είχε τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες και έναν γιο. Ο πατέρας τους πέθανε, όταν  αυτά ήταν πολύ μικρά και η μάνα τους για να τα ζήσει δούλευε σε διάφορες δουλειές, γιατί ήταν πολύ φτωχιά.

Μεγάλωσε και τα τέσσερα παιδιά και τα πάντρεψε αλλά όλα έμεναν μακριά. Από την κούραση και από την ταλαιπωρία αρρώστησε και δεν μπορούσε πια να δουλέψει. Και έπεσε στο κρεβάτι πολύ βαριά. Οι γείτονες δεν την έβλεπαν να πηγαίνει στην ξένη δουλειά και ανησύχησαν. Πήγε το πρωί μία γειτόνισσα για να δει τι είχε και δεν πήγε στη δουλειά και την βρήκε στο κρεβάτι πολύ άρρωστη.

—Έλα γειτόνισσα, να πας να φωνάξεις την πρώτη μου κόρη να έρθει, που την χρειάζομαι.

Πάει τότε η γειτόνισσα στην πρώτη κόρη και τις λέει να πάει στην μάνα της που είναι πολύ άρρωστη. Εκείνη δεν δέχτηκε να πάει γιατί έπλενε και είχε τα ρούχα μέσα στη σκάφη.

—  Δεν μπορώ να πάω να την δω γιατί πλένω.

Όταν πήγε η γειτόνισσα και της είπε ότι, η κόρη σου δεν μπορεί να έρθει γιατί έχει τα ρούχα μέσα στην σκάφη και πλένει, η άρρωστη μάνα αναστέναξε, δάκρυσε και της είπε:

—  Σου εύχομαι, κόρη μου, η σκάφη να γίνει το σπίτι σου και να το σέρνεις όπου πας στα όρη και στα βουνά, όλη σου τη ζωή.   Από τότε η κόρη της έγινε χελώνα.

Τότε, έστειλε την γειτόνισσα στην δεύτερη κόρη. Και αυτή όμως βρήκε δικαιολογία ότι ύφαινε.

—  Δεν μπορώ να έρθω γιατί έχω στον αργαλειό το νήμα.

Τότε πάλι η μάνα δάκρυσε και την καταράστηκε.

—  Άντε κόρη μου, να υφαίνεις μέρα νύχτα και σταματημό να μην έχεις. Να σου χαλάνε οι άνθρωποι τα υφαντά και να σε κυνηγούν παντού.  Κι από τότε έγινε η αράχνη.

Μετά την έστειλε στον γιο της, μα κι εκείνος αρνήθηκε.

—  Πες της μάνας μου ότι, δεν μπορώ να έρθω γιατί βάζω στους τοίχους αστυβές* για να μην μου τους χαλούν.

Τότε η μάνα αναστέναξε πάλι και του είπε:

—Να έχεις την κατάρα μου και οι αστυβές να γίνουν αγκάθια στο σώμα σου και να γυρίζεις σαν την άδικη κατάρα.   Από τότε έγινε ο σκαντζόχοιρος.

Τότε θυμήθηκε την μικρή της κόρη και η γειτόνισσα πήγε και σ’ αυτή. Όταν είδε την γειτόνισσα να πηγαίνει στο σπίτι της τόσο πρωί, απόρησε.

—  Καλώς την, της είπε. Πώς είναι και ήρθες τέτοια ώρα;

Η  γειτόνισσα της είπε ότι την γύρευε η μάνα της, που είναι πολύ άρρωστη. Η κόρη της εκείνη τη στιγμή ζύμωνε  και είχε το ζυμάρι μέσα στην σκάφη. Παράτησε όμως το ζύμωμα κι όπως ήταν με   τη ζύμη στα χέρια έτρεξε στην μάνα της. Ούτε που ήθελε να πλυθεί, για πιο γρήγορα. Όταν την είδε η μάνα της, της λέει.

—  Γιατί κόρη μου είναι τα χέρια σου με τις ζύμες;

—  Ζύμωνα μάνα και έτρεξα να δω τι έχεις.

Τότε η μάνα της την αγκάλιασε, τη φίλησε και της λέει.

—  Να έχεις την ευχή μου κόρη μου! Να πετάς από λουλούδι σε λουλούδι, να μαζεύεις το μέλι από τα λουλούδια, να φέρνεις την γλυκασιά. Να είσαι χρήσιμη στον κόσμο. Το ζυμάρι που είναι στα χέρια σου να γίνεται κερί, για τις εκκλησίες. Χωρίς εσένα και το κερί σου να μην μπορεί να λειτουργήσει ο παπάς.

Έτσι έγινε η μέλισσα.

