6ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

EELLAK 1200x675 1O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση διεξάγεται φέτος για 6η χρονιά με στόχο μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και να γίνουν δημιουργοί καινοτόμων λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές συγκεκριμένων προϊόντων.

Ο 6ος Διαγωνισμός επικεντρώνεται στην Θεματική Ενότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης και καλεί ομάδες μαθητριών και μαθητών να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, με τη χρήση ανοιχτού κώδικα ανοιχτών τεχνολογιών και να συμβάλλουν στην διάδοση τους με την την παραγωγή ανοιχτού εκπαιδευτικού υλικού.

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στον Διαγωνισμό με το έργο A.I. & I.o.T. : Let Us Save Birdie’s Tree, που αφορά τις φυσικές καταστροφές.Καταγραφή

Ο διαγωνισμός διεξάγεται από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Το συνεργατικό έργο “A.I. & IoT – Let us save Birdie’s Tree”, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2023-2024 ως eTwinning έργο, από το Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας Κιλκίς, το Νηπιαγωγείο Λυγιάς Λευκάδας, το 1ο Νηπιαγωγείο Λαγυνών και το Δημοτικό Σχολείο Μαθιάτη (Κύπρος) και στόχο είχε την δημιουργική και ανθρωποκεντρική αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Διαδικτύου των Πραγμάτων, με σκοπό την πρόβλεψη, πρόληψη ή/και διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:

Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας Κιλκίς

Νηπιαγωγείο Λυγιάς Λευκάδας

1ο Νηπιαγωγείο Λαγυνών

Δημοτικό Σχολείο Μαθιάτη, Κύπρος

 

ΘΕΜΑ:

Πρόληψη, πρόβλεψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών

 

ΣΤΟΧΟΙ:

Το έργο “A.I. & IoT: Let us Save Birdie’s Tree” στοχεύει 

  • Στην εισαγωγή των μαθητών στα είδη, τις αιτίες και τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών
  • Στην ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης της Τεχνολογίας για ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς
  • Στην εισαγωγή των μαθητών σε έννοιες και διαδικασίες που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι.) και το Internet of Things (IoT)
  • Στην ανθρωποκεντρική δημιουργική αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Διαδικτύου των Πραγμάτων, με σκοπό την επίλυση πολύπλοκων ή δυσεπίλυτων περιβαλλοντικών ζητημάτων (Φυσικές Καταστροφές)
  • Στην καλλιέργεια ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως δεξιότητες του 21ου αιώνα, ψηφιακός εγγραμματισμός, αποκλίνουσα σκέψη, δημιουργική επίλυση προβλημάτων, περιβαλλοντική ενσυναίσθηση κ.λπ.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1:Το έργο βασίζεται στο project “Birdie’s Tree”, που αναπτύχθηκε από α) Το Κέντρο Περιγεννητικής και Βρεφικής Ψυχικής Υγείας του Queensland, β) το Νοσοκομείο Παίδων του Queensland, γ) τις Υπηρεσίες Υγείας και δ) την Πρωτοβουλία για την Περιγεννητική Κατάθλιψη του Queensland. Τα γραφικά και τα βιβλία ιστοριών του προγράμματος, πρόκειται να υποστούν επεξεργασία και εμπλουτισμό με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, προς εκπλήρωση των σκοπών του παρόντος έργου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2Η: Κατά τη φάση σχεδιασμού του έργου, αποφασίσαμε όλα τα σχολεία να υλοποιήσουν τις δράσεις όλων των φυσικών καταστροφών (κυκλώνας, πλημμύρα, σεισμός, πυρκαγιά). Ωστόσο, για λόγους ισότιμης συμμετοχής και καλύτερης οργάνωσης του έργου, η κάθε ομάδα-σχολείο ανέλαβε το σχεδιασμό και την επιμέλεια του περιεχομένου (δραστηριότητες, φύλλα εργασίας κ.λπ.) ενός φυσικού φαινομένου. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι παρακάτω ομάδες:

Κυκλώνας -> 1ο Νηπιαγωγείο Λαγυνών

Πλημμύρα->Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας Κιλκίς
Σεισμός -> Νηπιαγωγείο Λυγιάς Λευκάδας

Πυρκαγιά -> Δημοτικό Σχολείο Μαθιάτη (Κύπρος)

Για το λόγο αυτό, η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει τα συνεργατικά παράγωγα και την “Έξυπνη Φωλιά” για κάθε φυσική καταστροφή, αλλά θα εστιάσει στις επιμέρους δράσεις μόνο της φυσικής καταστροφής που ανέλαβε.

Δείτε τη συμμετοχή μας ΕΔΩ

Το έργο μας διακρίθηκε στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση της ΕΕΛΛΑΚ ανάμεσα σε 140 ομάδες!!

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά μας!!!

Δείτε τα αποτελέσματα ΕΔΩ