Γι’ αυτό και η παροιμία λέει:

« Ευχή γονέα έπαρε και στο βουνό ανέβα».

( Αφήγηση:Χριστοδούλου  Ειρήνη, ετών  80)

Πηγή: http://dim-ag-marin-lerou.dod.sch.gr/selides/el/com-ellin1.htm

 

  • Πόσα παιδιά είχε η μάνα; Πόσα κορίτσια; Πόσα αγόρια;
  • Η πρώτη κόρη πήγε να δει τη μάνα; Συμφωνείτε με τη συμπεριφορά της; Γιατί;
  • Τι συνέβη μετά; Σε ποιο ζώο μεταμορφώθηκε;
  • Η δεύτερη κόρη πήγε να δει τη μάνα; Συμφωνείτε με τη συμπεριφορά της; Γιατί;
  • Τι συνέβη μετά; Σε ποιο ζώο μεταμορφώθηκε;
  • Ο γιος πήγε δει τη μάνα; Συμφωνείτε με τη συμπεριφορά του; Γιατί;
  • Τι έγινε μετά; Σε ποιο ζώο μεταμορφώθηκε;
  • Η μικρή κόρη πως αντέδρασε; Πήγε στη μάνα;
  • Συμφωνείτε με τη συμπεριφορά της; Γιατί;
  • Τι της ευχήθηκε η μάνα;
  • Σε ποιο ζώο μεταμορφώθηκε;
  • Αν θέλεις ζωγράφισε τα ζώα που εμφανίζονται στο παραμύθι

 

Θρύλος από την περιοχή της Θράκης

Η μέλισσα.. αρχιτέκτονας της Αγίας Σοφίας

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

«ΠΕΡΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ»

Παίζεται με 5 ή περισσότερα παιδιά. Όλα μαζί αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι δυο αρχηγοί. Τα δυο παιδιά που επιλέγονται μιλούν μυστικά μεταξύ τους  και διαλέγουν  από ένα λουλούδι ή χρώμα που τους αρέσει.

Μετά στέκονται το ένα απέναντι από το άλλο και τα υπόλοιπα παιδιά κάνουν ένα τρενάκι στο πλάι, μπαίνοντας το ένα πίσω από το άλλο..

Τα δύο παιδιά χτυπούν τα χέρια τους ψηλά σαν γέφυρα και τα παιδιά από το τρενάκι περνούν ένα ένα από κάτω τραγουδώντας: «Περνά περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα, παιδόπουλα! Ζουμ, ζουμ, ζουμ, να οι μέλισσες περνούν. Για να δούμε τι θα πουν.».

Σταματούν το τελευταίο παιδί που περνάει  κάτω από τη γέφυρα, το πάνε παραπέρα  και το ρωτούν μυστικά στο αυτί τι του αρέσει περισσότερο, το λουλούδι που έχει διαλέξει το ένα παιδί ή το άλλο, χωρίς να του αποκαλύψουν ποιο έχει διαλέξει τι. Μόλις το παιδί που έπιασαν επιλέξει τι του αρέσει,  πηγαίνει πίσω από τον αντίστοιχο αρχηγό και τον κρατά από τη μέση.

Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να πιάσουν και το τελευταίο παιδί. Μόλις φτάσουν στον τελευταίο και λένε «Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και το τσακώσαμε» και το ρωτούν δυνατά να επιλέξει τι του αρέσει.

Έτσι δημιουργούνται  δύο ομάδες από παιδιά. Μετά πιάνονται οι δυο αρχηγοί από τα χέρια και τραβιούνται από τα πίσω παιδιά. Όποια ομάδα τραβήξει την άλλη κερδίζει.

ΠΡΑΛΑΓΗ:   Οι δυο ομάδες, για να μην τραβήξουν η μια την άλλη και χτυπήσει κάποιος, μπορούν αν θέλουν απλά να μετρήσουν πόσα παιδιά πήγαν από τη μια και επέλεξαν το ένα λουλούδι και πόσα από την άλλη και επέλεξαν το άλλο λουλούδι  Κερδίζει η ομάδα με τα περισσότερα παιδιά.

 

μετράμε μέχρι το 9 χορεύοντας και τραγουδώντας

Ζουζούνια – Οι Εννέα Μελισσούλες (Το Τραγούδι του ΕΝΝΕΑ) – βίντεο

 

Φτιάξτε τις δικές σας μελισσούλες με απλά υλικά που έχετε στο σπίτι:

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΕΣ- ΚΥΨΕΛΗ

Παιδι & Δημιουργία : Κατασκευές μελισσούλας (με πατρόν)

 

Κατηγορίες: Περιβάλλον, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.